Πρόγραμμα ξενάγησης συνοδών Συνεδρίου ΠΟΒΑΣ στη Κοζάνη

Με ιστορικό και μουσειακό ενδιαφέρον, φυσικές ομορφιές, σημαντική παράδοση και περίφημη γαστρονομία, η Κοζάνη ξεχωρίζει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Το 6ο Συνέδριο Κατασκευαστών ΠΟΒΑΣ που θα πραγματοποιηθεί εκεί το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Νοεμβρίου, αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία για τους Συνέδρους και τους συνοδούς να ανακαλύψουν τις ομορφιές της Δυτικής Μακεδονίας.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των συνοδών του Συνεδρίου της ΠΟΒΑΣ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 Νοεμβρίου 2016

  • Αναχώρηση από το εκθεσιακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.
  • Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο Αιάνης (Αιάνη, ιστορική έδρα του Δήμου Κοζάνης).

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο ερευνητικό ίδρυμα πανελλήνιας  σημασίας και εμβέλειας. Το κτηριακό συγκρότημα έχει συνολική έκταση 4.500 τ.μ. με τον εκθεσιακό χώρο  (1000 τ.μ. περίπου) στον πρώτο όροφο και το ισόγειο, που περιλαμβάνει αποθήκες κατάλληλα διαμορφωμένες ως προς την ασφάλεια και αντιμετώπιση φθοράς από κλιματικές συνθήκες, εργαστήρια πληρέστατα οργανωμένα και εξοπλισμένα, γραφεία, βιβλιοθήκη, σχεδιαστήριο, αποθήκη εργαλείων- ξυλουργείο, ξενώνα και Αίθουσα Εκδηλώσεων, εξοπλισμένη με τα πλέον σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα,  στην οποία, εκτός των άλλων, λειτουργούν τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Αιανής που είχαν αρχίσει από  το 1988 οργανωμένα πλέον σε 15 θεματικές ενότητες.

  • Στη συνέχεια επίσκεψη στα κάστρα Σερβίων (στο δήμο Σερβίων-Βελβεντού).
  • Μετά καφέ στη Νεράιδα Κοζάνης με θέα τη λίμνη Πολυφύτου και την ψηλή γέφυρα

Το χωριό Νεράιδα του Νομού Κοζάνης είναι ένας οικισμός του Δήμου Σερβίων και βρίσκεται στη Λίμνη Πολυφύτου του ποταμού Αλιάκμονα, μόλις 1 χιλιόμετρο από την Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων. Οι κάτοικοί της Νεράιδας είναι περίπου 130 ενώ ο γραφικός οικισμός ανήκει διοικητικά στο Νομό Κοζάνης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 Νοεμβρίου 2016

  • Επίσκεψη στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου και στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητρόπολης

Το κτηριακό συγκρότημα της ενορίας του Αγίου Νικολάου αποτελείται εκτός από τον κυρίως ναό, το καμπαναριό, τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, από το γραφείο των ιερέων, τους αποθηκευτικούς χώρους και την έκθεση χριστιανικού βιβλίου, που όλα βρίσκονται μέσα στο περίβολο του Αγίου Νικολάου. Ο ρυθμός του ναού, είναι τρίκλιτη βασιλική καμαροσκέπαστη με δίρριχτη στέγη με πλάκες και κεραμίδια. Έχει πρόναο και νεότερες πλαϊνές επεκτάσεις. Στα δύο κλίτη του έχει δύο παρεκκλήσια: του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και της Παναγίας.

  • Επίσκεψη στο ιστορικό και λαογραφικό μουσείο Κοζάνης

Το Ιστορικό-Λαογραφικό & Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης ιδρύθηκε το 1969 και εγκαινιάσθηκε επίσημα στις 10 Οκτωβρίου 1987. Το Μουσείο είναι δημιούργημα του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης.

Η πρώτη Ιστορική-λαογραφική συλλογή ιδρύθηκε στα τέλη του 1968 με αρχές του 1969 και εγκαταστάθηκε περιοδικά σε διάφορα μισθωμένα μικρά καταστήματα της πόλης. Από το 1975 έως το 1984 εγκαταστάθηκε σε κτίριο της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Κοζάνης. Το 1979, ιδρύθηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο προαναφερθέν κτίριο. Σ’ αυτή την πρώτη έκθεση το ιστορικό τμήμα περιελάμβανε όλη την ιστορική πορεία της Κοζάνης. Παράλληλα συγκροτήθηκε η Λαογραφική συλλογή στην οποία εκτίθονταν τα εξής θέματα: παραδοσιακές ασχολίες πρωτογενούς παραγωγής, εργαστήρια και επαγγέλματα, πνευματικός και κοινωνικός βίος, οικογενειακή ζωή.. Κατά τα έτη 1980-1983 ανεγέρθη το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Μουσείο. Το έτος 1993 αναγέρθηκε, για να στεγάσει την νέα πτέρυγα του Μουσείου, νέο τετραώροφο κτίριο, κατ’ επέκταση του πρώτου.

  • Καφέ στην νέα κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

Πληροφορίες
Κώστας Κυριακίδης: Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης (email: [email protected])
Γιώργος Γαζεπίδης: Profilmedia (email: [email protected])

Απάντηση