Παράθυρα για ενεργειακά αποδοτικά σπίτια νέας τεχνολογίας

παράθυρα

H τεχνολογία Molecular Solar Thermal (MOST) επιτρέπει τη χρήση της ηλιακής ενέργειας για τη θέρμανση ενός κτιρίου μέσα από τα παράθυρα.


Η ηλιακή ενέργεια, με τη βοήθεια της τεχνολογίας αυτής αποθηκεύεται σε ένα υγρό στοιχείο και μπορεί να απελευθερώνεται με τη μορφή της θερμότητας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες υλοποιήσεις της τεχνολογίας αυτής, είναι εφικτό να γίνεται η αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας σε ένα απλό φιλμ, το οποίο προσαρμόζεται στο εσωτερικό ενός παραθύρου.

Η τεχνολογία αυτή έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο Chalmers της Σουηδίας και αφορά στην ανάπτυξη ενός ειδικού πολυμερούς το οποίο παίρνει ένα χρώμα πορτοκαλί και κίτρινης απόχρωσης όταν δεν πέφτει πάνω του απευθείας το ηλιακό φως.

Όταν πέφτει πάνω στο υλικό αυτό το ηλιακό φως, το παράθυρο αλλάζει χρώμα και γίνεται διαφανές, ενώ αποθηκεύει ταυτόχρονα την ενέργεια.

Ένα άμεσο αποτέλεσμα αυτής της διάταξης είναι ότι δεν επιτρέπει στη ζέστη να μπαίνει στο εσωτερικό του σπιτιού, μειώνοντας κατά πολύ την ανάγκη της χρήσης του κλιματιστικού.

Όταν το επιλέξει κανείς, μπορεί η αποθηκευμένη ηλιακή ενέργεια να διαχέεται στο εσωτερικό του σπιτιού με τη μορφή της θέρμανσης, η οποία μπορεί να είναι επαρκής ακόμα και για 8 συνεχόμενες ώρες.

Το άμεσο αποτέλεσμα τούτου είναι ότι η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας σε ένα σπίτι, μπορεί να μετατρέψει με σχετικά εύκολο τρόπο ένα σπίτι σε ενεργειακά αποδοτική κατοικία.

Οι Σουηδοί επιστήμονες θέλουν να μειώσουν την τιμή του υλικού που χρησιμοποιείται για την τεχνολογία MOST, έτσι ώστε να μπορεί να βρει ευρεία εφαρμογή σε όλες τις κατοικίες.

Ένα άλλο στοιχείο που τους ενδιαφέρει είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκέντρωση ενέργειας στο εσωτερικό του φιλμ που προσαρμόζεται σε ένα παράθυρο, προκειμένου να γίνεται αρκετά πιο αποδοτικό ένα σπίτι που χρησιμοποιεί αυτές τις διατάξεις.

Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει ένα εμπορικά διαθέσιμο προϊόν, αλλά δεν αποκλείεται να προκύψει κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: naftemporiki.gr

Απάντηση