Μέχρι τα τέλη του 2015, οι πωλήσεις λαμαρινών για τις ευρωπαϊκές χαλυβουργίες είχαν επηρεαστεί αρνητικά από τις αθρόες εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.
Ωστόσο από το 2ο τρίμηνο του 2016, η ΕΕ αποφάσισε την επιβολή antidumping δασμών στα κινεζικά προϊόντα χάλυβα περιλαμβανομένων των λαμαρινών, με αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των κινεζικών εισαγωγών και την τόνωση της ζήτησης για τα προϊόντα των ευρωπαϊκών χαλυβουργίων. Μεταξύ των ωφελημένων περιλαμβάνεται και το εργοστάσιο του ομίλου Σιδενόρ της Βιοχάλκο Stomana Industry στη Βουλγαρία.
Ωστόσο η θετική αυτή εξέλιξη στο περιβάλλον της ευρωπαϊκής αγορά χάλυβα ήταν ένας από τους λόγους που ο κλάδος της χαλυβουργίας του ομίλου Βιοχάλκο μετά από αρκετά χρόνια αρνητικών χρήσεων, πέρασε σε λειτουργική κερδοφορία.
Οι δύο βασικότερες αιτίες για το turnaround της Σιδενορ, ήταν οι σημαντικές επενδύσεις που συνεχίστηκαν ακόμη και πέρυσι στα εργοστάσια του ομίλου αλλά και οι μειώσεις στα κόστη ενέργειας που επετεύχθησαν μετά από αρκετά χρόνια σημαντικών αυξήσεων ειδικά στο ρεύμα. Αυτές οι επενδύσεις και οι μειώσεις στα κόστη, βοήθησαν ώστε να γίνουν βιώσιμες οι εξαγωγές προϊόντων για τα ελληνικά εργοστάσια, με δεδομένο ότι η ζήτηση για προϊόντα στην εγχώρια αγορά είναι από υποτονική έως ανύπαρκτη, λόγω της καθίζησης της οικοδομικής δραστηριότητας.
Επιπρόσθετα οι εξαγωγές βοήθησαν ώστε τα εργοστάσια να έχουν αυξημένες ώρες λειτουργίας παραγωγής, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής. Τέλος αλλαγές υπήρξαν και στο κομμάτι της προμήθειας σκράπ με στόχο τις μειωμένες απώλειες.
Αναδιοργάνωση παραγωγής
Μετά τα θετικά λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA 40,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,56 εκατ. ευρώ το 2015) για φέτος προβλέπεται η εφαρμογή προγράμματος επανακαθορισμού της παραγωγής ανά εργοστάσιο με στόχο την υψηλότερη παραγωγικότητα και την παραγωγή προϊόντων μεγαλύτερου περιθωρίου κέρδους στα ελληνικά εργοστάσια. Αντίστοιχα η παραγωγή προϊόντων έντασης εργασίας, θα μεταφερθεί στη Dojran Steel, όπου και ολοκληρώνεται η επένδυση για την αναβάθμιση του ελάστρου ενώ το εργοστάσιο της Βουλγαρίας θα εστιάσει στην παραγωγή ειδικών χαλύβων (SBQs) με στόχο πελάτες από τον τομέα της κατασκευής μηχανημάτων, υδραυλικών εξαρτημάτων αλλά και της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Προϋπόθεση βεβαίως για τη συνέχιση της πορείας ανάκαμψης του κλάδου της χαλυβουργίας, παραμένει η διατήρηση των τελευταίων μέτρων που σχετίζονται με το κόστος ενέργειας και ειδικότερα με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτός από τα τιμολόγια τα οποία συμφωνήθηκαν με τη ΔΕΗ, θυμίζουμε ότι σε εφαρμογή βρίσκεται μέχρι το Νοέμβριο το μέτρο της διακοψιμότητας, την παράτασή του οποίου έχει ζητήσει η ενεργοβόρος βιομηχανία. Σε διαφορετική περίπτωση, πιθανή αύξηση στα ενεργειακά κόστη θα έθετε σε αμφισβήτηση την πορεία ανάκαμψης του κλάδου που δέχθηκε σοβαρά πλήγματα κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Πηγή: capital.gr