Πέντε παραδείγματα ενεργειακής εξοικονόμησης σε δήμους της χώρας

εξοικονόμησης

Την ώρα που μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι σε εξέλιξη στη χώρα μας, τρέχουν προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε δήμους.


Τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας δεκάδων εκατ. ευρώ που έχουν πραγματοποιηθεί ή είναι σε εξέλιξη εστιάζουν στην αντικατάσταση λαμπτήρων οδοφωτισμού, στην αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης και στην αντικατάσταση κουφωμάτων.

Το energia.gr επικεντρώνεται σε πέντε πρόσφατες περιπτώσεις έργων σε ισάριθμους δήμους της χώρας που δείχνει την κινητικότητα που υπάρχει στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ με χρηματοδότηση που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ύψους μεγαλύτερη του 1,4, εκατ. ευρώ ενισχύεται η ενεργειακή απόδοση δημόσιων κτιρίων στους δήμους Μυκόνου, Μήλου και Ιου.

Όπως αναφέρει το Δίκτυο Δάφνη «στη Μύκονο, προβλέπονται παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στο σχολικό συγκρότημα του 1ου ΕΠΑΛ Μυκόνου. Στην Μήλο οι πόροι που εξασφαλίζει ο Δήμος θα χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση και αφορούν τα δημόσια κτίρια που στεγάζουν το Δημοτικό Σχολείο Αδάμαντα, το Δημοτικό Σχολείο Μήλου (Πλάκας-Τσιοβασάλων) και το Νηπιαγωγείο Πλάκας του Δήμου Μήλου. Στο Δήμο Ιητών προβλέπονται παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια: στο Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Ίου».

Σε έναν άλλο δήμο αυτό των Πρεσπών είναι σε εξέλιξη η αλλαγή λαμπτήρων και φωτιστικών του δημοτικού φωτισμού σε πολλά χωριά της περιοχής. Σύμφωνα με τον δήμο «οι υφιστάμενοι λαμπτήρες που συνήθως είναι λαμπτήρες φθορισμού (οικονομίας) αντικαθίστανται με ενιαίο τύπο λαμπτήρα τεχνολογίας LED, υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας Α+ (>=100 Lumen/Watt).

Οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες παράγουν θερμό λευκό φως θερμοκρασίας 3000 οΚ που ελαχιστοποιεί την επίδραση του δημόσιου φωτισμού στον κιρκάδιο ρυθμό των ανθρώπων αλλά και των ζώων ενώ έχει γωνία δέσμης φωτός μέχρι 150ο μοίρες ώστε να φωτίζει στο έδαφος ελαχιστοποιώντας έτσι την φωτορύπανση».

Να σημειωθεί πως το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Interreg-IPA CBC Ελλάδα-Αλβανία, με τον δήμο Πρεσπών να είναι συντονιστής του έργου και να συνεργάζεται με την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, ενώ από την Αλβανία οι συμμετέχοντες εταίροι είναι οι Δήμοι Pustec και Kolonje. Παράλληλα, ο δήμος θα επικεντρωθεί στην αλλαγή των μη αποδοτικών δημοτικών φωτιστικών και στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών για συμψηφισμό στα αντλιοστάσια ύδρευσης του Δήμου.

«Στο επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την ενεργειακή αποδοτικότητα του Δήμου σαν οργανισμό αλλά ελπίζουμε και γενικότερα την περιοχή μας τόσο σαν παραγωγική διαδικασία όσο και σαν κατανάλωση. Στόχος μας είναι να το πετύχουμε αυτό ενώ ταυτόχρονα θα μειώνουμε το οικονομικό κόστος του Δήμου αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ιδίως τις επιπτώσεις στα ευαίσθητα οικοσυστήματα των Πρεσπών» δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.

Τέλος πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε πως σε Βόλο – Ν.Ιωνία – Αλυκές θα αντικατασταθούν 19.000 φωτιστικά σώματα. Ανάδοχος του έργου είναι ο όμιλος Μυτιληναίου και η σύμβαση που περιλαμβάνει την αντικατάσταση και συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού θα είναι για 12 χρόνια. Ο δήμος προσδοκά μέσα από αυτή τη συνεργασία θα έχει μεγάλη εξοικονόμηση του κόστους συντήρησης αλλά και ενέργειας.

*Του Δημήτρη Αβαρλή

Πηγή: energia.gr

Απάντηση