«Πράσινη» κατοικία από Έλληνες φοιτητές που αισθάνεται και προστατεύει τον ιδιοκτήτη της

Πράσινη κατοικία Έλληνες φοιτητές

Φανταστείτε μία κατοικία όπου η εξοικονόμηση ενέργειας από όλες τις συσκευές γίνεται αυτόματα, σε πραγματικό χρόνο, καθώς είναι όλες διασυνδεδεμένες σε ένα κεντρικό σύστημα μέσα από έξυπνες πρίζες, ενώ οι συνθήκες άνεσης (θέρμανση, κλιματισμός, εξαερισμός, σκίαση κα) λαμβάνουν υπόψη τις προσωπικές επιθυμίες μας, αλλά και την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος.

Καλωσήλθατε στην Πρότυπη Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης, ένα δημιούργημα του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.

Το «έξυπνο αυτό σπίτι» παρουσιάζεται από σήμερα και μέχρι τις 2 Απριλίου στην Τεχνόπολη της Αθήνας στους χώρους του μεγαλύτερου φεστιβάλ επιστήμης, του «Athens Science Festival 2017».

Όπως επισήμανε στο greenagenda.gr ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος κ. Νικόλαος Βώρος, η Πρότυπη Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης είναι μία «πράσινη κατοικία», στην οποία η χρήση των επιμέρους συστημάτων και υποδομών της γίνεται με ελαχιστοποιημένη κατανάλωση ενέργειας.

«Μετράμε ανά πάσα στιγμή την κατανάλωση ενέργειας όλων των συσκευών, όπως η κουζίνα και το ψυγείο και μπορούμε να ρυθμίζουμε τις παραμέτρους της λειτουργίας τους. Π.χ. η εταιρεία Fujitsu-Siemens μας έχει διαθέσει ειδικού τύπου κλιματιστικά, τα οποία ελέγχουμε μέσω του κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος της κατοικίας. Το κλίμα που επικρατεί μέσα στο σπίτι ρυθμίζεται αυτόματα και σε δεύτερη φάση θα λαμβάνει υπόψη του και δεδομένα από αισθητήρες, οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό περιβάλλον. Όλα αυτά τα παρουσιάζουμε με διαφορετικά μοντέλα λειτουργίας, δηλαδή είτε ενσύρματα, είτε και ασύρματα», σημειώνει ο ίδιος.

 

Πρότυπη Κατοικία Αυτόνομης Διαβίωσης

«Από τεχνολογικής άποψης, η Πρότυπη Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης συνδυάζει, σε ένα πλήρως λειτουργικό περιβάλλον τεχνολογίες αυτοματισμού οικιών/κτιρίων που ενσωματώνονται με την υπόλοιπη βασική υποδομή του χώρου, οικιακά ρομπότ που αναλαμβάνουν την διακριτική παρακολούθηση του ανθρώπου. Διαθέτουν την απαιτούμενη ευφυΐα για να αντιληφθούν πιθανές κρίσιμες καταστάσεις (π.χ. πτώση ηλικιωμένου), ενσωματωμένες συσκευές με αισθητήρια όργανα που καταγράφουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες, αναγνωρίζουν την ανθρώπινη παρουσία και ελέγχουν την ασφάλεια της οικίας, συσκευές καταγραφής ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και καρδιογραφήματος. Έχουν τη δυνατότητα ασύρματης μετάδοσης των ανθρώπινων βιο-σημάτων σε πραγματικό χρόνο και πολλές άλλες ετερογενείς συσκευές και τεχνολογίες που συνεργάζονται και διασυνδέονται αδιαφανώς προς τον τελικό χρήστη μέσω του συστήματος ATLAS, μιας υποδομής υπολογιστικού νέφους που αναπτύχθηκε από το εργαστήριο μας», τονίζει ο κ. Βώρος.

Ήδη μία Πρότυπη Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης 60 τμ βρίσκεται εγκατεστημένη μέσα στην Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη στη Ναύπακτο.

Το επόμενο βήμα του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών είναι η δημιουργία μέσα στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος στην Πάτρα μιας δεύτερης έξυπνης οικίας 140 τμ με τα ίδια χαρακτηριστικά. Στόχος είναι η διασύνδεση οικιών σε διαφορετικές πόλεις μέσω δικτύων επικοινωνίας τελευταίας γενιάς ώστε να μπορούν να προσομοιωθούν σενάρια που θα συναντάμε στις «έξυπνες» πόλεις του μέλλοντος. Το όλο εγχείρημα στηρίζουν έμπρακτα εταιρείες του χώρου μέσω χορηγιών σε υλικοτεχνική υποδομή (ανάμεσα στις οποίες είναι η εταιρεία Cisco και ο όμιλος Φειδάκη FG Europe).

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος έχει ξεκινήσει το 2015. Έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου RADIO, που χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ υποστηρίζεται και μέσω χορηγιών από σημαντικές Ευρωπαϊκές εταιρίες.

Πηγή: greenagenda.gr

Απάντηση