Η πρόταση “Τα πλατωνικά στερεά” των φοιτητών του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Αρχιτεκτονικής

Η πρόταση “Τα πλατωνικά στερεά” ,των φοιτητών του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διακρίθηκε στον παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής, για την δημιουργία βιβλιοθήκης στο Hyde Park, στο Λονδίνο στις 50 καλύτερες προτάσεις μεταξύ των 378 συμμετεχόντων.


Ζητούμενο του διαγωνισμού ήταν μια συναρπαστική προσέγγιση για το σχεδιασμό μιας Βιβλιοθήκης στο Hyde Park στο Λονδίνο.

Ο Πλάτωνας αναφέρθηκε σε αυτά στον διάλογο “Τίμαιος”, στον οποίο συσχετίζει κάθε ένα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (γη, αέρα, νερό και φωτιά) με ένα στερεό.

Είναι ειρωνεία πως ένα άκρως μη σφαιρικό στερεό, το εξάεδρο (κύβος) αντιπροσωπεύει τη “γη”.

Το έργο στοχεύει να προσφέρει στους επισκέπτες του τις καλύτερες δυνατές εγκαταστάσεις για μελέτη και έρευνα πληροφοριών.

Χώροι έμπνευσης, χώροι χαλάρωσης και τόνωσης δραστηριοτήτων με έμφαση στο γεγονός ότι αγκαλιάζουμε το παρόν και ότι είμαστε ένας απαραίτητος δεσμός μεταξύ του μέλλοντος και του παρελθόντος.

Η βιβλιοθήκη ως χώρος συνάντησης δημιουργεί νέο κοινωνικό περιεχόμενο και είναι προσβάσιμη από άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το κτίριο, σχεδόν 4.000 τ.μ., συνδυάζει αρχιτεκτονική αρχετύπων με τεχνολογική καινοτομία, συντήρηση πληροφορίας με επικοινωνία και έρευνα.

Η ευελιξία του σχεδιασμού του εξασφαλίζει ότι η Βιβλιοθήκη μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να διευθετηθεί ελεύθερα σε όλο το Hyde Park λαμβάνοντας ένα άλλο πλατωνικό στερεό κάθε φορά ως κέλυφος.

Κάθε στερεό θα φιλοξενήσει ένα διαφορετικό πεδίο γνώσης και εμπειρίας.

Ποδηλατόδρομοι θα εξασφαλίσουν την επικοινωνία αυτών των χώρων.

Δύο σενάρια κάτω από το ίδιο κύριο σύνολο ορισμένο από τον Πλάτωνα πριν από χιλιάδες χρόνια.

Η βιβλιοθήκη θα ανταποκριθεί επίσης αποτελεσματικά στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες και προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.

Ένα διεθνές σχέδιο ψηφιοποίησης της πληροφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα συμβάλει στη διάθεση του υλικού της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κοινό και θα προσφέρει πρόσβαση στις διάφορες συλλογές και αρχεία της Βιβλιοθήκης.

Η σύνδεση με άλλες βιβλιοθήκες τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο θα επιτρέψει στους χρήστες της βιβλιοθήκης να έχουν πρόσβαση σε νέες πληροφορίες και υλικό.

Επιπλέον, ένα επιχειρηματικό κέντρο και μια μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων θα προσφέρει στο κοινό ένα ενεργό κόμβο για τις επιχειρήσεις, τις γνώσεις και την καινοτομία, προσφέροντας σταθμούς εργασίας υπολογιστών, φορητούς υπολογιστές και ασύρματη συνδεσιμότητα.

Το φυσικό φως, που διαχέεται σε όλη τη βιβλιοθήκη, θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός ανοιχτού φιλόξενου περιβάλλοντος για ατομική και συνεργατική μάθηση.

Εκδηλώσεις και σεμινάρια θα φιλοξενούνται τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες και θα ενσωματώνουν ευκαιρίες φυσικής μάθησης που θα προέρχονται από συνεργατικά προγράμματα μέσα στον περιβάλλον του πάρκου.

Στοιχεία έργου
Τίτλος: Βιβλιοθήκη στο Hyde Park
Διάκριση: Στον παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής, για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο Hyde Park, στο Λονδίνο.
Ομάδα: Στράτος Διακάκης, Ηλίας Μέγκος, Polina Saade, Φώτης Σουλιώτης
Τοποθεσία: Hyde Park Λονδίνο
Έκταση: 7500τμ.
Έτος: 12.2016 – 31.03.2017
Διοργανωτής: Archasm
Archasm: link

Απάντηση