Πρωτοβουλίες για ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας

Πρωτοβουλίες για ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας

Στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης με τα μέλη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τη λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών που, όπως είπε, σύντομα θα έρθουν στο προσκήνιο και θα αφορούν στην αποθήκευση ενέργειας και στην απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, ο Κώστας Σκρέκας τόνισε πως στις προτεραιότητές του είναι η αξιοποίηση του βιομεθανίου, ενώ ξακαθάρισε πως θα μεριμνήσει ώστε να επιλυθεί το ζήτημα του νομικού πλαισίου.

Στο πλαίσιο του διαλόγου με τον υπουργό, στελέχη εταιρειών από τον χώρο των φωτοβολταϊκών έθεσαν, μεταξύ άλλων, προτάσεις βελτίωσης σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης των όρων σύνδεσης των σχεδιαζόμενων επενδύσεων, την ανάγκη να υποβάλλεται περιβαλλοντική μελέτη από τα ομαδοποιημένα έργα, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας περισσότερων τού ενός συστημάτων ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών πάνελ, ώστε να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός, να υποχωρήσουν οι τιμές και να περιοριστούν τα υψηλά κόστη για τις εταιρείες, που αρχικώς δεν είχαν προϋπολογίσει.

Σε ό,τι αφορά την αιολική ενέργεια, παράλληλα, εκπρόσωποι του κλάδου έθεσαν θέματα σχετικά με το πλαίσιο αποθήκευσης ενέργειας, το νομικό καθεστώς των υπεράκτιων πάρκων, τη σταθερότητα των επενδύσεων, το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ και τα προβλήματα με την αποδοχή των έργων ΑΠΕ από τις τοπικές κοινωνίες.

Ζητούν αύξηση των επιδοτήσεων του «Εξοικονομώ»

Από την πλευρά τους, στελέχη εταιρειών από τον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας έθεσαν το ζήτημα των αυξήσεων στις επιδοτήσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ», καθώς και την ανάγκη αλλαγής του ελληνικού νομικού πλαισίου προσαρμογής των τεχνικών προδιαγραφών των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, ώστε αυτό να συμφωνεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Παράγοντες προερχόμενοι από τον τομέα του βιοαερίου εξέφρασαν, άλλωστε, τον προβληματισμό τους για την είσοδο του βιομεθανίου στην αγορά λόγω έλλειψης νομικού πλαισίου, αλλά και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών για την εγκατάσταση νέων έργων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαν τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, έγιναν αναφορές, τέλος. και στην ηλεκτροκίνηση και την εξοικονόμηση ενέργειας από εκπροσώπους φορέων των εν λόγω τομέων.

Το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Γιώργος Πατεράκης, πρότεινε, μάλιστα, στην επόμενη συνάντηση της Επιτροπής να προσκληθεί εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, για να παρουσιάσει το γερμανικό σχέδιο απολιγνιτοποίησης και να έχει έναν ζωντανό διάλογο με τον Έλληνα υπουργό ή άλλο στέλεχος του υπουργείου.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Απάντηση