Πρασινίζει η ΔΕΗ: Απόσυρση – έκπληξη όλων των λιγνιτικών μέχρι το 2023

ΔΕΗ

Την ταχύτερη απαλλαγή της ΔΕΗ από τη λιγνιτική παραγωγή η οποία επιβαρύνει με ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τα αποτελέσματα της επιχείρησης θα ανακοινώσει τη Δευτέρα η διοίκηση της επιχείρησης ως κεντρική απόφαση του νέου business plan.


Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Γιώργος Στάσσης, μιλώντας σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη, η επιχείρηση είναι αποφασισμένη να επιταχύνει την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, κλείνοντας όλες τις υπάρχουσες μονάδες μέχρι το 2023.

“Η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι δε θα καίει λιγνίτη μέχρι το 2028 και από την τελευταία θέση σήμερα στην Ευρώπη θα βρίσκεται στην πρώτη σε ό,τι αφορά τις εκπομπές, τόνισε ο κ. Στάσσης προσθέτοντας ότι η απόσυρση των λιγνιτικών θα επιταχυνθεί ώστε να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες μονάδες εντός της επόμενης τετραετίας.

Αυτό θα είναι εφικτό καθώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει και μας δίνει τη δυνατότητα, θα προχωρήσουμε τη στρατηγική μας”, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα η ΔΕΗ αναμένεται μέσα σε διάστημα 4 ετών να προχωρήσει στην απόσυρση λιγνιτικής ισχύος 3912MW και πιο συγκεκριμένα των μονάδων που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία:

  • Άγιος Δημήτριος 1456MW (πέντε μονάδες)
  • Αμύνταιο 546MW (δύο μονάδες)
  • Μελίτη 289MW (μία μονάδα)
  • Καρδιά 1110MW (4 μονάδες)
  • Μεγαλόπολη 511MW (2 μονάδες)

Ο κ. Στάσσης δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του σε σχέση με την νέα λιγνιτική μονάδα που κατασκευάζει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα (Πτολεμαΐδα 5 ισχύος 600MW), η οποία κατά τα φαινόμενα θα είναι η μοναδική που θα συνεχίσει να βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι το 2028.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο επικεφαλής της επιχείρησης, το 2018 η ΔΕΗ είχε ζημιωθεί 200 εκατ. ευρώ από τις λιγνιτικές της ενώ το 2019 οι λιγνιτικές ζημιές αναμένεται να αυξηθούν στα 300 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους που σήμερα απασχολούνται στις μονάδες λιγνίτη, φτάνουν περίπου τις 5000 (μαζί με τους εργαζόμενους στα ορυχεία).

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών μέχρι το 2023 θα έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ με βάση τις προβλέψεις του πρόσφατου ενεργειακού νόμου αλλά και με βάση δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη, θα υπάρχει μια γκάμα επιλογών από την εθελούσια, μέχρι τη μετάταξη εντός ΔΕΗ ή την μετάταξη στο δημόσιο τομέα.

Η απόφαση για ταχύτερη απόσυρση των λιγνιτικών βάζει δυναμικά τη ΔΕΗ στην τροχιά της ενεργειακής μετάβασης, με τη διοίκηση να σκοπεύει να αντικαταστήσει το λιγνίτη με εκτεταμένες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ταυτόχρονα το επενδυτικό πρόγραμμα θα εστιάσει με μεγάλη έμφαση στην ψηφιοποίηση και τον εκμοντερνισμό του δικτύου διανομής, με στόχο να γίνει πιο ευέλικτο και να δίνει δυνατότητα αποκεντρωμένης παραγωγής, αλλά και να προσφέρει προστιθέμενη αξία στους καταναλωτές – πελάτες.

Να σημειωθεί τέλος ότι το επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το ΔΣ της επιχείρησης ενώ ο κ. Στάσσης θα παραχωρήσει τη Δευτέρα συνέντευξη τύπου για την πιο αναλυτική παρουσίαση των βασικών πυλώνων του business plan για τον μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό της επιχείρησης.

Πηγή: capital.gr

Απάντηση