Πέτρινη μονοκατοικία με πισίνα στις Κιτριές

Κιτριές

Η πέτρινη μονοκατοικία με πισίνα στο παραθαλάσσιο χωριό Κιτριές της Μεσσηνιακής Μάνης, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Tzokas Architects.


Το επικλινές και τριγωνικό σε σχήμα οικόπεδο, περιόριζε την θέση της κατοικίας στις Κιτριές, έτσι το κτίριο τοποθετείται παράλληλα ως προς τις υψομετρικές καμπύλες του οικοπέδου και στο κέντρο αυτού, με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι οι χώροι να έχουν μια ανεμπόδιστη θέα προς το Μεσσηνιακό κόλπο.

κατοικία-Κιτριές

Για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ιδιωτικότητα μεταξύ της κύριας κατοικίας και του χώρου φιλοξενίας, οι όγκοι απομακρύνθηκαν δημιουργώντας στο ενδιάμεσο τους μια στεγασμένη βεράντα ως σημείο συνάντησης, και στεγάζοντας τις εισόδους αυτών.

Λόγω περιορισμού του μήκους του οικοπέδου, τμήμα της κύριας κατοικίας μεταφέρθηκε στον πρώτο όροφο, όπου η έντονη προβολή του, σκιάζει τον υποκείμενο χώρο διημέρευσης.

κατοικία-Κιτριές

Ο παραλληλόγραμμος όγκος του Α ορόφου διαχωρίζει το δώμα τόσο σε ένα ιδιωτικό τμήμα, προσβάσιμο μόνο από το Master bedroom, όσο και σε ένα πιο κοινωνικό χώρο συγκέντρωσης των καλεσμένων, αντικαθιστώντας έτσι τον οποιοδήποτε εξώστη και προσφέροντας θέα προς το βουνό και τη θάλασσα.

Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος διαφοροποιούνται ογκοπλαστικά με την έντονη αντίθεση στην επιλογή των υλικών των όψεων, μεταξύ πέτρας και λευκού σοβά. Στο υπόγειο φιλοξενούνται δυο ακόμα διαμερίσματα, με ανεξάρτητη είσοδο το καθένα.

κατοικία-Κιτριές

Οι κτιριακοί όγκοι έχουν περιορισμένα ανοίγματα στην ανατολική τους πλευρά, ώστε να απομονώνονται από το δρόμο, ενώ αντιθέτως αναπτύσσονται όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ανοίγματα στις υπόλοιπες όψεις, προσφέροντας άμεση επικοινωνία των εσωτερικών χώρων με τη φύση.

Η πισίνα έχει τοποθετηθεί στο χαμηλότερο επίπεδο και επικοινωνεί άμεσα με το open space barbecue, όπου πέργκολες σκίασης και η πολυεπίπεδη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, διασκεδάζουν ακόμα περισσότερο την τελική σύνθεση.

Facts & Credits

Τοποθεσία:Kιτριές, Ελλάδα
Tυπολογία:Μονοκατοικία
Eμβαδό:157m² + 136m² υπόγειο
Χρόνος Μελέτης:2020

Project Team:

Arch:Αθανάσιος Τζώκας
Arch:Φώτης Δαλιάνης
C. Eng:Γιώργος Γεωργιάδης
Arch:Κέλλυ Φιλιπποπούλου

Πηγή: archisearch.gr

Απάντηση