Σήμα επανεκκίνησης από τα χαλυβουργεία της ΣΙΔΕΝΟΡ

ΣΙΔΕΝΟΡ

Τα δύο εργοστάσια στην Ελλάδα της εταιρείας ΣΙΔΕΝΟΡ, σε Θεσσαλονίκη και Βόλο είχαν αναστείλει τις δραστηριότητές τους από τις 2 Απριλίου. Από χθες ωστόσο επέστρεψαν σε κανονική λειτουργία σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση του χαλυβουργικού κλάδου στη χώρα μας, ο οποίος φιλοδοξεί να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά την άρση του lockdown.


Εάν δεν έχουμε σοβαρές αρνητικές εκπλήξεις και πισωγυρίσματα στη ζήτηση που σταδιακά ανεβαίνει, τότε επιστρέφουμε στην κανονικότητα δηλώνει στο capital.gr ο Γενικός Διευθυντής της ΣΙΔΕΝΟΡ Νίκος Μαρίου, προσθέτοντας ότι η αναστολή στις 2 Απριλίου είχε αποφασιστεί καθαρά για λόγους ρευστότητας, με δεδομένο ότι υπήρχε σημαντική μείωση στις παραγγελίες από πελάτες λόγω του lockdown και η εναπομείνασα ζήτηση μπορούσε να καλυφθεί από τα αποθέματα της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η αγορά χάλυβα φέτος είχε ξεκινήσει θετικά κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, και πριν το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού ο ρυθμός της ζήτησης έδειχνε ότι η ζήτηση θα κινηθεί φέτος ανοδικά. Ωστόσο τα μέτρα κατά του κορονοϊου ανέκοψαν τη θετική πορεία με αποτέλεσμα η ζήτηση να καταγράψει πτώση της τάξης του 50%.

Πλέον μετά την άρση του lockdown αναμένεται σταδιακή αύξηση, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν για την αγορά από την πορεία επανεκκίνησης των μεγάλων ιδιωτικών και δημόσιων κατασκευαστικών έργων μέχρι το φθινόπωρο.

Την ίδια στιγμή πάντως που ο κλάδος διανύει μια κρίσιμη καμπή με κυρίαρχο ζητούμενο την επιστροφή στους “προ κορονοϊού” ρυθμούς ανάπτυξης, τα δομικά προβλήματα που ακουμπούν συνολικά την ενεργοβόρο βαριά βιομηχανική δραστηριότητα της χώρας παραμένουν.

Πρώτο και βασικό ζητούμενο το κόστος ενέργειας. “Το θέμα της ενέργειας είναι σημαντικό γιατί είμαστε ένας εξαγωγικός κλάδος και το 70% της παραγωγής των ελληνικών εργοστασίων κατευθύνεται στο εξωτερικό. Επομένως πρέπει να έχουμε ένα κόστος ενέργειας που να είναι ανταγωνιστικό.

Δεν μπορούν να υπάρξουν εξαγωγές χωρίς ο πιο σημαντικός συντελεστής κόστους να μην είναι ανταγωνιστικός” υπογραμμίζει ο κ. Μαρίου προσθέτοντας ότι συχνά υπάρχει παρανόηση καθώς υπάρχουν τρεις διαφορετικές ζώνες χρεώσεων για την τιμολόγηση της ενέργειας.

«Κάποιοι συγκρίνουν τη μία ζώνη και υποστηρίζουν εσφαλμένα ότι το κόστος ενέργειας είναι συγκρίσιμο με το τι ισχύει στο εξωτερικό. Όμως είναι σα να λέμε σε ένα ξενοδοχείο ότι πρέπει να δουλεύει μόνο τα Σαββατοκύριακα, με σταθερά όλα τα υπόλοιπα κόστη.

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Δεν είναι εφικτό να παράγουμε ένα καλό τονάζ που θα καλύψει τα σταθερά κόστη και τις επενδύσεις μας, όταν ανταγωνιζόμαστε χαλυβουργεία που έχουν χαμηλό κόστος ενέργειας 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα» σημειώνει ο κ. Μαρίου.

Σχετικό με το κόστος της ενέργειας είναι και το θέμα της διακοψιμότητας, ένα μέτρο που ήταν γνωστό ότι έληγε το Φεβρουάριο. Το θέμα αυτό είναι επείγον να λυθεί άμεσα, χάνονται πολύτιμοι πόροι για τη βιομηχανία κάθε μήνα. Η συγκυρία για το αίτημα είναι ευνοϊκή και πρέπει να λυθεί η εκκρεμότητα, τονίζει ο κ. Μαρίου.

Στο γενικότερο ερώτημα εάν μπορεί η Ελλάδα να έχει βαριά βιομηχανική δραστηριότητα όπως η παραγωγή χάλυβα, ο κ. Μαρίου είναι κάθετος: η εξέλιξη των πραγμάτων σήμερα δίνει από μόνη της την αυτονόητη απάντηση.

«Η Ελλάδα μια χώρα ευλογημένη από το κλίμα και από τους ανθρώπους της επιβάλλεται να έχει βαριά βιομηχανία. Η βιομηχανία είναι ο μόνος οικονομικός κλάδος που στηρίζει την έρευνα και καινοτομία στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Σε όλη τη διαδικασία της έρευνας και καινοτομίας που είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη και την πρόοδο της βαριάς βιομηχανίας έχει συμμετοχή η ακαδημαϊκή κοινότητα, με την οποία έχουμε αναπτύξει έναν υγιή διάλογο.

Η βιομηχανία αποτελεί βασικό στήριγμα για την έρευνα στην ανώτατη παιδεία. Επίσης η βιομηχανία δεν παρουσιάζει τη μεταβλητότητα και τους κύκλους που εμφανίζουν άλλες δραστηριότητες όπως ο τουρισμός, και προσφέρει σταθερή απασχόληση. Ταυτόχρονα υποστηρίζει με τη δραστηριότητά της μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες ενώ παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάσχεση του brain drain», τονίζει ο κ. Μαρίου.

Καταλήγοντας ο γενικός διευθυντής της ΣΙΔΕΝΟΡ υπογραμμίζει ότι σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία πραγματοποιεί την πράσινη μετάβαση και ο κλάδος της ενεργοβόρου βιομηχανίας οδεύει προς απαλλαγή από το βασικό του πρόβλημα, δηλαδή τις υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας.

*Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή: capital.gr

Απάντηση