Πολλά υποσχόμενη περιοχή η Αρκτική για την ανάπτυξη αιολικών έργων, επισημαίνουν ειδικοί του χώρου

Αρκτική

Η αρκτική ζώνη έχει σημαντικές δυνατότητες για την ανάπτυξη αιολικών έργων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Altren Company (Alternative and Renewable Energy Competence Center), Andrei Redkin, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.


Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, ο ίδιος πρόκειται να συντονίσει μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε απομονωμένες περιοχές στην Αρκτική, στα πλαίσια του διεθνούς φόρουμ ARWE-2019 με κεντρικό θέμα την ανανεώσιμη ενέργεια, που θα λάβει χώρα στις 23 Μαΐου.

«Μία πολλά υποσχόμενη περιοχή για την χρήση ανεμογεννητριών είναι οι απομακρυσμένα, απομονωμένα ενεργειακά συστήματα», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας πως εντός των οποίων βρίσκονται οι περιοχές της Αρκτικής και οι γειτονικές σε αυτήν περιοχές.

Αναφερόμενος στις νέες λύσεις που αναπτύσσονται διεθνώς για τα απομονωμένα και απομακρυσμένα ενεργειακά συστήματα, τόνισε μεταξύ άλλων πως έχουν ήδη εφαρμογή σε περιοχές της Αρκτικής, όπως Αλάσκα, Περού, Νότια Αφρική και Καναδά.

Στην περίπτωση της Ρωσίας, ένα ανάλογο άνοιγμα της εν λόγω αγοράς δεν υφίσταται, καθώς υπάρχουν λίγα πειράματα, εκ των οποίων κάποια δεν είναι επιτυχή ή δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως υπογράμμισε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.

Πιο συγκεκριμένα, σε τέτοιες περιοχές, συνήθως, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές. «Από οικονομική άποψη τα κόστη είναι υπερβολικά», είπε ο ίδιος.

Συμπλήρωσε πως «προκειμένου να περιοριστούν τα έξοδα, ένα μερίδιο παραγωγής ντίζελ ή από άλλο καύσιμο θα πρέπει να αντικατασταθεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβάνοντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια».

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το διεθνές φόρουμ All Renewable World Energy (ARWE 2019) είναι μια πλατφόρμα που συνδυάζει την συνεδριακή διαδικασία με εξειδικευμένες εκθέσεις, καθώς και την παρουσία ειδικών της βιομηχανίας.

Η διοργάνωση του φόρουμ υποστηρίζεται από το Ρωσικό Υπουργείο Ενέργειας, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου, το ίδρυμα Roscongress και το κέντρο νανοτεχνολογίας ULNANOTECH.

Πηγή: energypress.gr

Απάντηση