PRISMI: Aυτόνομα νησιώτικα ενεργειακά συστήματα στη Μεσόγειο

PRISMI: Aυτόνομα νησιώτικα ενεργειακά συστήματα στη Μεσόγειο

Στις 19-20 Δεκεμβρίου του 2016, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης η εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου PRISMI “Promoting RES Integration for Smart Mediterranean Islands” – Προώθηση της ένταξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα ενεργειακά συστήματα Έξυπνων Νησιών της Μεσογείου. Το έργο αυτό έχει ως στόχο να υποστηρίξει τις τοπικές αρχές των νησιών της Μεσογείου για την ανάπτυξη σχεδιασμών με στόχο τη μετάβασή τους με οικονομικά αποδοτικό τρόπο σε ενεργειακά συστήματα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι δραστηριότητες του έργου επωφελούνται ευρωπαϊκής χρηματοδότηση στο πλαίσιο της “1ης προκήρυξης έργων”, του διακρατικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας για την περιοχή της Μεσογείου,”Interreg MED 2014-2020″. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με € 509.637, συμβάλλει στην υποστήριξη του έργου κατά 85% του συνολικού προϋπολογισμού που ανέρχεται στα € 599.573.

Συγκεκριμένα, το έργο PRISMI στοχεύει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εργαλειοθήκης (με βάση μια διακρατική προσέγγιση) η οποία θα είναι σε θέση να αξιολογήσει και να χαρτογραφήσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την καλύτερη επεξεργασία και καταρτισμό σεναρίων και της τεχνοοικονομικής ανάλυσης για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ. Προκειμένου να διασφαλίσει την αξιοποίηση της εν λόγω εργαλειοθήκης σε διάφορα νησιά της Μεσογείου, το έργο προβλέπει την έρευνα πέντε διαφορετικών νησιώτικων περιοχών που χαρακτηρίζονται από διαφορετικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και ενεργειακά χαρακτηριστικά: το νησί Favignana (Ιταλία), το νησί Korčula (Κροατία), το νησί Τήλος (Ελλάδα), η χερσόνησος του Ακάμα (Κύπρος) και το νησί Gozo (Μάλτα).
“Το έργο θα παρέχει στις τοπικές αρχές μια εργαλειοθήκη για την εκτίμηση του ενεργειακού δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κάθε νησί ή νησιωτικής περιοχής και τη δυνατότητα δικτύωσης και ενημέρωσης για τα αποτελέσματα του έργου”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Το έργο διάρκειας 18 μηνών, έχει επικεφαλή εταίρο το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης και άλλους έξι Ευρωπαίους εταίρους:

  • Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ)
  • Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ
  • Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών
  • Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά – Τεχνολογικού Τομέα
  • Malta Intelligent Energy Management Agency – Ενεργειακό Γραφείο Έξυπνης Ενεργειακής Διαχείρισης Μάλτας (ΜΙΕΜΑ)
  • Δήμος της Favignana

Λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή των τοπικών αρχών, το πρόγραμμα έχει ως βασικό σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου, στο οποίο όλες οι ενδιαφερόμενες αρχές, φορείς, ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί θα μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν. Ως εκ τούτου, μέσου του δικτύου θα επιτυγχάνεται ανταλλαγή τεχνογνωσίας η οποία θα επιτρέπει την ανάπτυξη στρατηγικών, με απώτερο σκοπό την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά της Μεσογείου καθώς και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο προβλέπει επίσης της διοργάνωση εκδηλώσεις και συναντήσεις ενδιαφερόμενων φορέων. Κατά τη διάρκεια τέτοιων εκδηλώσεων/συναντήσεων, τα αποτελέσματα του έργου θα αναλύονται και θα παρουσιάζονται χρήσιμα εργαλεία για την προώθηση και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα νησιά της Μεσογείου.

Πηγή: b2green.gr

Απάντηση