Ποιες εκπλήξεις ετοιμάζει για το 2016-17 ο όμιλος Μυτιληναίος

Κατά τη χθεσινή παρουσίας στην Ένωση Θεσμικών ο Ε. Μυτιληναίος προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να παρακολουθούν στενά την εταιρεία το επόμενο διάστημα καθώς θα γίνουν πολλά.

Η τροχιοδεικτική βολή του επικεφαλής του ομίλου, άφησε να αιωρούνται πολλά για τις κινήσεις που ετοιμάζονται τόσο σε ομιλικό όσο και σε μετοχικό επίπεδο, έστω και εάν ο ίδιος υπήρξε αρκετά φειδωλός και έδωσε μόνο ένα γενικό περίγραμμα των όσων αυτή τη στιγμή η διοίκηση επεξεργάζεται και σχεδιάζει.

Ποιο είναι αυτό το περίγραμμα; Καταρχάς ο εταιρικός μετασχηματισμός, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η δομή της holding πλέον είναι ξεπερασμένη, δεν αποδίδει επαρκώς στους μετόχους, προκαλεί μεγαλύτερα φορολογικά βάρη και δεν βοηθά σε νέες δραστηριότητες και ανάγκες.

Οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν, εφόσον αποφασιστούν θα λειτουργήσουν προς όφελος του ομίλου, των θυγατρικών, των μετόχων και της εθνικής οικονομίας, με την τελευταία αυτή αναφορά να δίνει το στίγμα ότι δεν εξετάζονται λύσεις όπως η αλλαγή έδρας.

Συναφείς με το μετασχηματισμό είναι και οι αλλαγές που δρομολογούνται για τη ΜΕΤΚΑ, η οποία πλέον καλείται να λειτουργήσει σε ένα νέο περιβάλλον, όπου τα διαθέσιμα έργα διατίθενται σε εργολάβους που προσφέρουν συνολικά πακέτα που περιλαμβάνουν και το κομμάτι της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, τη διαχείριση παγίων κλπ. Η θέση της ΜΕΤΚΑ είναι πιο κοντά στον όμιλο, χαρακτηρίζοντας την αναταραχή ως προσωρινή και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κατασκευαστική θα κάνει το comeback.

Την ίδια στιγμή πάντως ο όμιλος περιμένει εξαιρετικές επιδόσεις από τους άλλους δύο κλάδους, την ενέργεια και το αλουμίνιο, οι οποίοι αναμένεται να ισορροπήσουν τα μεγέθη και την κερδοφορία στα ίδια ή και σε μεγαλύτερα επίπεδα από πέρυσι.

Για το αλουμίνιο η είδηση ότι ο όμιλος έχει ήδη κάνει hegding για το σύνολο της παραγωγής του 2017 μεταφράζεται σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο σε προδιαγεγραμμένη κερδοφορία ρεκόρ για την επόμενη χρονιά. Ήδη τα θετικά μηνύματα έρχονται από το τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρήσης όπου και τα μεγέθη έχουν φτάσει στα επίπεδα των τριών πρώτων τριμήνων μαζί. Στην Αλουμίνιον πάντως που έχει ήδη εγκατασταθεί μετά τα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής στην πρώτη 5άδα ίσως και 3άδα των πιο ανταγωνιστικών μονάδων αλουμινίου στον κόσμο, ξεκινά και νέο πρόγραμμα μείωσης του κόστους που θα εστιάζει κυρίως στο φυσικό αέριο με στόχο να αναδειχθεί το ελληνικό εργοστάσιο ως το νούμερο 1 από άποψη κόστους στον κόσμο.

Στην ενέργεια πάντως όπου φέτος τα μεγέθη εμφανίζονται εξαιρετικά ικανοποιητικά, φαίνεται ότι θα υπάρξουν και οι περισσότερες εκπλήξεις στο επόμενο διάστημα όχι μόνο φέτος και το 2017 αλλά μέχρι το 2018, έτος κατά το οποίο η θυγατρική του ομίλου Protergia έχει βάλει ως στόχο μερίδιο άνω του 10%. Οι κινήσεις σχεδιάζονται στη βάση της μελέτης που παρήγγειλε ο όμιλος από τη Mac Kinsey, μια επένδυση που “άξιζε” καθώς η είσοδος και ανάπτυξη στη λιανική έπρεπε να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η πεποίθηση του ομίλου πάντως είναι ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ θα επιτύχουν και ότι σύντομα θα δούμε ακόμη πιο ισχυρό ανταγωνισμό.

Ένα ακόμη στοίχημα , τέλος, αποτελεί η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, η οποία για το 2016 στηρίχθηκε όχι μόνο στην εξασφάλιση καλύτερων επιτοκίων αλλά επιπλέον και στη μείωση του δανεισμού. Τα χρηματοοικονομικά κόστη θα μειωθούν πολύ περισσότερο το 2017 καθώς αναμένεται να αξιοποιηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση οι μεγαλύτερες ελεύθερες ταμειακές ροές. Και εδώ ο κ. Μυτιληναίος προϊδέασε για εκπλήξεις ενώ παρά τα θερμά του λόγια για την αγορά των ομολόγων στο ΧΑ , σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η προοπτική έκδοσης ομολόγου δεν απασχολεί τον όμιλο, με δεδομένη και την πολιτική απομόχλευσης.

Απάντηση