Σε Κινέζους πωλούνται τα φωτοβολταϊκά, και σε Αμερικανούς τα αιολικά της Euroenergy

Euroenergy

Στην πώληση μέρους του χαρτοφυλακίου μονάδων ΑΠΕ που κατέχει και εκμεταλλεύεται στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας Euroenergy προχωρά η οικογένεια Λογοθέτη (Libra Group).

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η εταιρεία θα διατηρήσει το ένα τρίτο περίπου των φωτοβολταϊκών και το ένα τέταρτο των αιολικών σταθμών που κατέχει αυτή τη στιγμή.

Για τα προς πώληση φωτοβολταϊκά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη εξαγοραστεί από Κινεζική εταιρεία της οποίας το όνομα είχε απασχολήσει τα διεθνή μέσα στο παρελθόν ως πρωταγωνίστρια δυσάρεστης επιχειρηματικής είδησης.

Για τα προς πώληση αιολικά οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα θα καταλήξουν στο χαρτοφυλάκιο πολύ ισχυρού αμερικανικού fund το οποίο έχει ήδη σημαντική παρουσία στη χώρα μας, σε άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η Euroenergy, που αποτελεί τον ευρωπαϊκό βραχίονα του ομίλου Λογοθέτη για επενδύσεις σε ΑΠΕ, είχε αποδυθεί τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια σε εργώδη προσπάθεια ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της, εξαγοράζοντας έτοιμα πάρκα και αδειοδοτήσεις έργων.

Τρία αιολικά παρκα ισχύος 120 MW αποκτήθηκαν το 2016 από τον γαλλικό όμιλο EDF.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια που η οικογένεια Λογοθέτη μειώνει την έκθεσή της στην Ελλάδα.

Με τα χρήματα, τα οποία θα εισπραχθούν από τις πωλήσεις, ο όμιλος φέρεται ότι θα αποπληρώσει δανεισμό, κλείνοντας έτσι και τυπικά την υπόθεση, που άνοιξε με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για το πώς καλύφθηκε η τελευταία αύξηση κεφαλαίου συστημικής τράπεζας.

Σημειώνεται ότι ο Γ. Λογοθέτης, μέσω της εταιρείας Euroenergy, διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ σε Ελλάδα, Ρουμανία και Λετονία, ενώ στην Ελλάδα πέραν των επενδύσεων σε ΑΠΕ και των ξενοδοχείων Grace διαθέτει σειρά άλλων επενδύσεων, είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με τρίτους.

Πηγή: energypress.gr

Απάντηση