Παράδοση και εξέλιξη: Μία μοναδική κατοικία στην Κέρκυρα με δύο πέτρινα κτίρια

κατοικία-Κέρκυρα

Η κατοικία στην Κέρκυρα που υπογράφει ο αρχιτέκτονας Θοδωρής Ζουμπουλάκης αποτελείται από δύο αδρά πέτρινα κτίρια που γεφυρώνονται από ένα σύγχρονο, γυάλινο και τσιμεντένιο όγκο που αποτελεί τον κεντρικό χώρο διημέρευσης.


Δύο πέτρινα κτίρια με παραδοσιακές αναφορές γεφυρώνονται από ένα σύγχρονο όγκο, φτιαγμένο από τσιμέντο και γυαλί. Μία μοναδική κατοικία στην Κέρκυρα που υπογράφει ο αρχιτέκτονας Θοδωρής Ζουμπουλάκης. Το σπίτι βρίσκεται σε μια παραθαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας, μακριά από οικισμούς.

Αποτελείται από δύο αδρά πέτρινα κτίρια που παραπέμπουν στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και γεφυρώνονται από ένα σύγχρονο, γυάλινο και τσιμεντένιο όγκο που αποτελεί τον κεντρικό χώρο διημέρευσης.

Αυτός με τα μεγάλα ανοίγματά του και τη φύτευση που εισχωρεί, δημιουργεί ένα ρευστό όριο μεταξύ του εσωτερικού και του περιβάλλοντος χώρου. Γυάλινες λωρίδες αφήνουν το φυσικό φως να εισχωρήσει στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους. Αυτό που έχει επιτευχθεί είναι μια αρμονική και ταυτόχρονα αναπάντεχη συνύπαρξη.

Στο σπίτι κατοικεί μια οικογένεια που κυρίως ζει στο εξωτερικό και όταν έρχεται στην Ελλάδα χρειάζεται ένα σπίτι λειτουργικό και φιλόξενο χωρίς περιττά στοιχεία. Η χρήση της τεχνολογίας είναι από τους βασικούς πυλώνες του σχεδιασμού όπως και η σωστή αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου.

παράδοση-και-εξέλιξη-μία-μοναδική-κατοικία-Κέρκυρα

Εξάλλου, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Θοδωρή Ζουμπουλάκη ήταν η δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού έργου που να εντάσσεται χωρίς να προκαλεί στο Κερκυραϊκό περιβάλλον. Χρησιμοποιήθηκε μια λιτή μορφολογία, όπου όμως εντάσσονται όλα τα απαραίτητα σύγχρονα στοιχεία με τρόπο που περνούν απαρατήρητα.

παράδοση-και-εξέλιξη-μία-μοναδική-κατοικία-Κέρκυρα

Στους εξωτερικούς χώρους ακολουθούνται οι ίδιοι κανόνες με το εσωτερικό. Πέτρινα στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου συναντιούνται και αναμειγνύονται με τα τσιμεντένια. Η προέκταση της αρχιτεκτονικής στον εξωτερικό χώρο ή και αντίστροφα.

παράδοση-και-εξέλιξη-μία-μοναδική-κατοικία-Κέρκυρα

Το σπίτι έχει και οικολογικό χαρακτήρα: η χρήση γήινων υλικών, οι φαρδιές λιθοδομές και θερμομονώσεις καθώς και η εξαιρετικά ποιοτική κατασκευή συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης

Πηγή: thetoc.gr

Απάντηση