Προτάσεις από τους κατασκευαστές για την ανάκαμψη της οικοδομής

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Πέμπτη 29/11/2018, συνάντηση των μελών της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος.

Συζητήθηκαν τα χρονίζοντα προβλήματα της οικοδομής, και οι προοπτικές του κλάδου.

Διαπιστώθηκε ότι σταδιακά αναγνωρίζεται από όλους, η ανάγκη αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας, ως σοβαρού πυλώνα της Ανάπτυξης και της Απασχόλησης.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι έχουμε δειλές εισροές κεφαλαίων από αγορές αλλοδαπών, γιατί η χώρα είναι απολύτως ανταγωνιστική στο Real Estate.

Η κατασκευή οικοδομών κατά μέσο όρο την προηγούμενη δεκαπενταετία απασχολούσε και πλήρωνε καλά 150.000 εργαζομένους, και έμμεσα απασχολούσε επιπλέον τριπλάσιο αριθμό.

Σήμερα ο αριθμός των απασχολουμένων στην οικοδομή δεν υπερβαίνει τους 15.000.

Κύρια αιτήματα των Κατασκευαστών Οικοδομών παραμένουν, η αναστολή του ΦΠΑ στην νεοανεγειρόμενη οικοδομή (άλλωστε δεν απέδωσε τίποτε), και η κατάργηση του πρόσθετου φόρου στον ΕΝΦΙΑ (γιατί τα απούλητα διαμερίσματα είναι για τον Κατασκευαστή, αδιάθετο εμπόρευμα και όχι περιουσιακό στοιχείο).

Οι Πολιτικές Ηγεσίες, μετά την μνημονιακή περίοδο, στα πλαίσια προσπάθειας ανάπτυξης της Οικονομίας, και καταπολέμησης της ανεργίας, εμφανίζονται να συμπεριλαμβάνουν στα προγράμματά τους, την ανάγκη ελάφρυνσης της οικοδομής από τα υπέρμετρα βάρη που την καθήλωσαν.

Πηγή: thenewspaper.gr

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση