ΣΕΜΑΣ: Για τη Γενοκτονία των ποντίων

Το μήνυμα του ΣΕΜΑΣ για την Γενοκτονία των Ποντίων.
Η εξόντωση του ποντιακού ελληνισμού από το Τουρκικό κράτος έχει όλα τα χαρακτηριστικά μια γενοκτονίας και έτσι πρέπει να αναγνωριστεί διεθνώς.
Σήμερα δεν είναι απλά μια ημέρα μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού για τον χαμό 353.000 ψυχών. Είναι και ημέρα δόξας και τιμής όλου του Πόντου.
Περισσότεροι από 400.000 ξεριζωμένοι έφθασαν με καραβάνια στην Ελλάδα αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό 3 χιλιετιών, προγόνους, προγονικά εδάφη, εκκλησίες, τάφους και σχολεία. Η άφιξη των Ποντίων στις Νέες Πατρίδες ήταν η απαρχή μιας δύσκολης, αλλά και συνάμα δημιουργικής πορείας για τον ποντιακό ελληνισμό. Οι περισσότεροι Πόντιοι εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα προσφέροντας πολλά, τόσο στην οικονομική ζωή της περιοχής(αγροτική οικονομία), όσο και στην πνευματική ζωή μέσα από τις παραδόσεις και έθιμα.
Επί δεκαετίες οι Πόντιοι αγωνίζονται για την αποκατάσταση της μνήμης των θυμάτων, με την αναγνώριση της γενοκτονίας. Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Πόντο».

Απάντηση