Σκρέκας: Η Ελλάδα 8η χώρα διεθνώς σε ρυθμούς ανάπτυξης των ΑΠΕ

Η Ελλάδα αποτελεί την όγδοη χώρα στον κόσμο σε ρυθμούς αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα, ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, για την παρουσίαση μελέτης της ICAP CRIF, με τίτλο «Επενδυτικές Ευκαιρίες – Ενεργειακή Μετάβαση», που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου.


Σύμφωνα με τον Υπουργό ο «σεβασμός του Περιβάλλοντος στην ενεργειακή και περιβαλλοντική μας πολιτική ήταν η κεντρική δέσμευση της Κυβέρνησής μας έναντι των πολιτών ήδη από την αρχή, από το 2019. Κάτω από αυτήν, αναπτύχθηκε κατά  τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μια σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών, οι οποίες άλλαξαν καθοριστικά το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας μας και διαμόρφωσαν νέους όρους για το μέλλον».

Αναφερόμενος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τόνισε ότι «σταθερή επιλογή μας από την πρώτη μέρα ήταν και παραμένει η ραγδαία αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ, δηλαδή της παραγωγής καθαρής ενέργειας, στο μείγμα που καταναλώνουμε. Φτάσαμε να είμαστε η 8η χώρα στον κόσμο σε ρυθμούς αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα. Δείχνουμε με πράξεις την αμετάκλητη απόφασή μας να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας με σεβασμό στο Περιβάλλον και με μέριμνα όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον, με σεβασμό στους πολίτες και στις επόμενες γενιές» συμπλήρωσε.

Παρουσιάζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, ο Υπουργός σημείωσε ότι ήδη δρομολογείται η δημιουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας 1.550 MW έως το 2030, ενώ με βάση το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ προβλέπεται η δημιουργία εγκαταστάσεων 8.000 ΜW στο ίδιο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, όπως είπε, σχεδιάζεται η αναβάθμιση του εγχώριου ηλεκτρικού δικτύου, όπως και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες.

Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε ότι έχει προταθεί από την Ελλάδα στην Αυστρία και τη Γερμανία η απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση για ισχύ ρεύματος προς τις δύο αυτές χώρες 3GW αρχικά και 9GW στην τελευταία φάση, ισχύς η οποία θα προέρχεται από την εγχώρια παραγωγή όπως και τη μελλοντική εισαγωγή ρεύματος από την Αίγυπτο.

Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των 230 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας και άλλων σύγχρονων τεχνολογιών στο χώρο στης ενέργειας, στο πρόγραμμα χρηματοδότησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε 300.000 στέγες, καθώς και στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό παραγωγής πράσινου υδρογόνου από ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παράγεται από ΑΠΕ.

Τα βασικότερα συμπεράσματα της μελέτης

Η απελευθέρωση του ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο από έργα ΑΠΕ και η ανάπτυξη των έργων αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας και στο ηλεκτρικό σύστημα ειδικότερα, αναφέρει η μελέτη της ICAP CRIF για την αγορά ενέργειας.

Επίσης, επισημαίνεται ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 κινητοποιεί επενδύσεις 11,6 δισ. ευρώ για την Πράσινη Ανάπτυξη, με τη χώρα να διεκδικεί επιπλέον 5 δισ. ευρώ στα πλαίσια του προγράμματος REPowerEU για τη χρηματοδότηση ενεργειακών – ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα αφορούν σε έργα ΑΠΕ, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) κ.ά.

Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη:

  • Στη χώρα το μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας διαμορφώνεται στο 21,9%, οριακά πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-27 (21,8%) και σε υψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο μερίδιο χωρών, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.
  • Στην Ελλάδα το μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται στο 36%, σε ελαφρώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-27 (37,5%).
  • Η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ΑΠΕ σε λειτουργία στο διασυνδεδεμένο σύστημα & Φ/Β στεγών ≤ 10KW στην χώρα κυμαίνεται στα 10 GW το 2022 με το στόχο να ανέρχεται στα 28 GW το 2030. Τα φωτοβολταϊκά καταλαμβάνουν μερίδιο 49% στη συνολική εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ και ακολουθούν με 46% τα αιολικά πάρκα. Το υπόλοιπο 5% περίπου προέρχεται από υδροηλεκτρικά και βιομάζα-βιοαέριο.
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επένδυση της γερμανικής εταιρείας RWE από κοινού με τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ για την ανάπτυξη φωτοβολταικών πάρκων. Ειδικότερα, η κοινοπραξία της RWE Renewables GmbH (συμμετοχή 51%) και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. (συμμετοχή 49%) στην ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών άνω των 2 GW με το ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται στα €185 εκατ.
  • Η χρήση φυσικού αερίου θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος του ενεργειακού μείγματος της χώρας για τα επόμενα χρόνια παρά την παύση με νομοθετική ρύθμιση της έκδοσης νέων αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για εγκαταστάσεις με καύσιμο λιθάνθρακα, λιγνίτη, φυσικό αέριο ή πετρελαϊκά προϊόντα. Ενδεικτικό της σημαντικότητας του φυσικού αερίου για τη χώρα αποτελούν τα τέσσερα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο που θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα ύψους €1,5 δισ.

Ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλειος Γούναρης, υποδεχόμενος τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης, ανέφερε, ότι «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αφουγκραζόμενο τις πραγματικές ανάγκες της ενεργειακής αγοράς, αντιλαμβανόμενο τις δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική οικονομία και γνωρίζοντας τη δυναμική του επενδυτικού κοινού στη Γερμανία, θα παραμείνει ενεργό στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας η χώρα να κερδίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τεχνογνωσία και κεφάλαια από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία. Έναν στρατηγικό και παραδοσιακό σύμμαχο της Ελλάδας στο πεδίο των επενδύσεων, έναν εταίρο στην οικονομία, που αναδεικνύεται πρώτος εθνικός επενδυτής για τη χώρα, με 6,8 δισ. ευρώ καθαρές άμεσες επενδύσεις και μερίδιο 18,3% επί του συνόλου των ξένων επενδύσεων».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μελών του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με θέμα την Ενέργεια, Δρ. Σωτήρης Καπέλλος, στο χαιρετισμό του χαρακτήρισε το 2022 χρονιά ρεκόρ σε ό,τι αφορά τις νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, καθότι υπολογίζονται σε περίπου 1600 MW αιολικά και Φ/Β, με τις εγκατεστημένες ΑΠΕ να ξεπερνούν τα 10 GW.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το 2023 η εγκατεστημένη ισχύς θα ξεπεράσει τα 2000 MW ΑΠΕ, τόνισε ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ παραμένει υψηλό όσο αναθεωρούνται και οι  στόχοι της ΕΕ (REPower EU) και της Ελλάδας (αναθεωρημένο ΕΣΕΚ) για το 2030 και πρόσθεσε ότι «για να υπάρχει περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ η ανάπτυξη σημαντικών μονάδων αποθήκευσης (μπαταρίες και αντλησιοταμιευτικά) και αργότερα υδρογόνο είναι μονόδρομος».

Όπως εξήγησε, για να συμβεί αυτό, η ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την αποθήκευση και το υδρογόνο είναι απαραίτητη, ενώ διευκρίνισε ότι «η αγορά ενέργειας είναι έτοιμη και το επενδυτικό ενδιαφέρον δεδομένο, η τεχνολογία υπάρχει και με την ολοκλήρωση και του ρυθμιστικού πλαισίου η επίτευξη των ιδιαίτερα φιλόδοξων στόχων για τις ΑΠΕ θα είναι εφικτή».

Τοποθετούμενη στο πλαίσιο της εκδήλωσης η κα Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο φιλόδοξος στόχος της Ευρώπης να  καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050 επιφέρει πολλά οφέλη και για τις επιχειρήσεις της χώρας μας, μεταξύ των οποίων η βελτίωση της παραγωγικότητας, η μείωση των αποβλήτων που οδηγεί σε μείωση του κόστους παραγωγής, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η μακροπρόθεσμη βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων, η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, η ενίσχυση της εταιρικής τους ταυτότητας και η ικανοποίηση των ενδιαφερομένων μελών (stakeholders).

Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να στοχεύσουν στην υλοποίηση «πράσινων» επενδύσεων μέσω διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, όπως η χρήση νέων τεχνολογιών, η υιοθέτηση προγραμμάτων  ανακύκλωσης και ενεργειακής απόδοσης, η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων κ.ά. και να  αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό για την ταχύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Από την πλευρά της η κα Ελευθερία Παραμερίτη, Manager Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, η οποία παρουσίασε τη μελέτη για την ενεργειακή αγορά, σημείωσε ότι «η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ΑΠΕ σε λειτουργία στο διασυνδεδεμένο σύστημα & Φ/Β στεγών ≤ 10KW στη χώρα κυμάνθηκε στα 10 GW το 2022, με το στόχο να ανέλθει στα 28 GW το 2030. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να εντάσσονται στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 2 GW σε ετήσια βάση. Ο στόχος θεωρείται εφικτός ειδικά για τους τομείς των φωτοβολταϊκών και των χερσαίων αιολικών χάρις στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας στις συγκεκριμένες τεχνολογίες και στην ευκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση τέτοιων έργων».

Σημειώνεται ότι τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Νάσος Μιχελής, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μελών του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με θέμα την Ενέργεια.

Πηγή: michanikos-online.gr

Απάντηση