Shell: Επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια στις ΑΠΕ την επόμενη δεκαετία

Shell

Με φόντο την πρόσφατη έκθεση της, η οποία προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης της ηλιακής ενέργειας θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια κατά 20% ετησίως, η Shell σκοπεύει να επικεντρωθεί τα επόμενα χρόνια στις επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ.


Άλλωστε, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης του 44% της αμερικανικής εταιρείας ανάπτυξης Silicon Ranch, της εξαγοράς της μεγαλύτερης ανεξάρτητης εταιρείας ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, First Utility, της εγκατάστασης 250 MW στην Αυστραλία και επενδύοντας στην εταιρεία Sunseap στη Σιγκαπούρης.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση, η ηλιακή ενέργεια θα φτάσει τα 6.500 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2035 και έως το 2070 θα προστεθούν περίπου 1.000 GW ετησίως.

Στο πλαίσιο αυτό η Shell, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό περιοδικό PV Magazine, προβλέπει τη συνεχή επένδυση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας από την κοινωνία.

Παράλληλα, η εταιρεία θα προετοιμάσει το χαρτοφυλάκιό της για επενδύσεις σε ενέργεια με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άνθρακα.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η Shell σχεδιάζει να επενδύσει ένα ποσό που ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακές πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Αναμένει, ότι το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα διατεθεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής και αιολικής, την οποία η Shell θεωρεί ιδιαίτερα ελκυστική λόγω της μείωσης του κόστους.

Μέχρι το 2030, η Shell αναμένεται να παράγει περίπου το 80% των σημερινών αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και μόνο το 20% μετά από αυτό το διάστημα.

Αυτό αφήνει πολύ περιθώριο για την εταιρεία να προσαρμοστεί στα μεταβαλλόμενα πρότυπα καθώς ο κόσμος μετατοπίζεται προς μια πιο πράσινη ενέργεια.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ben van Beurden αναφέρει σε δηλώσεις του πως η κατανόηση των συνεπειών της αλλαγής του κλίματος για την εταιρεία μας είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά ερωτήματα.

Η απάντηση που δίνει σε αυτή την ερώτηση, είναι πως η Shell είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με την κοινωνία και τους πελάτες της και θα ενθαρρύνει την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις έρχονται να προστεθούν σε εκείνες του Ινστιτούτου Aurora Energy Research, για επενδύσεις ύψους 180 δισ. στις ΑΠΕ στη Βορειοδυτική Ευρώπη, εκ των οποίων τα 64 δισ. θα προορίζονταν σε μη επιδοτούμενα έργα.

Σύμφωνα με αναλυτές του ινστιτούτου προβλέπεται ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να εγκατασταθούν 18 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρίς επιδότηση, και να συνδεθούν με το δίκτυο μέχρι το 2030.

Ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 60 GW με τις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν σε Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Βέλγιο.

Επομένως, οι στόχοι της μείωσης των εκπομπών CO2, φαίνεται πως οδηγεί μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Shell να προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα και να στρέφονται σε επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ.

Πηγή: michanikos-online.gr

Απάντηση