Πως ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στη Μάνη μετατράπηκε σε υπέροχη κατοικία

Μάνη

Στο ψηλότερο σημείο του χωριού Πύργος στην Μάνη, βρίσκεται το ανακατασκευασμένο μοναστήρι που η κατασκευή του χρονολογείται από την δεκαετία του 1830. Οι βραβευμένες αρχιτεκτόνισσες Αγγελική Αθανασιάδου και Κατερίνα Βασιλάκου, προσπάθησαν με πολύ προσοχή και ιδιαίτερο σεβασμό να προσεγγίσουν την ανακατασκευή του κτίσματος.


Τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά αποκαλύφθηκαν και συντηρήθηκαν με προσοχή στη λεπτομέρεια και σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου στην Μάνη.

Πέτρινα ανώφλια, εσωτερικές αυλές, καμάρες στο κατώι και παραδοσιακή λιθοδομή είναι τα δομικά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Το design team του αρχιτεκτονικού γραφείου AVW Architecture προσέγγισε την ανακαίνιση χρησιμοποιώντας σύγχρονες λύσεις που ενώ δεν αλλοιώνουν καθόλου την αρχική κατασκευή, την μεταφέρουν τον 21ο αιώνα.

Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο βρίσκονται δύο υπνοδωμάτια και η μεγάλη τραπεζαρία. Στο δεύτερο επίπεδο βρίσκονται δύο υπνοδωμάτια και το μεγάλο καθιστικό που σχεδιάστηκε για να προσφέρει χαλάρωση. Στο τρίτο επίπεδο ένα ακόμη υπνοδωμάτιο με συναρπαστική θέα.

Οι προσεγμένοι σχεδιαστικά εξωτερικοί χώροι δημιουργούν εστιακά σημεία χαλάρωσης με υπέροχη θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο, τα παράκτια και ορεινά χωριά και την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου.

Η ιστορία του χωριού Πύργος, αρχίζει το 15ο αιώνα και ήταν παρατηρητήριο, τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, με το όνομα του χωριού να προέρχεται από τον πρώτο πύργο που κατασκευάστηκε στην περιοχή από την οικογένεια Μανολίτση, που προερχόταν από τη Κωνσταντινούπολη.

Η πλούσια βλάστηση και τα χαρακτηριστικά δείγματα εξέλιξης της μανιάτικης κατοικίας χαρίζουν στην περιοχή ιστορική γοητεία.

μοναστήρι-μετατράπηκε-σε-κατοικία-στη-Μάνη
μοναστήρι-μετατράπηκε-σε-κατοικία-στη-Μάνη
μοναστήρι-μετατράπηκε-σε-κατοικία-στη-Μάνη
μοναστήρι-μετατράπηκε-σε-κατοικία-στη-Μάνη
μοναστήρι-μετατράπηκε-σε-κατοικία-στη-Μάνη
μοναστήρι-μετατράπηκε-σε-κατοικία-στη-Μάνη
Έργο:Eleanthi residence
Αρχιτεκτονικό γραφείο:AVW Architecture
Αρχιτέκτονες:Αγγελική Αθανασιάδου, Κατερίνα Βασιλάκου
Εμβαδόν:240 τ.μ.
Περιοχή:Πύργος, Λεύκτρον, Μεσσηνία
Κείμενο:Μίκα Παπαδοπούλου

Πηγή: designhome.gr

Απάντηση