Ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, θα κατασκευαστεί σε έκταση των παλιών ορυχείων της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή Εορδαίας και Κοζάνης, η οποία προβλέπεται να εξελιχθεί στο σημαντικότερο κέντρο παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα.
Έχει ήδη ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των νέων εγκαταστάσεων, που αποτελεί και την πιο χρονοβόρα διαδικασία, ενώ η επένδυση θα επανενταχθεί στο πρόγραμμα fast track, μέσω του οποίου θα καλυφθεί ο προϋπολογισμός των αναγκαίων έργων που θα αγγίξει τα 180 εκατ. ευρώ.
Η νέα εγκατάσταση θα εξασφαλίσει ισχύ 200 MW και θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, κατά τη φάση της κατασκευής και της λειτουργίας της.
Η συμφωνία για την «πράσινη» επένδυση υπογράφηκε χθες από τους επικεφαλής της Enterprise Greece Χρήστο Στάικο και Ηλία Αθανασίου, καθώς και τον Ηλία Μοναχολιά, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία και θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου μέσω της θυγατρικής της «Ηλιακό Βέλος».
Είναι το πιο σημαντικό βήμα για την κάλυψη του 30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ανανεώσιμες πηγές ώς το 2030, που επιβάλλει η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε.
Και στα νησιά
Η Ελλάδα, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, δίνει έμφαση στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας από εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας που θα αξιοποιούν την ηλιακή ακτινοβολία.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει ήδη οκτώ ιδιαίτερα αποδοτικά φωτοβολταϊκά πάρκα, με συνολικά εγκατεστημένη ισχύ 700 KW, που λειτουργούν σε τρία νησιά (Κρήτη, Κύθνο και Σίφνο), από τα οποία αυτό της Κύθνου λειτούργησε το 1983 και ήταν το πρώτο στην Ευρώπη.
Εχει επίσης δρομολογήσει το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο στη Μεγαλόπολη, που θα έχει συνολική ισχύ 50 MW.
Η παραγωγή του υπολογίζεται ότι θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 28.000 νοικοκυριών, που αντιπροσωπεύουν το 42% του πρώην νομού Αρκαδίας.
Πριν από λίγες ημέρες, η θυγατρική της ΔΕΗ υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δανειακή σύμβαση ύψους 85 εκατ. ευρώ, με την οποία πρώτη φορά θα χρηματοδοτηθούν 18 έργα τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η κατασκευή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 15 μήνες και η ένταξή τους στο σύστημα θα αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ κατά 90 MW.
Αφορά τη δημιουργία μικρών αιολικών πάρκων σε νησιά (Κεφαλλονιά, Χίο, Λέσβο, Κρήτη, Μύκονο, Σάμο, Εύβοια, Λήμνο, Κάρπαθο, Ικαρία, Τήνο και Ψαρά), καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας.
Προβλέπεται επίσης να εκσυγχρονιστούν υφιστάμενα αιολικά πάρκα που λειτουργούν περισσότερα από 25 χρόνια, καθώς δύο υδροηλεκτρικά που βρίσκονται στον Λούρο στην περιοχή της Αρτας και στο Βέρμιο στη Βόρεια Ελλάδα.
Νέοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα κατασκευαστούν στις περιοχές Σμοκόβου και Μακρυχωρίου στην κεντρική Ελλάδα.
Με χρονικό ορίζοντα το 2020, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ετοιμάζει άλλο ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό που θα αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλίσει 240 MW, με αξιοποίηση και άλλων ανανεώσιμων πηγών, όπως η γεωθερμία και η βιομάζα.
Ακολουθώντας τα βήματα της μητρικής ΔΕΗ, ετοιμάζει κινήσεις εξωστρέφειας σε συνεργασία με εταιρείες ΑΠΕ από Αλβανία, Κόσοβο και Ουκρανία.
Πηγή: efsyn.gr