ΠΟΒΑΣ: Τεχνική Οδηγία Τοποθέτησης Κουφωμάτων – Νέο βήμα για την ποιότητα των κατασκευών

ΠΟΒΑΣ-Τεχνική-Οδηγία

Ένα νέο σημαντικό βήμα διασφάλισης και αναβάθμισης της ποιότητας και της ασφάλειας των κατασκευών κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινοκατασκευαστών (ΠΟΒΑΣ), δίνοντας με επιστημονική τεκμηρίωση κατευθυντήριες γραμμές και ορθές πρακτικές για την τοποθέτηση των κουφωμάτων.


Η ΠΟΒΑΣ ολοκλήρωσε με την ευθύνη ειδικών επιστημονικών συνεργατών της και τη συνδρομή των μελών της σε όλη τη χώρα σχέδιο Τεχνικής Οδηγίας Τοποθέτησης Κουφωμάτων.

Το σχέδιο της Τεχνικής Οδηγίας Τοποθέτησης Κουφωμάτων της ΠΟΒΑΣ, που αποτελεί πλέον έναν πολύτιμο οδηγό και εργαλείο για τις εμπλεκόμενες επαγγελματικές ομάδες των αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών,  εργολάβων, δημιουργών των συστημάτων, των κατασκευαστών και τοποθετητών παρουσιάστηκε επίσημα σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΟΒΑΣ το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, στο πλαίσιο της έκθεσης Infacoma και έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα από το ecopress.

«Βασικό μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε τον κλάδο μας και την ποιότητα των προιόντων μας», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ Θεόφιλος Παγιάτης σε δηλώσεις του στο ecopress.

Παράλληλα ο ίδιος αναφέρει ότι:

 • Το σχέδιο Τεχνικής Οδηγίας της ΠΟΒΑΣ, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς και οργανώσεις των συνθετικών κουφωμάτων και του ξύλου προορίζεται να αποτελέσει ολοκληρωμένο τεχνικό κείμενο για όλες τις κατηγορίες των κουφωμάτων
 • Τίθεται από την ΠΟΒΑΣ σε τελική διαβούλευση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις τους επί του σχεδίου της Τεχνικής Οδηγίας Τοποθέτησης Κουφωμάτων στη διεύθυνση: [email protected]
 • Στόχος της ΠΟΒΑΣ είναι σε συνεργασία με το ΤΕΕ, η συγκεκριμένη Οδηγία να γίνει Τεχνική Οδηγία ΤΕΕ (ΤΟ-ΤΕΕ).

O πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ Θεόφιλος Παγιάτης στις δηλώσεις του, προς το ecopress σημειώνει αναλυτικά τα ακόλουθα:

«Έχουμε διαπιστώσει ότι στο ολοκληρωμένο προϊόν της αγοράς, δηλαδή στα τοποθετημένα κουφώματα, περίπου το 40% των προβλημάτων προέρχεται από την κακή τοποθέτηση.

Συμβαίνει ενώ τα κουφώματα είναι τέλεια στο ράφι, όταν πάνε στην οικοδομή και όταν τοποθετούνται παρουσιάζουν προβλήματα, όπως υδροσκοπικά φαινόμενα, λάθη στις στερεώσεις κλπ.

Κινούμενοι λοιπόν από αυτή την πραγματικότητα, εμείς ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών και ως κλάδος, θεωρήσαμε πρέπον και επιβεβλημένο να φτιάξουμε μία τεχνική οδηγία τοποθέτησης των κουφωμάτων για να διορθώσουμε τα προβλήματα και να προστατεύσουμε και το προϊόν μας.

Διότι εάν το προϊόν μας δεν εξυπηρετεί αυτό για το οποίο έχει κατασκευαστεί σημαίνει ότι στο τέλος έχουμε ένα κακό προϊόν, θεωρήσαμε λοιπόν πρέπον και επιβεβλημένο να φτιάξουμε μία Τεχνική Οδηγία Τοποθέτησης Κουφωμάτων.

Είμαστε σε συνεννόηση με τους Κατασκευαστές Συνθετικών Κουφωμάτων, μέσω του Συνδέσμου τους, που έχει έδρα στην βόρεια Ελλάδα.

Είμαστε επίσης σε επαφή και με την Ομοσπονδία του Ξύλου, ούτως ώστε αυτή η τεχνική οδηγία να ακολουθεί όλα τα κουφώματα.

Δηλαδή δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα τον δικό μας των αλουμινοκατασκευαστών αλλά έχει προοπτική εφαρμογής σε όλο το φάσμα των κουφωμάτων».

Νέες διεργασίες

«Βασικό μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε τον κλάδο μας», τονίζει ο κ. Παγιάτης και συνεχίζει λέγοντας ότι:

«Σε πρώτο επίπεδο εργαστήκαμε επάνω σε αυτό το αντικείμενο της Τεχνικής Οδηγίας για αρκετούς μήνες και καταλήξαμε στη διαμόρφωση της Τεχνικής Οδηγίας Τοποθέτησης Κουφωμάτων την οποία παρουσιάσαμε στα μέλη μας στο Συνέδριο της ΠΟΒΑΣ στα Τρίκαλα τον Οκτώβριο του 2018.

Τώρα όπως είχαμε υποσχεθεί στα μέλη μας καταρτίσαμε με την μορφή ολοκληρωμένου τεχνικού κειμένου, το σχέδιο της πρώτης έκδοσης της Τεχνικής Οδηγίας Τοποθέτησης Κουφωμάτων, το οποίο παρουσιάσαμε σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο της έκθεσης Infacoma και το οποίο θέτουμε σε τελική ανοιχτή διαβούλευση.

Δεχόμαστε από τον κάθε ενδιαφερόμενο παρατηρήσεις και επισημάνσεις, τις οποίες θα συγκεντρώσουμε και θα εξετάσει το τεχνικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, ώστε να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο της Τεχνικής Οδηγίας Τοποθέτησης Κουφωμάτων.

Στο μεταξύ, έχει συγκροτηθεί μία επιτροπή της ΠΟΒΑΣ από 10 ειδικούς, η οποία προγραμματίζεται να συνεδριάσει τρεις φορές, ώστε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ακολουθούμε το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι να καταθέσουμε το τελικό κείμενο.

Παράλληλα το θέμα εξετάζεται και γίνονται ειδικές συνεδριάσεις στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Στόχος μας ως κατασκευαστές αλουμινίου σε όλη την Ελλάδα είναι να συγκλίνουμε και να γίνει η Τεχνική Οδηγία Τοποθέτησης Κουφωμάτων από το ΤΕΕ».

Επιστημονικοί υπεύθυνοι

O πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ τονίζει ότι για την κατάρτιση του σχεδίου της Τεχνικής Οδηγίας Τοποθέτησης Κουφωμάτων εργάστηκαν και είχαν την επιστημονική ευθύνη οι:

 • Δρ Νικόλαος Κεραμιδάς, Αρχιτέκτονας, με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, Mέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΠΟΒΑΣ και
 • Δρ Στέλιος Λαμπρακοπουλος, Επιστημονικός Σύμβουλος, Υπεύθυνος Πιστοποιήσεων και Εκπαίδευσης της ΠΟΒΑΣ».

Θέματα ποιότητας

Στην εισαγωγή της Τεχνικής Οδηγίας Τοποθέτησης Κουφωμάτων της ΠΟΒΑΣ σημειώνεται ότι «η έως τώρα έμφαση σε θέματα ποιότητας των εξωτερικών κουφωμάτων έχει εστιαστεί κυρίως στην ποιότητα του κουφώματος στο «ράφι» πάντα σε συνδυασμό με τις σχετικές πιστοποιήσεις σε εργαστήρια δοκιμών, αλλά δε συμπεριλαμβάνει στον επιθυμητό βαθμό και την τελική ποιότητα που θα εισπράξει ο πελάτης με το κούφωμα τοποθετημένο στην οικία του.

Έτσι η διαδικασία της τοποθέτησης είναι προσωπική υπόθεση του κάθε τοποθετητή, που τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται μόνον στη μια διάσταση της, δηλαδή τη στήριξη.

Τοποθέτηση κουφώματος συνεπάγεται συνεργασία με την τοιχοποιία και επιλογή κατάλληλων υλικών στερέωσης, μόνωσης και στεγάνωσης.

Λανθασμένη τοποθέτηση σημαίνει λάθος εκτίμηση των παραμέτρων του κτιρίου και του κουφώματος, δηλαδή: Λάθος επιλογή και θέση των υλικών στεγάνωσης,

Λάθος τακάρισμα, Λάθος επιλογή βυσμάτων, Λάθος θέσης στερέωσης των βυσμάτων.

Και όλα αυτά διότι το κούφωμα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες».

Τονίζεται επίσης ότι «απαιτείται εξειδικευμένη γνώση και εφαρμογή συγκεκριμένων οδηγιών για την ορθή τοποθέτηση», καθώς επίσης ότι η τοποθέτηση εφαρμόζεται σε δυο διαφορετικά είδη περιπτώσεων:

 • Σε νέα κτίρια
 • Σε αντικαταστάσεις κουφωμάτων σε υφιστάμενα κτίρια

Ο κατασκευαστής συστημάτων, περισσότερο στις αντικαταστάσεις, επωμίζεται και τις υποχρεώσεις των άλλων επαγγελματικών ομάδων.

Η τοποθέτηση θα πρέπει να υποστηρίζει την ποιοτική αξιολόγηση του κουφώματος στις τρεις βασικές ιδιότητες που μετρήθηκαν κατά τις δοκιμές τύπου:

 • Αντοχή στην ανεμοπίεση
 • Υδατοστεγανότητα
 • Αεροπερατότητα

Μια αποτυχημένη ή ελλιπής τοποθέτηση αναιρεί τις κλάσεις πιστοποίησης και συνεπώς την ποιότητα του κουφώματος.

Τα περιεχόμενα

Tα περιεχόμενα της Τεχνικής Οδηγίας Τοποθέτησης Κουφωμάτων της ΠΟΒΑΣ έχουν ως εξής:

 • Εισαγωγή
 • Εμπλεκόμενες επαγγελματικές ομάδες – Δεσμεύσεις
 • Τοποθέτηση κουφωμάτων
 • Μεταφορά κουφώματος – προεργασία
 • Ανοχές την τοποθέτηση – Μέτρα παραγωγής
 • Αλφάδιασμα – Τακαρισμα κουφώματος
 • Στερέωση κουφώματος
 • Στερέωση απευθείας στην τοιχοποιία
 • Επιλογή βυσμάτων
 • Δυνάμεις στο υλικό από την εκτόνωση της βίδας
 • Στερέωση σε ψευτόκασσα
 • Μόνωση στεγάνωση κουφώματος
 • Βασικές αρχές στεγάνωσης – μονώσης
 • Επιλογή των κατάλληλων υλικών για κάθε επίπεδο
 • Στεγανωτικά υλικά
 • Διαστασιολόγηση των κενών για στεγάνωση
 • Μονωτικά υλικά – αφροί
 • Παράδοση – Επίδειξη καλής λειτουργίας

Πηγή: ecopress.gr

Απάντηση