Δανοί σχεδιαστές έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το «αρχιπέλαγος» που θα σχηματιστεί στο κέντρο της Κοπεγχάγης.
Η Κοπεγχάγη ανήκει στην κατηγορία των πόλεων που συχνά κατατάσσονται υψηλά στις λίστες όσον αφορά την ευτυχία και την υγεία των πολιτών της, πράγμα αρκετά λογικό αν σκεφτεί κανείς το υψηλό επίπεδο ζωής και την ισορροπία που κρατούν οι Δανοί ανάμεσα σε δουλειά και ζωή.
Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο που φαίνεται να βοηθάει τους Δανούς στη διατήρηση αυτής της ισορροπίας είναι η έννοια της βιωσιμότητας που εφαρμόζεται πλήρως στον σχεδιασμό της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μεγάλο δίκτυο με τους ποδηλατοδρόμους, τα πεντακάθαρα νερά της πόλης όπου κάνουν μπάνιο αλλά και το γεγονός ότι το 83% του πληθυσμού ζει σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από κάποιον πράσινο χώρο.
Όλη αυτή η ιδέα της βιωσιμότητας φαίνεται πως θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο επόμενο διάστημα χάρη στο πρότζεκτ Copenhagen Islands. Το πρότζεκτ αυτό έχει αναλάβει ο Αυστραλός αρχιτέκτονας, Marshall Blecher μαζί με Studio Fokstrot από τη Δανία. Πρόκειται για ένα έργο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ τα μικρά «νησιά» που θα δημιουργηθούν, θα σχηματίσουν πλωτά πάρκα από εντελώς ανακυκλώσιμα υλικά, δίπλα στα λιμάνια της πόλης.
Το πρώτο απ’αυτά τα «νησιά», γνωστό και ως CPH-Ø1, δημιουργήθηκε το 2018 και καταλαμβάνει μια έκταση 215 τ.μ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Studio Fokstrot, το πάρκο έδωσε περισσότερο πράσινο χώρο στους επισκέπτες «έτσι ώστε να μπορούν να μετακινηθούν από το ένα μέρος στο άλλο, να διοργανώσουν φωτογραφικές εκθέσεις, ομιλίες ή ακόμη και να κάνουν πικ νικ».
Κατάφερε, δηλαδή, να γίνει γρήγορα μια δημοφιλής ατραξιόν του λιμανιού, ενώ μέσα στο 2020 πρόκειται να σχεδιαστούν άλλα τρία αντίστοιχα «νησιά». Ασφαλώς, η πρόσβαση στα νησιά θα είναι δωρεάν για το κοινό και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια πληθώρα δραστηριοτήτων, όπως το κολύμπι και η σάουνα, ενώ τους χώρους θα πλαισιώνουν πανέμορφοι κήποι, καφέ και πλωτές φάρμες!
Οι βάρκες που θα μεταφέρουν τους επισκέπτες στα νησιά θα είναι ξύλινες και κατασκευασμένες με βάση τις παραδοσιακές τεχνικές. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο πρότζεκτ βραβεύτηκε στα Διεθνή Βραβεία Design στην Ταϊπέι στις κατηγορίες δημόσιος χώρος (public space) και κοινωνικό ντιζάιν (social design).
*Με πληροφορίες από Lonely Planet
Πηγή: lifo.gr