Κρίσιμη για την επιτυχία των στόχων ΑΠΕ για το 2020 θεωρείται ο επιτυχής σχεδιασμός των επικείμενων ανταγωνιστικών διαδικασιών, εξ ου και η ΡΑΕ προσπαθεί να προσπεράσει διάφορους σκοπέλους. Ένας από τους βασικούς προβληματισμούς στους κόλπους της ΡΑΕ αφορά το πώς δε θα εκδηλωθεί το φαινόμενο των υπερβολικά χαμηλών προσφορών, κάτι που θεωρείται κριτήριο επιτυχίας τους.
Ο λόγος είναι προφανής, καθώς οι χαμηλές προσφορές ενέχουν σοβαρό κίνδυνο μη υλοποίησης των έργων.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΡΑΕ προτείνει ρήτρες μη έγκαιρης υλοποίησης.
Πέραν αυτού, όμως, ένα ακόμα ζήτημα που προβληματίζει τη ΡΑΕ στην κατεύθυνση αυτή, αφορά το ότι η ύπαρξη διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου και το κόστος σύνδεσης αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες υλοποίησης κάθε εγκατάστασης ΑΠΕ.
Οι παράγοντες αυτοί μπορούν να μεταβάλλουν την τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης και άρα να καθορίζουν το επίπεδο των προσφορών.
Ως εκ τούτου, για να αποτρέψει την εκδήλωση προβλημάτων που απορρέουν από τους παράγοντες αυτούς, η ΡΑΕ προσανατολίζεται σε ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών μόνο έργα με αδειοδοτική ωριμότητα.
402 τα αδειοδοτικά ώριμα έργα
Ως αδειοδοτικά ώριμα, η ΡΑΕ θεωρεί τα έργα ΑΠΕ που έχουν Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (ΟΠΣ) σε ισχύ.
Από τα στοιχεία της ΡΑΕ προκύπτει ότι τα έργα ΑΠΕ που είναι σήμερα αδειοδοτικά ώριμα ανά τεχνολογία έχουν ως εξής:
α) 148 αιολικές εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 134 με ονομαστική ισχύ άνω των 3MW,
β) 72 φωτοβολταϊκοί σταθμοί, συνολικής ισχύος 349,76MW,
γ) 49 μικρά υδροηλεκτρικά, εκ των οποίων τα 27 με ονομαστική ισχύ άνω του 1 MW,
δ) 31 εγκαταστάσεις καύσης βιομάζας, εκ των οποίων 3 με ονομαστική ισχύ άνω του 1 MW,
ε) 41 εγκαταστάσεις βιοαερίου, εκ των οποίων 11 με ονομαστική ισχύ άνω του 1 MW,
στ)2 εγκαταστάσεις Σ.Η.Θ.Υ.Α.
ζ) 58 ηλιοθερμικοί σταθμοί,
η)1 εγκατάσταση γεωθερμίας με άδεια παραγωγής, χωρίς άλλη αδειοδοτική ωριμότητα.
234 έργα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν
Αναλύοντας τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η ΡΑΕ εκτιμά ότι το πλήθος των έργων που είναι αδειοδοτικά ώριμα και θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στις προσεχείς διαδικασίες κατανέμονται ανά τεχνολογία ως εξής:
α) για τις αιολικές εγκαταστάσεις ισχύος άνω των 3MW 134 έργα ισχύος 2596,5ΜW,
β) για τα ΜΥΗΕ ισχύος άνω του 1 MW 20 έργα ισχύος 50,6 MW,
γ) για τα Φ/Β 72 έργα ισχύος 349,76 MW,
δ) για τις εγκαταστάσεις καύσης βιομάζας ισχύος άνω του 1 MW, 2 έργα, ισχύος 8,5 MW,
ε) για τις εγκαταστάσεις βιοαερίου ισχύος άνω του 1 MW, 4 έργα ισχύος 11,3 MW,
στ) για εγκαταστάσεις Σ.Η.Θ.Υ.Α. 2 έργα ισχύος 11 MW.
Προφανώς, τα νούμερα αυτά αποτελούν εκτίμηση και ενδέχεται να μεταβληθούν στο προσεχές μέλλον, σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι ενδεικτικά του τοπίου που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα.
Αυτό που δείχνουν τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι ότι ένας ικανός αριθμός ώριμων αδειοδοτικά έργων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστικές διαδικασίες συγκεντρώνεται μόνο στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά.
Ο μικρός αριθμός έργων στις υπόλοιπες τεχνολογίες, καθιστά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΡΑΕ, προβληματική και πιθανότατα αναποτελεσματική όσον αφορά την επίτευξη βέλτιστων τιμών αποζημίωσης τη διεξαγωγή ανταγωνιστικής διαδικασίας για αυτές.
Αυτός είναι και ο λόγος που η ΡΑΕ προσανατολίζεται στην εξαίρεσή τους, σε πρώτη φάση, από την υποχρέωση συμμετοχής σε ανταγωνιστικές διαδικασίες.
Σημειώνεται, βέβαια, ότι η εξαίρεση αυτή θα μπορούσε να αρθεί εφόσον η ισχύς νέων έργων των τεχνολογιών αυτών υπερβεί το όριο των 300MW.
Πηγή: http://energypress.gr