ΠΟΒΑΣ: Οι δράσεις της για το 2017

Γεμάτο δράσεις και ξεχωριστές ενέργειες ήταν το 2017 για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών (ΠΟΒΑΣ).

Η ΠΟΒΑΣ το 2017 ακολούθησε μια πορεία χωρίς φόβους και αναβλητικότητες, με στελέχη αποφασισμένα να αγωνιστούν για ξεκάθαρους στόχους που έχουν θέσει εξ’ αρχής.

Στις αρχές του χρόνου και συγκεκριμένα στις 12/01/17 ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ κ. Θεόφιλος Παγιάτης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιο Καββαθά όπου συζητήθηκε εκτενέστερα το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού σε όλες της μορφές του, ο οποίος παρουσιάζε μεγάλη έξαρση με αυξητικές τάσεις. Στη συνέχεια στις 21/01/17 έκανε δηλώσεις στο τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΙ για το ίδιο θέμα, καυτηριάζοντας όλες τις μορφές του αθέμιτου ανταγωνισμού και εστιάζοντας στην πίεση που ασκεί στις επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν νόμιμα.

Στις 30 του ίδιου μήνα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΒΑΣ παρευρέθηκαν κατόπιν πρόσκλησης στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Χανίων, όπου ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να μιλήσει αναλυτικά για τον προγραμματισμό δράσης της ΠΟΒΑΣ, τη σήμανση CE και το ταλαιπωρημένο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον 2», ενώ ο Αναπληρωτής Ταμίας κ. Λάζαρος Ασλανίδης μίλησε για την χρησιμότητα του Συνεργατικού Σχηματισμού που προωθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία.

Στις 11 Φεβρουαρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία στα πλαίσια της ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου συμμετείχε μετά από πρόσκληση της εταιρείας Team Roll, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Κηφισιά. Ο Πρόεδρος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της εφαρμογής νέων τεχνολογιών και προϊόντων από εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους επαγγελματίες. Η ΠΟΒΑΣ συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση έδωσε το παρόν σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι εταιρείες Sialmo και ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ – Alousystem στο Ηράκλειο Κρήτης στις 24 του ιδίου μήνα. Ο Πρόεδρος κ. Θ. Παγιάτης αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου, στη συνέχεια έκανε προτάσεις για την αντιμετώπιση τους και αναφέρθηκε στα θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και πιστοποίησης.

Στην 34η έκθεση Infacoma που πραγματοποιήθηκε 2-5/03/2017 στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι, συμμετείχε η ΠΟΒΑΣ με δικό της περίπτερο. Κατά την διάρκεια της έκθεσης μοιράστηκε έντυπο υλικό στο καταναλωτικό κοινό, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει ο κλάδος δομικών κατασκευών αλουμινίου και σιδήρου.

Συνεχίζοντας τις δράσεις της η Πανελλήνια Ομοσπονδία μετά από πρόσκληση, συμμετείχε σε ημερίδα του Επιμελητηρίου Αργολίδας στις 21/03/17 με θέμα «Πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων και δραστηριοτήτων», όπου ο Πρόεδρος κ. Θεόφιλος Παγιάτης και ο Γεν. Γραμματέας κ. Αναστάσιος Αθανασόπουλος έδωσαν σημαντικές πληροφορίες στο ακροατήριο για την πιστοποίηση των επαγγελματιών του κλάδου.

Στις 28/03/17 η ΠΟΒΑΣ πραγματοποίησε συνάντηση με την διοίκηση της Σιβιτανιδείου Σχολής με σκοπό την δημιουργία ειδικότητας «Τεχνίτου Δομικών Κατασκευών Αλουμινίου & Σιδήρου» και την υλοποίηση ειδικών διαμορφωμένων σεμιναρίων σε τελειόφοιτους της μηχανολογίας. Στην συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ καθώς και στελέχη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Συμμετοχή της ΠΟΒΑΣ σε ημερίδα που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά στις 6/04/17 με θέμα «Ο Βιοτεχνικός κόσμος του Πειραιά συνομιλεί με την τοπική και ευρύτερη κοινότητα της Τεχνικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης για το κοινό μέλλον».

Στην σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος κ. Παγιάτης τόνισε το πόσο σημαντική είναι η δημιουργία ειδικότητας ή η εισαγωγή σχετικών μαθημάτων εκπαίδευσης για τον κλάδο στην Δημόσια Τεχνική Εκπαίδευση.

Στη συνέχεια η ΠΟΒΑΣ έλαβε μέρος σε κοινό περίπτερο με την ΕΝΚΑΣ στην έκθεση Domotec, που διεξήχθη 7-9/04/17 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Πρόεδρος των Διοικητικών Συμβουλίων της ΠΟΒΑΣ και της ΕΝΚΑΣ ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΚΑΠΕ εντός του εκθεσιακού κέντρου στις 8/04/17, με θέμα «Κατάρτιση και Πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων των εργατοτεχνιτών του κατασκευαστικού κλάδου σε θέματα Ενεργειακής Αποδοτικότητας – Η δράση του Build Up Skills Upswing».

 

Επίσκεψη μελών του Δ.Σ. της  ΠΟΒΑΣ στα Τρίκαλα στις 4/05/17, όπου συμμετείχαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το τοπικό Σωματείο σε συνεργασία και το Επιμελητήριο Τρικάλων, με θέμα την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τομέα.

Με επιστολή στα μέλη της η ΠΟΒΑΣ, κάλεσε τα πρωτοβάθμια σωματεία να συμμετέχουν  στις κινητοποιήσεις της 17ης Μάιου 2017 διαμαρτυρόμενοι για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και τα νέα μέτρα που προωθούσε η κυβέρνηση.

Σύσκεψη των προεδρείων των φορέων και ψήφισμα πραγματοποιήθηκε στις 26/05/17 στο Επιμελητήριο Ημαθίας με θέμα το παρεμπόριο, την οποία οργάνωσαν το Επιμελητήριο Ημαθίας και ο «Σύνδεσμος Μεταποιητών Μετάλλου & Παρεμφερών Υλικών Ν. Ημαθίας» σε συνεργασία με την ΠΟΒΑΣ. Τα συμπεράσματα της σύσκεψης προώθησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία στην ΑΑΔΕ.

Την επόμενη ημέρα 27/05/17 η ΠΟΒΑΣ πραγματοποίησε το Διοικητικό της Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στην πόλη της Βέροιας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε το Υπουργείο Παιδείας έλαβε μέρος η ΠΟΒΑΣ στις 30/05/17 με θέμα την σύνδεση του επαγγέλματος του κατασκευαστή δομικών έργων αλουμινίου και σιδήρου με την Δευτεροβάθμια Τεχνική Εκπαίδευση. Στην σύσκεψη συμμετείχε ο επιστημονικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Δρ. Στέλιος Λαμπρακόπουλος και μέλη του Δ.Σ.

Στις 18/06/17 πραγματοποιήθηκε η τακτική Γενική Συνέλευση της ΠΟΒΑΣ στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, όπου συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν τον κλάδο και ελήφθησαν αποφάσεις για την επικαιροποίηση του σχεδίου δράσεων της ΠΟΒΑΣ.

Με αποφασιστικότητα η Ομοσπονδία δήλωσε παρόν σε όλη τη διάρκεια Θεματικού Εργαστηρίου που διοργάνωσε ο ΟΑΕΔ και το ΙΝΕ ΓΣΕΕ στις 19/06/17, με αντικείμενο την διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου «Ανάπτυξη καινοτόμου δικτύου επαγγελματικών σχολών Μαθητείας & μικρών – μεσαίων επιχειρήσεων στον κλάδο των Μεταλλικών Κατασκευών». Στο Workshop συμμετείχαν επίσης και εκπρόσωποι των εταίρων του έργου από Αυστρία, Γερμανία και Βρυξέλλες. Στις 17/07/17 η ΠΟΒΑΣ συμμετείχε σε ημερίδα που διεξήχθη στην Αθήνα, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του προαναφερόμενου Ευρωπαϊκού έργου (Inno Apre Net), με ομιλητές τον Δρ. Λαμπρακόπουλο και τον Πρόεδρο κ. Παγιάτη.

Στις 17 και 18 Ιουλίου έλαβε χώρα σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτών για θέματα μαθητείας στις επιχειρήσεις του κλάδου, στο οποίο εισηγητής ήταν ο Επιστημονικός Σύμβουλος της ΠΟΒΑΣ Δρ. Στέλιος Λαμπρακόπουλος. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου κατασκευαστές και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις.

Εντός του Ιουλίου επίσης ολοκληρώθηκε η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Build Up Skills Upswing με την διεξαγωγή των εξετάσεων πιστοποίησης προσόντων από τον ανεξάρτητο φορέα TÜV Hellas. Στις εξετάσεις έλαβαν μέρος επιτυχώς 49 κατασκευαστές που είχαν συμμετάσχει στα πιλοτικά προγράμματα εκπαίδευσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης, πάνω σε θέματα ενεργειακής απόδοσης των δομικών κατασκευών αλουμινίου και σιδήρου.

ΠΟΒΑΣ συμμετείχε σε συνάντηση Διαβούλευσης, που έλαβε μέρος στο ΤΕΕ στις 28 Αυγούστου, με θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα και άλλα μέτρα υποστήριξης των εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο».

Στο πλαίσιο πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων των κατασκευαστών, ο Σύνδεσμος Μεταποιητών Μετάλλου & Παρεμφερών Υλικών Ν. Ημαθίας σε συνεργασία με την ΠΟΒΑΣ, οργάνωσαν και διεξήγαγαν σεμινάριο τεχνικής κατάρτισης διάρκειας 20 ωρών στο χρονικό διάστημα 14-23/09/17, με θέμα «Νέες τεχνικές δομικών έργων αλουμινίου – σιδήρου». Στη συνέχεια έγινε η διεξαγωγή των εξετάσεων πιστοποίησης προσόντων από τον ανεξάρτητο φορέα TÜV Austria Hellas.

Στις 20/10/17 ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ κ. Θεόφιλος Παγιάτης έλαβε μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποίησε ο «Σύνδεσμος Σιδηρουργών Αλουμινοκατασκευαστών Ν. Ηρακλείου Κρήτης» με θέματα ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η εκπαίδευση των κατασκευαστών και η πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων. Στην σύσκεψη παρευρέθησαν επίσης ο Πρόεδρος του «Σωματείου Μεταλλοκατασκευαστών Ν. Χανίων – Ο Ήφαιστος» κ. Ιωάννης Στριλιγκάς, καθώς και ο Πρόεδρος της «Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Ηρακλείου» κ. Χαράλαμπος Λεκάκης.

Μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΒΑΣ παρευρέθησαν στην διήμερη ετήσια εορτή του προστάτη Αγίου Ματθαίου στις 15-16/11/17, που διοργάνωσε ο «Σύνδεσμος Σιδηρουργών Αλουμινοκατασκευαστών Ν. Ηρακλείου Κρήτης».

Στις 18/11/17 μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΒΑΣ, επισκέφτηκαν το «Σωματείο Μηχανοσιδηρουργών & Αλουμινοκατασκευαστών Ν. Τρικάλων» όπου συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Τρικάλων, με θέμα την διοργάνωση του 7ου Συνεδρίου της ΠΟΒΑΣ τον Οκτώβριο του 2018 στα Τρίκαλα.

Στις 27 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος κ. Παγιάτης συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της ΠΟΕΒΥ μετά από πρόσκληση, με αποκλειστικά θέματα το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2» και η αποτελεσματικότερη συνεργασία των δύο κλάδων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία κρίνοντας ότι υπάρχει ανάγκη για ενημέρωση σχετικά με το Σύστημα Ελέγχου Παραγωγής και την εφαρμογή των απαιτήσεων για τη Σήμανση CE, αποφασίζει στις 6/12/17 να πραγματοποιήσει άμεσα σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τα σωματεία μέλη της, παρέχοντας στους κατασκευαστές ολοκληρωμένες πληροφορίες.

Η ΠΟΒΑΣ σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και άσκησης πίεσης προς τους ευρωβουλευτές, συνυπογράφει επιστολή προς τους αρμόδιους Έλληνες ευρωβουλευτές από κοινού με άλλους φορείς, προκειμένου να τεθεί ψηλά ο πήχης ως προς τους στόχους και τις απαιτήσεις που θα ορίσει η Ε.Ε. για την ενεργειακή αναβάθμιση και την μείωση κατανάλωσης ενέργειας.

Παράπλευρα αποτελέσματα  θα είναι να αναθερμανθεί η αγορά και να κινητοποιηθούν κεφάλαια.

Απάντηση