Σημαντική Ημερίδα του ΙΕΝΕ με Θέμα «Η Γεωπολιτική της Ενεργειακής Μετάβασης», στις 5 Μαρτίου 2019

ΙΕΝΕ

Το Ινστιτούτο Ενέργειας NA Ευρώπης (IENE) διοργανώνει Ημερίδα με θέμα την Γεωπολιτική της Ενεργειακής Μετάβασης (2nd IENE Colloquium on “The Geopolitics of Energy Transition”), η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.


Η Ημερίδα αποτελεί τμήμα μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΙΕΝΕ, με θέμα την «Ενεργειακή Μετάβαση» και το πώς αυτή θα επηρεάσει τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου, σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στo Αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών, «Γιάννος Κρανιδιώτης», Λεωφ. Ακαδημίας 1, την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019, μεταξύ 09:00 και 17:00.

Σημαντικοί εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας από το χώρο των Διεθνών Σχέσεων, καθώς και κορυφαίοι ειδήμονες σε θέματα ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο,  την Ελλάδα,  την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Σερβία, την Ρωσία, την Τουρκία και το Ισραήλ, περιλαμβάνονται μεταξύ των ομιλητών της εξαιρετικά επίκαιρης αυτής εκδήλωσης.

Αντικείμενο της εφετινής Ημερίδας είναι η ανασκόπηση των ενεργειακών πολιτικών, των δραστηριοτήτων και των έργων που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και πέραν αυτής, καθώς και η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται οι γεωπολιτικές τάσεις.

Η Ημερίδα καλύπτει τους ακόλουθους θεματικούς άξονες:

  • Επισκόπηση των πρόσφατων παγκόσμιων και περιφερειακών ενεργειακών εξελίξεων
  • Έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου
  • Ηλεκτρική ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή αποδοτικότητα
  • Εστίες γεωπολιτικής αστάθειας, γεωπολιτικές τάσεις και προοπτικές.

Καθώς η γεωπολιτική είναι στενά συνυφασμένη με τις εξελίξεις στον κλάδο της ενέργειας, το ΙΕΝΕ έχει εντάξει στις βασικές δραστηριότητές του, την παρακολούθηση, ανάλυση και καταγραφή των γεωπολιτικών τεκταινόμενων, διοργανώνοντας, τακτικά, ειδικές θεματικές εκδηλώσεις και κύκλους μεταπτυχιακών σεμιναρίων.

Επιπροσθέτως, η εξειδικευμένη μόνιμη Επιτροπή για θέματα Γεωπολιτικής και Ενέργειας του ΙΕΝΕ, εκδίδει ειδικό ενημερωτικό δελτίο (bulletin), που αποστέλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα προς τα μέλη του Ινστιτούτου.

Τις εργασίες της Ημερίδας θα ανοίξουν με εισαγωγικά τους σχόλια οι διοργανωτές της εκδήλωσης ενώ στην συνέχεια θα μιλήσουν: Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθ. Γιάννης Μανιάτης και ο Βουλευτής της ΝΔ και τέως Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Στην πρώτη συνεδρία, με κεντρικό θέμα: «Παγκόσμιες και Περιφερειακές Εξελίξεις και η Επίπτωσή τους στον Ενεργειακό Κλάδο», που θα συντονίσει ο κ. Χρήστος Δήμας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Γεωπολιτικής του, θα μιλήσουν ο κ. John Roberts, Energy Security Specialist, Scotland, UK, ο καθ. Κώστας Φίλης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Dr. Danila Bochkarev, Senior Fellow, Energy, EastWest Institute, από το Βέλγιο, η Δρ. Νεκταρία Καρακατσάνη, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ελλάδας (ΡΑΕ) και ο καθ. Ionut Purica, Executive Director, Advisory Center for Energy and Environment, Romanian Academy, από την Ρουμανία.

Ακολούθως, στην δεύτερη συνεδρία, με συντονιστή τον κ. John Roberts, και κύριο θέμα: «Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο και η Γεωπολιτική Σημασία τους», θα μιλήσουν η Dr Gina Cohen, Consultant to the Natural Gas Industry, από το Ισραήλ, ο Δρ. Γιάννης Μπασιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), η Δρ. Μαρίκα Καραγιάννη, Caspian Energy Expert, από την Ελλάδα και η κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, Σύμβουλος για ενεργειακά θέματα του Προέδρου της ΝΔ.

Τέλος, στην τρίτη συνεδρία, που θα συντονίσει ο κ. Κωστής Σταμπολής, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, με βασικό θέμα: «Διασυνδέσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου και Ενεργειακές Αγορές», θα μιλήσουν ο κ. Gökhan Yardım, ADG Anadolu Naturalgas Consultancy, με έδρα την Άγκυρα, ο κ. Slavtcho Neykov, Chairman of the Board of Managers, Energy Management Institute, Σόφια,Βουλγαρία, ο Δρ. Ιωάννης Καμπούρης, Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας Υποδομών & Αγοράς, ΑΔΜΗΕ, ο κ. Nίκος Σοφιανός, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής  RES του Ινστιτούτου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος, των ομιλητών και πληροφορίες εγγραφής, μπορείτε να επισκεφθείτε τον κάτωθι σύνδεσμο: http://www.iene.eu/en/congress/15/2nd-iene-colloquium-on-the-geopolitics-of-energy-transition

Βασικοί Χορηγοί της εκδήλωσης είναι ο ΑΔΜΗΕ και η δικηγορική εταιρεία KG Law Firm. Τέλος, χορηγός επικοινωνίας είναι το ενεργειακό ενημερωτικό portal Energia.gr.  

Για τους κ.κ. Συντάκτες: Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη γραμματεία του ΙΕΝΕ, στα τηλέφωνα: 210 3628457, 3640278, 3624245 και στο e-mail: [email protected]

Πηγή: energia.gr

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση