Σε τροχιά ανάκαμψης κατασκευές και ακίνητα στην Κύπρο

Κατασκευές Κύπρου

Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης έξι ετών, η οποία άρχισε στα τέλη του 2008, ο κλάδος των κατασκευών στην Κύπρο φαίνεται να βρίσκεται σε φάση σταδιακής ανάκαμψης από τις αρχές του 2015.

Η κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο εκδηλώθηκε αρχικά στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, αλλά αργότερα επεκτάθηκε σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Οι μειώσεις των τιμών ακινήτων, στις οποίες προέβησαν οι κατασκευαστές, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές υπερέβησαν και το 20%, δεν είχαν καταφέρει, μέχρι και το 2015, να αναθερμάνουν την αγορά.

Η εικόνα αυτή, πάντως, άλλαξε από το 2015 με το συνολικό αριθμό των αδειών να αυξάνεται σε 5.014 από 4.933 (το 2014) και την αξία τους να ανέρχεται σε €1,07 δισ. από €859 εκατ. (το 2014). Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου (ΥΣΤΑΤ), ο αριθμός αδειών αυξήθηκε κατά 1,6%, η έκταση κατά 12,3%, η αξία κατά 24,7% και ο αριθμός των οικιστικών μονάδων κατά 12%.

Βάσει του αριθμού αδειών, οι επαρχίες Λευκωσίας (9,6%), Λάρνακας (1,6%) και Αμμοχώστου (15,7%) σημείωσαν αύξηση, ενώ οι επαρχίες Λεμεσού (-7%) και Πάφου (-7,4%) κινήθηκαν πτωτικά.

Ωστόσο, σε επίπεδο αξίας κατεγράφη άνοδος σε όλες τις επαρχίες με την ελεύθερη Αμμόχωστο να σημειώνει το εντυπωσιακό ποσοστό 210,6% και τη Λευκωσία να ακολουθεί με 22,4%. Έπονται η Λεμεσός (20,1%), η Πάφος (4,3%) και η Λάρνακα (1,3%).

Ο δείκτης των κατασκευών στο νησί μετά από αρκετά χρόνια που σημείωνε πτωτική πορεία το 2015 έδειξε τα πρώτα σημάδια βελτίωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία κατεγράφη αύξηση της τάξης του 2% σε ετήσια βάση. Ως εκ τούτου, ο κλάδος των κατασκευών φαίνεται να εξέρχεται πλέον από την κρίση, συμβάλλοντας στην επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης για το σύνολο της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Λευκωσία, η ύφεση είχε θίξει το σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου συμπεριλαμβανομένου και του μη οικιστικού τομέα, ο οποίος μέχρι και το 2011 διατηρούσε θετικά ποσοστά. Το 2015 άρχισαν, έστω και με αργούς ρυθμούς, να καταγράφονται αυξητικές τάσεις σε ορισμένους τομείς.

Ο οικιστικός και ο μη οικιστικός τομέας παρουσιάζουν σήμερα, δύο αντίθετες εικόνες. Ενώ στον πρώτο η αύξηση σε αξία και εμβαδόν νέων έργων (δωδεκάμηνο 2015 σε σχέση με δωδεκάμηνο 2014) ανέρχεται σε 17,6% και 14,9%, αντιστοίχως, στον δεύτερο καταγράφεται μεγάλη μείωση στα εν λόγω μεγέθη, ανερχόμενη σε 17% και 36,8%. Αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη αύξηση στις κατασκευές ξενοδοχειακών και τουριστικών μονάδων, η οποία σε επίπεδο αξίας ανέρχεται στο 100%. Η αύξηση αυτήεξηγείται, σε μεγάλο βαθμό, από την ιδιαιτέρως θετική πορεία του τουριστικού τομέα στη χώρα κατά τη τελευταία διετία.

Περιορισμένη αύξηση σημειώνεται στην κατηγορία βιομηχανικών κτιρίων και αποθηκών (3,2%) με τον αριθμό αδειών να παραμένει ο ίδιος, ενώ μεγάλη αύξηση της τάξης του 130% παρατηρείται στα εμπορικά κτίρια, παρά τη μείωση του αριθμού των αδειών από 97 σε 90.

kipriaki-statistiki-ipiresia

Απάντηση