ΠΟΒΑΣ – Θεόφιλος Παγιάτης: «Ο Κλάδος των Κατασκευών Αλουμινίου & Σιδήρου είναι ένας από τους σημαντικότερους της Ελληνικής Οικονομίας»

Θεόφιλος-Παγιάτης

Ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ, κ. Θεόφιλος Παγιάτης, στη συνέντευξή που παραχώρησε στον κ. Γεώργιο Γαζεπίδη και στο περιοδικό μας Profil Energy μιλά εφ΄όλης της ύλης για την ΕΝΚΑΣ Πειραιά και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.


Ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ, κ. Θεόφιλος Παγιάτης, δηλώνει πάντα κοντά στον Κλάδο, και μιλάει για τα δύο Web Forums με το σύνθημα η ΠΟΒΑΣ «Ενημερώνει, ακούει, αποφασίζει, διεκδικεί», πιστεύοντας ότι μέσα από την επικοινωνία και την ενάρετη ανταλλαγή απόψεων οι άνθρωποι του κλάδου συμμετέχουν στην επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν. Ιδιαίτερη έμφαση η Ομοσπονδία δίνει στην τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση των συναδέλφων του Κλάδου.

Αναφέρεται στα νέα προγράμματα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που αφορούν την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, για την πανδημία και τις επιπτώσεις της και την οικοδομική δραστηριότητα. Τέλος, ως αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας στη ΓΣΕΒΕΕ εκφράζει τις απόψεις του προς όφελος του Κλάδου τον οποίο εκπροσωπεί και όχι μόνο.

1. Κύριε Παγιάτη, ως απερχόμενος Πρόεδρος της ENKAΣ Πειραιά δηλώσατε ότι θα είστε πάντα δίπλα στην Ένωση και τους συναδέλφους σας στο νέο Δ.Σ. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας αυτή να δώσετε τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να αναλάβουν κι αυτοί τις δικές τους πρωτοβουλίες και ευθύνες για την ανάπτυξη του κλάδου. Πιστεύετε ότι θα συνεχίσουν το έργο τους πιο αποτελεσματικά;

Κύριε Γαζεπίδη αρχικά σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία σας στις σελίδες του PROFIL. Θεωρώ ότι άνθρωποι που θέλουν να αλλάξουν και να βελτιώσουν πράγματα στον Κλάδο και στην κοινωνία πρέπει να ξεκινούν τις αλλαγές από τον ίδιο τους τον εαυτό. Έτσι λοιπόν ανάμεσα σε μία ομάδα συναδέλφων με εξαιρετικό επίπεδο επικοινωνίας και καλή γνώση του Κλάδου θα ήταν λάθος μου να μη δώσω την ευκαιρία σε νεότερους συνάδελφους να αναπτύξουν τις δικές τους πρωτοβουλίες στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων τους. Σαφώς συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση και μάλιστα θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, διότι η ομάδα διαρκώς ενισχύεται με συναδέλφους, οι οποίοι έχουν νέες ιδέες και ο καθένας κάνει τον αγώνα του.

Είμαι αισιόδοξος και έχω εμπιστοσύνη στους νέους ενώ ταυτόχρονα έχω την άποψη ότι πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες στους νεότερους. Παραμένω φυσικά στρατιώτης του Κλάδου κάνοντας ένα βήμα στα πλάγια και ανοίγοντας το δρόμο σε νέους συνάδελφους. Συμμετέχω στις δράσεις του ιστορικού Σωματείου του Πειραιά.

Σημαντικό είναι να προσθέσω ότι έχουμε κάποιες βασικές αρχές και ένα τρόπο σκέψης και σύνθεσης απόψεων και προσέγγισης των προβλημάτων. Η προσπάθειά μας είναι να μένουμε στην κατεύθυνση για την επίτευξη των στόχων, εντός ενός σχεδίου δράσης με έλεγχο του χρονοδιαγράμματος και αξιολόγηση, ώστε να μπορούμε να διορθώνουμε τα λάθη και να συνεχίζουμε.

2. Με κεντρικό σύνθημα η ΠΟΒΑΣ «ενημερώνει, ακούει, αποφασίζει, διεκδικεί» πραγματοποιήσατε επιτυχώς δύο web forum με σκοπό πάντα την ενημέρωση του Κατασκευαστών για θέματα που τους απασχολούν. Είσαστε ευχαριστημένος από την συμμετοχή των συναδέλφων σας και την απήχηση που είχε αυτό το διαδικτυακό γεγονός;

Το σημαντικό είναι ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινίου – Σιδήρου δημιούργησε προσδοκίες μέσα στο σκληρό περιβάλλον της κρίσης και ανταποκρίθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος προσφέροντας λύσεις και διεξόδους στον Κλάδο. Οι συνάδελφοι κατασκευαστές πλέον εμπιστεύονται τους δικούς τους ανθρώπους που νοιάζονται πραγματικά για την ουσία των προβλημάτων της αγοράς και του Κλάδου σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από την επικοινωνία και την ενάρετη ανταλλαγή απόψεων με ολόκληρο τον Κλάδο, προσπαθούμε να διατηρούμε τους συνάδελφους ενημερωμένους στα τρέχοντα θέματα και συγχρόνως να ακούμε τούς προβληματισμούς τους. Η συμμετοχή στις διαδικτυακές εκδηλώσεις μας ικανοποίησε πλήρως, καθώς υπήρξε μια προσαρμοστικότητα των συναδέλφων ανά την Ελλάδα στο νέο τρόπο επικοινωνίας, κάτι που έφερε άμεσα αποτελέσματα με την προώθηση επίκαιρων θεμάτων και την λύση προβλημάτων. Σαφώς παράγεται ένα σημαντικό έργο με αυτό τον τρόπο.

«Ενάρετη ανταλλαγή απόψεων με ολόκληρο τον Κλάδο, διατηρώντας τους συνάδελφους ενημερωμένους»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι καταγγελίες περί δυσφήμησης των Ελλήνων κατασκευαστών κουφωμάτων που αναφέρθηκαν από κάποιους συναδέλφους και στη συνέχεια αφού έγινε η ανάλογη έρευνα, κινηθήκαμε με τη βοήθεια των νομικών συμβούλων για την άμεση επίλυση του θέματος. Οι συνάδελφοι ανά την Ελλάδα επίσης είχαν έγκαιρη ενημέρωση για το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ και τα προβλήματά του.

Να επισημάνω ότι με βάση το τελευταίο Web Forum της ΠΟΒΑΣ διαμορφώθηκε ένα σύνολο προτάσεων, το οποίο αφού επεξεργάστηκαν οι Επιστημονικοί Σύμβουλοί μας, προωθήθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας και συγκεκριμένα στον νέο Υπουργό κύριο Κωνσταντίνο Σκρέκα. Συνεπώς τα Web Forums 1 και 2 με ένα μέσο όρο 180 συμμετοχών, αποτελούν σημαντικές δράσεις που διατήρησαν το καλό επίπεδο επικοινωνίας με τα μέλη μας και τον ευρύτερο Κλάδο.

Πιστεύω ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία είναι ο προωθημένος φύλακας του Κλάδου και για αυτό σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστατεύει τον Κλάδο τον οποίο εκπροσωπεί με υπευθυνότητα συνέπεια και συνέχεια.

3. Η επαγγελματική κατάρτιση, και η βελτίωση της τεχνικής εκπαίδευσης παραμένουν για την Ομοσπονδία οι σημαντικότεροι στόχοι για τους οποίους θα συνεχίσετε να παλεύετε με τη στήριξη του ΙΜΕ ΓΕΣΒΕΕ και της επιστημονικής σας ομάδας. Υπάρχει περαιτέρω εξέλιξη με το πρόγραμμα METVET.

Το διακρατικό ευρωπαϊκό έργο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και πιστεύω ότι αφήνει μία σημαντική παρακαταθήκη για τον Κλάδο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΠΟΒΑΣ αποτέλεσε έναν από τους εταίρους του έργου και συμμετείχε ενεργά σε όλη την προσπάθεια διαμόρφωσης ενός σύγχρονου πλαισίου εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού του Κλάδου. Το έργο έδωσε σημαντική βαρύτητα στην ενσωμάτωση νέων δεξιοτήτων, με έμφαση στις «πράσινες» δεξιότητες, που θα απαιτηθούν τα επόμενα έτη για τους εργαζόμενους στον Κλάδο.

συνέντευξη-Θεόφιλος-Παγιάτης

Στο πλαίσιο του έργου επικαιροποιήθηκε το επαγγελματικό περίγραμμα του κατασκευαστή, δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο πρόγραμμα εκπαίδευσης μαζί με το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό, ενώ αναπτύχθηκε και κατάλληλο σχήμα πιστοποίησης. Το υλικό του έργου είναι διαθέσιμο σε όποιο φορέα ενδιαφέρεται να το αξιοποιήσει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΠΟΒΑΣ σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για την ενσωμάτωση της ειδικότητας στη δημόσια επαγγελματική τεχνική κατάρτιση και σε αυτό το πλαίσιο πρόκειται να αξιοποιήσει το υλικό και τα αποτελέσματα του METVET.

4. H βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων είναι μεγίστης σημασίας για τον Κλάδο; Οι πρόωρες ανακοινώσεις προγραμμάτων αποτελούν τροχοπέδη για την αγορά;

Ο κτιριακός τομέας ευθύνεται περίπου για το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ, ενώ τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια καταλαμβάνουν μόνο το 3% του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος. Στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται από τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που έχουν εκδοθεί ότι το 60% των κτιρίων κατατάσσονται σε ενεργειακή κλάση χαμηλότερη της Δ. Συμπέρασμα η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης είναι επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αναμένεται προκηρυχθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2021 το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 80.000 κτιρίων, ενώ θα ακολουθήσει στο τέταρτο τρίμηνο του έτους η εφαρμογή του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου. Οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες για τον Kλάδο μας.

«Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι ανακουφιστικά αλλά όχι επαρκή για να σωθούν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις»

Ωστόσο, θα απαιτηθεί εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για την κατασκευή και εγκατάσταση προϊόντων υψηλής ενεργειακής απόδοσης όπως είναι τα κουφώματα υψηλών προδιαγραφών, τα σύνθετα πάνελ αλουμινίου που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη του κελύφους των κτηρίων και αρκετά άλλα προϊόντα. Έχουμε διατυπώσει επανειλημμένως την άποψη μας, ζητώντας να μη γίνονται εξαγγελίες με ακαθόριστα χρονοδιαγράμματα για την έναρξη των νέων κύκλων προγραμμάτων, διότι προκαλούν αναβλητικότητα δράσεων και φρενάρουν την αγορά.

5. Ο Κλάδος του Aλουμινίου είναι συνυφασμένος με την οικοδομική δραστηριότητα που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μία ανάκαμψη. Πιστεύετε ότι αυτό θα συμβάλλει και θα βοηθήσει τους κατασκευαστές;

Η μικρή οικοδομική αύξηση στην επιφάνεια και στον όγκο, σαφώς ενδιαφέρει τον Kλάδο αλλά πιο σημαντική εξακολουθεί να είναι αυτή την στιγμή τουλάχιστον στην εγχώρια αγορά η ενεργειακή αναβάθμιση του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος, η οποία αναμένεται να αυξηθεί διότι το τρέχον ποσοστό ανακαίνισης των υπαρχόντων κτιρίων είναι χαμηλό (1-2% περίπου ετησίως) και συγχρόνως το 75-90% των υφιστάμενων κτιρίων σύμφωνα με μελέτες θα συνεχίσει να υπάρχει και το 2050.

Συνεπώς τα επόμενα έτη περιμένουμε μία αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στον Kλάδο λόγω των παραγόντων που μόλις ανέφερα.

6. Για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας σε όλους τους επαγγελματίες ποια θέση έχετε πάρει ως Ομοσπονδία.

Όσο περνάει ο καιρός και παραμένει κλειστή η αγορά, η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με την συσσώρευση υποχρεώσεων επηρεάζει την επιβίωση όλο και περισσότερων επιχειρήσεων.

Διαπιστώνουμε ότι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι πιο κρίσιμο και δύσκολο από ότι αναμέναμε. Οι ελπίδες για να ανοίξει σύντομα η αγορά δεν έχουν εκλείψει, αλλά έχει γίνει διάψευση των περισσότερων προσδοκιών μας και η αποτυχία των υγειονομικών μέτρων προσθέτει περισσότερες δυσκολίες.

«Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι ανακουφιστικά αλλά όχι επαρκή για να σωθούν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις»

Με βάση τις έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και την ενημέρωση που λαμβάνουμε από τοπικούς φορείς της αγοράς, η ρευστότητα των μικρών επιχειρήσεων μειώνεται διαρκώς και η βιωσιμότητά τους βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Αρκετές μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν σε βασικές υποχρεώσεις τους. Βέβαια δεν αφορά τόσο τον Κλάδο μας αυτή η δυσάρεστη κατάσταση αλλά μάλλον θα συνεχιστεί και πολύ πιθανό να λειτουργήσει ως ντόμινο. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι ανακουφιστικά αλλά δεν είναι επαρκή για να σωθούν οι χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που επηρεάζονται δυσανάλογα από τον περιορισμό οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, που χρησιμοποιείται ως ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η εξέλιξη της κατάστασης δείχνει πως η οικονομική κρίση ως συνέχεια της πανδημικής, θα οδηγήσει σε βίαιη αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας με αποτέλεσμα την οριστική διακοπή λειτουργίας αρκετών μικρών επιχειρήσεων και την απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης.

Η ύφεση απαιτεί πιο στοχευμένα μέτρα την στιγμή που οι Βρυξέλλες μιλάνε για δυνατότητα παράτασης των μέτρων στήριξης τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμη, που σημαίνει ότι με βάση τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς μπορεί τα μέτρα να μας χρειαστούν και το 2022.

Το κριτήριο της πτώσης του τζίρου θα διέπει όλα τα επόμενα μέτρα στήριξης. Σαφώς η στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν τη νέα γενιά μέτρων και να αποτελεί προτεραιότητα.

«Είμαι αισιόδοξος και έχω εμπιστοσύνη στους νέους συνάδελφους και ταυτόχρονα έχω την άποψη ότι πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες στους νεότερους. Παραμένω φυσικά ένας στρατιώτης του Κλάδου κάνοντας ένα βήμα στα πλάγια και ανοίγοντας το δρόμο σε νέους συνάδελφους»

Βέβαια εκφράζονται φόβοι πώς θα στηριχτούν μόνον όσες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα, διότι εταιρείες οι οποίες θα αξιολογούνται ως μη βιώσιμες μετά την πλήρη ενεργοποίηση του Πτωχευτικού Νόμου, θα έχουν ως μόνη διέξοδο την πτώχευση και την εκκαθάριση και ίσως μία δεύτερη ευκαιρία, αν φυσικά μπορεί να θεωρηθεί ως ευκαιρία.

Ο Κλάδος μας έδειξε αντοχή και αυτό μάς επιτρέπει να έχουμε μια συγκρατημένη
αισιοδοξία αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση παρότι η ζήτηση με την συνδρομή των Προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα και ελπίζουμε με την βοήθεια ποσού που θα εκταμιευτεί από το ταμείο Ανάκαμψης να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση.

7. Ως Πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ για πολλά χρόνια και ως Αν. Γραμματέας στη ΓΣΕΒΕΕ εκφράζετε πάντα τις απόψεις σας προς όφελος του Κλάδου, τον οποίο εκπροσωπείτε και όχι μόνο. Απευθυνόμενος σήμερα στην Πολιτεία και στους αρμόδιους φορείς αυτής, ποιους προβληματισμούς και προτάσεις θα βάζατε σε προτεραιότητα; Γενικά υπάρχει ανταπόκριση εκ μέρους της;

Το επόμενο διάστημα επιστροφής στην κανονικότητα η παράταση προστασίας των μικρών επιχειρήσεων και η στήριξη των θέσεων εργασίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και συγχρόνως να δοθεί έμφαση στην επιδότηση νέων θέσεων εργασίας. Η κάλυψη του εργοδοτικού κόστους, η διατήρηση των χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του συντελεστή εταιρικών κερδών και ίσως μία σειρά ανάλογων ελαφρύνσεων θα αποτελούν το αντίδοτο, όταν αρχίσουν να αίρονται τα μέτρα στήριξης. Η ανταπόκριση που υπάρχει δεν είναι η αναμενόμενη.

Βέβαια υπάρχουν δύο αλήθειες στηριγμένες στα γεγονότα:

  • Η αντιπολίτευση όποια κι αν είναι ακούει και συνεργάζεται με τη ΓΣΕΒΕΕ, περισσότερο από την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας.
  • Ο κοινωνικός διάλογος έχει υποβαθμιστεί από τα χρόνια των μνημονίων και δεν έχει αποκατασταθεί δυστυχώς μέχρι σήμερα.

Συνοπτικά θα σας αναφέρω ότι η ΓΣΕΒΕΕ με τη βοήθεια του Ινστιτούτου της διαμόρφωσε 8 βασικούς άξονες πολιτικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Υγειονομικής κρίσης. Οι άξονες αυτοί συνοπτικά αφορούν τη χρηματοδότηση, τη ρευστότητα, τις επενδύσεις, την ανάσχεση της διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους, τα μείζονα φορολογικά ζητήματα, τη συγκράτηση της ανεργίας, τα ασφαλιστικά θέματα, την άμβλυνση του ψηφιακού χάσματος, την προώθηση των συνεργατικών σχηματισμών την ενίσχυση του συστήματος υγείας, καθώς και την κατάρτιση των εργαζομένων.

Όλα αυτά προωθήθηκαν στην Κυβέρνηση και τα αντίστοιχα Υπουργεία. Δεν μένουμε στο στάδιο της διαφωνίας αλλά παρουσιάζουμε προτάσεις τεκμηριωμένες και κοστολογημένες με την βοήθεια του επιστημονικού προσωπικού του ΙΜΕ θετικοί στο διάλογο και τη συνεργασία.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΒΑΣ

ΠρόεδροςΘεόφιλος Παγιάτης
Α΄ΑντιπρόεδροςΛάζαρος Ασλανίδης
Β΄ΑντιπρόεδροςΠαναγιώτης Πορτοκαλίδης
Γ΄ΑντιπρόεδροςΧρήστος Ξανθόπουλος
Γενικός ΓραμματέαςΧρήστος Παπαευθυμίου
ΤαμίαςΖήσης Ζιώγας
Αναπληρωτής ΤαμίαςΠαντελής Σολιδάκης
Αναπληρωτής Γενικός ΓραμματέαςΣτυλιανός Καλαφατάκης
Υπεύθυνος Δημοσίων ΣχέσεωνΘωμάς Δημόπουλος
Μέλη:Βασίλειος Ντέρας,
Κωνσταντίνος Πελεκούδας
Αντιπρόσωπος στην
Τριτοβάθμια Οργάνωση (ΓΣΕΒΕΕ)
Θεόφιλος Παγιάτης
Ελεγκτική Επιτροπή:Χρήστος Γκαραγκούνης,
Ελευθέριος Πλαστάρας,
Γεώργιος Βούτζαλης

Απάντηση