Ψηφιοποίηση οικοδομικών αδειών: Εντός του Ιανουαρίου η προκήρυξη

Ψηφιοποίηση οικοδομικών αδειών: Εντός του Ιανουαρίου η προκήρυξη

Μέσα στο μήνα αναμένεται να προκηρυχθεί ο δεύτερος μεγάλος διαγωνισμός ψηφιοποίησης, ύψους 225 εκατ. ευρώ μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης, που αφορά στη μετατροπή περίπου 390.000.000 σελίδων οικοδομικών αδειών.


Σήμερα κατατίθενται οι προσφορές στον πρώτο διαγωνισμό, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 300 εκατ. ευρώ, και αφορά την ψηφιοποίηση οικοδομικών αδειών και συγκεκριμένα των 600.000.000 σελίδων που τηρούνταν στο Σύστημα Μεταγραφών και Υποθηκών των 390 Υποθηκοφυλακείων της χώρας τα οποία ενσωματώνονται στην Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Από τα σχήματα που θα διεκδικήσουν σήμερα το διαγωνισμό του κτηματολογίου θα διαπιστωθούν και οι συμμαχίες στην αγορά τεχνολογίας (και όχι μόνο αφού στους διαγωνισμούς θα συμμετάσχουν και κατασκευαστικοί όμιλοι) για τα επόμενα έργα ψηφιοποίησης. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως σήμερα θα κατατεθούν πέντε ή έξι προσφορές από κοινοπραξίες στις οποίες θα ηγούνται οι ΟΤΕ, Vodafone Ελλάδος, WindHellas, Unisystems και IntrasoftInternational. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν και πληροφορίες για ένα πιθανό έκτο σχήμα υπό την Μυτιληναίος εκτός και αν η τελευταία ενταχθεί σε κάποια άλλη κοινοπραξία. Ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσει και η Intrakat.

Σύμφωνα με το τεύχος δημοπράτησης, το έργο ψηφιοποίησης των εγγράφων του Κτηματολογίου θα ανατεθεί σε πέντε αναδόχους μέσω αντίστοιχων συμβάσεων – πλαίσιο. Η Ελληνικό Κτηματολόγιο θα υπογράψει με τους πέντε αναδόχους και στη συνέχεια θα αναθέτει εκτελεστικές συμβάσεις.

Ο διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση των αρχείων των οικοδομικών αδειών που βρίσκονται σήμερα στις πολεοδομίες ολόκληρης της χώρας θα προκηρυχθεί, ακόμα και εντός του μήνα όπως προαναφέρθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 226 εκατ. ευρώ μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης για επέκταση του φυσικού αντικειμένου, αν καταστεί ανάγκη. Η ψηφιοποίηση αφορά την περίοδο μέχρι το Νοέμβριο του 2018 αφού από τότε όλες οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και όλα τα σχέδια, μελέτες δικαιολογητικά και διοικητικές πράξεις τηρούνται ψηφιακά στο σύστημα e-Άδειες του οποίου πάροχος είναι το ΤΕΕ. Το επιμελητήριο έχει αναλάβει να προχωρήσει και το διαγωνισμό για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη η σύμβαση για τον οποίο υπεγράφη πρόσφατα με την κοινοπραξία ΟΤΕ – IntrasoftInternational.

Το φυσικό αρχείο των πολεοδομιών «περιλαμβάνει μεγάλο πλήθος φακέλων των οποίων η φύλαξη, η αναζήτηση εγγράφων από πολίτες και μηχανικούς κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ανά έτος. Με το νέο έργο επιδιώκεται «η ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση, των φακέλων των αδειών δόμησης, που υπάρχουν στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων όλης της χώρας». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από την απογραφή του 2011 τα κτίρια στους Δήμους όλων των Περιφερειών της Ελληνικής Επικράτειας, ανέρχονται σε 4.100.000 περίπου και επομένως αναμένεται ο αριθμός των κτιρίων και των πολεοδομικών αδειών προς ψηφιοποίηση να είναι περίπου 3.500.000, δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, θα γίνει μέρος της στο πλαίσιο του έργου του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.

Στο τεύχος του διαγωνισμού όπως είχε βγει σε διαβούλευση προέβλεπε ανώτερο κόστος για κάθε μία σελίδα μεγέθους Α0 τα 2,2 ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ) και για κάθε σελίδα μεγέθους Α3 τα 0,6 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να προκηρυχθούν και άλλα έργα ψηφιοποίησης εγγράφων, που έχουν επίσης ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, σε τομείς όπως η Δικαιοσύνη, η Υγεία, το Γενικό Αρχείο του Κράτους, του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου, στη Ναυτιλία, κ.α.

Πηγή: powergame.gr

Απάντηση