Sherwin-Williams: Επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών στις πούδρες βαφής

Sherwin-Williams

Η Sherwin-Williams ηγέτης στην βιομηχανία χρωμάτων διαθέτει τη τεχνογνωσία να παράγει υψηλής ποιότητας πούδρες βαφής που μπορούν να αντέξουν στις σκληρότερες συνθήκες διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό την αρχική τους εμφάνιση.


Η έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία, την υγρασία και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είναι σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την διατήρηση των αρχικών ιδιοτήτων του χρώματος με το πέρασμα του χρόνου.

Ως μέρος της διαδικασίας συνεχούς ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στις πούδρες, οι επιστήμονες της Sherwin-Williams αξιολογούν και ελέγχουν όλα τα προϊόντα χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα και ευρέως διαδεδομένα test.

T-Mobile Arena, Las Vegas
T-Mobile Arena, Las Vegas

Στόχος είναι η διασφάλιση της αντοχής των πουδρών βαφής Syntha Pulvin ενάντια στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

H ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΠΟΥΔΡΑΣ

Η Sherwin-Williams στις εργαστηριακές της μονάδες σε όλο τον κόσμο εξετάζει συνεχώς τα προϊόντα της για να βεβαιωθεί ότι πληρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές των πουδρών βαφής.

Στόχος μας είναι να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των πελατών μας και να ανταποκρινόμαστε στις πιο απαιτητικές αρχιτεκτονικές εφαρμογές.

Δεν αρκούμαστε στον έλεγχο των δοκιμίων με τεχνητές δοκιμές όπως η επιταχυνόμενη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά εφαρμόζουμε οι ίδιοι στα προϊόντα μας test φυσικής έκθεσης.

Διαθέτουμε πάνω από 47 χρόνια εμπειρίας στα test φυσικής έκθεσης των χρωμάτων, γεγονός που μας καθιστά εξαιρετικά αξιόπιστους. Με την εφαρμογή αυτών των δοκιμών μπορούμε να αποφύγουμε αστοχίες που αφορούν την ποιότητα της πούδρας και να εξελίξουμε τις συνταγές μας.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές προκλήσεις που συναντώνται συχνά στις βαμμένες μεταλλικές επιφάνειες και σχετίζονται άμεσα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πούδρας και τις αντοχές τους.

CHALKING

Η αποδόμηση των χρωστικών και της ρητίνης προκαλεί το φαινόμενο του chalking δηλαδή ένα σχηματισμό σαν κιμωλία σε σκόνη πάνω στο χρώμα.

Πιο συγκεκριμένα, η ρητίνη διασπάται και τα σωματίδια της παίρνουν τη μορφή σκόνης.

Η δοκιμή αυτού του φαινομένου εκτελείται με τη μέθοδο ASTM D4214 και η μέτρηση γίνεται τρίβοντας ένα μαλακό ύφασμα πάνω στην επιφάνεια.

Έπειτα η σκόνη συλλέγεται από το ύφασμα και υπολογίζεται με κλίμακα από το 1 έως το 10, με το 1 να είναι κακό και το 10 εξαιρετικό.

ΓΥΑΛΑΔΑ

Η ηλιακή ακτινοβολία επιδρά αρνητικά στην γυαλάδα των χρωμάτων.

Η μακροχρόνια έκθεση των χρωμάτων στην υπεριώδη ακτινοβολία οδηγεί σε σταδιακή μείωση της γυαλάδας.

Ανάλογα με την κατηγορία του χρώματος (κλάση 1, κλάση 2, κλάση 3) προσδιορίζεται και η αναμενόμενη απώλεια γυαλάδας.

ΞΕΘΩΡΙΑΣΜΑ

Η απώλεια χρώματος προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) που οφείλεται στη φθορά των χρωστικών και της ρητίνης.

Το χρώμα μετράται σε μονάδες Hunter σύμφωνα με το ASTM D2244. Η διαφορά που προκύπτει από τη σύγκριση του πρότυπου δοκιμίου με εκείνο που έχει εκτεθεί σε δοκιμασίες προσδιορίζεται με τιμές Delta E (ΔΕ).

Όταν το ΔΕ είναι πάνω από κάποια τιμή, η οποία καθορίζεται από την απόχρωση, η διαφορά είναι ορατή με γυμνό μάτι.

TEST ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

H Sherwin-Williams χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για να προσδιορίσει την επίδραση των καιρικών συνθηκών στο χρώμα.

Οι φθορές που προκαλούνται στο χρώμα από αυτές τις συνθήκες μπορεί να είναι η αλλαγή της απόχρωσης, η απώλεια μηχανικών αντοχών και της γυαλάδας, ρωγμές, φουσκάλες και οξείδωση.

Υπάρχουν τρείς κύριοι τρόποι δοκιμών αντοχής στις καιρικές συνθήκες:

  • Test φυσικής έκθεσης σε εξωτερικές καιρικές συνθήκες (Florida Test)

Η Sherwin-Williams διαθέτει μια παγκοσμίου επιπέδου εγκατάσταση Florida Test με πιστοποίηση ISO 17025. Σε αυτή την εγκατάσταση έχουν τοποθετηθεί πάνω από 100.000 δοκίμια χρωμάτων- εκ των οποίων ορισμένα χρονολογούνται από το 1960.

Αρχικά γίνεται η έκθεση των δοκιμίων στις καιρικές συνθήκες και έπειτα πραγματοποιούνται μετρήσεις για την διαφορά της απόχρωσης, γυαλάδας και το chalking σε χρονικά διαστήματα ενός, δύο, τριών και δέκα χρόνων.

Οι γωνίες έκθεσης των δοκιμίων μπορεί να είναι 45 °, 90 °, 5 °, όλα με νότιο προσανατολισμό, το συνηθέστερο είναι οι 5 °.

Η Φλόριντα θεωρείται μια εξαιρετική τοποθεσία για την δοκιμή της αντοχής του χρώματος καθώς διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες (πολύ υγρασία, μεγάλη ένταση ηλιακής ακτινοβολίας, υψηλή αλατότητα αέρα).

Όταν κριθεί αναγκαίο γίνονται δοκιμές των χρωμάτων σε ανάλογες εγκαταστάσεις τρίτων φορέων.

  • Test επιταχυνόμενης φυσικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία

Στο test επιταχυνόμενης φυσικής έκθεσης χρησιμοποιούνται ειδικά ανακλαστικά κάτοπτρα που αυξάνουν την ένταση της φυσικής ηλιακής ακτινοβολίας από πέντε έως οκτώ φορές περισσότερο από τον φυσικό τρόπο έκθεσης.

Η έκθεση των δοκιμίων κατά αυτό τον τρόπο αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες και ρεαλιστικές επιταχυνόμενες δοκιμές.

Έξι εβδομάδες έκθεσης των δοκιμίων στο test επιταχυνόμενης φυσικής έκθεσης μπορούν να προσομοιάσουν έναν χρόνο έκθεσης στο Florida Test.

Στη Sherwin-Williams χρησιμοποιούμε συχνά τη μέθοδο αυτή για την έρευνα νέων προϊόντων.

  • Test επιταχυνόμενης δοκιμής σε τεχνητές καιρικές συνθήκες (QUV, Accelerated weathering test)

H Sherwin-Williams χρησιμοποιεί το QUV Test σε όλα τα επιστημονικά, τεχνολογικά εργαστήριά της σε όλο τον κόσμο.

Τα βαμμένα δοκίμια τοποθετούνται μέσα σε μια μονάδα ελέγχου QUV όπου εκτίθενται σε εναλλασσόμενους κύκλους υπεριώδους ακτινοβολίας και υγρασίας σε ελεγχόμενη θερμοκρασία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ο έλεγχος της αντοχής των πουδρών βαφής στις καιρικές συνθήκες είναι σημαντικός παράγοντας βελτίωσης της ποιότητας των χρωμάτων και της δημιουργίας νέων τεχνολογιών.

Οι ομάδες έρευνας και ανάπτυξης της Sherwin-Williams χρησιμοποιούν και τις τρεις μεθόδους δοκιμών.

To Test φυσικής έκθεσης σε εξωτερικές καιρικές συνθήκες είναι η πλησιέστερη μέθοδος στην πραγματικότητα όσον αφορά την αντοχή του χρώματος στο χρόνο.

Οι δοκιμές επιταχυνόμενης φυσικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία έχουν καθοριστική σημασία στη διαδικασία δημιουργίας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στις πούδρες.

Tο test επιταχυνόμενης δοκιμής σε τεχνητές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις παραπάνω δοκιμές μας δίνουν τη δυνατότητα να εξελίξουμε τις συνταγές μας και να παράγουμε ακόμα υψηλότερων προδιαγραφών πούδρες βαφής.

Επικοινωνήστε με το έμπειρο προσωπικό μας για περεταίρω πληροφορίες σχετικά με τη βαφή και τις υπερανθεκτικές πούδρες βαφής.

Ζητήστε τις συλλογές των υπερανθεκτικών χρωμάτων μας.

Απάντηση