Ολλανδία: Το μεγαλύτερο και φθηνότερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο

Η Ολλανδία θα διαθέτει το φθηνότερο και μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας.
Τα σχέδια για το αιολικό πάρκο των 700 μεγαβάτ έχουν προχωρήσει και, μετά από την εξέταση 38 προσφορών, το κόστος του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Μπόρσελε υπολογίζεται τώρα ότι θα είναι 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Επιπλέον, το αιολικό πάρκο θα έχει υψηλότερη απόδοση, παράγοντας 22,5% περισσότερη ενέργεια από ό,τι αναμενόταν.
Το αιολικό πάρκο που βρίσκεται υπό κατασκευή αποτελείται στην πραγματικότητα από δύο περιοχές που θα παράγουν από κοινού καθαρή ενέργεια, περίπου 22 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Ζέελαντ. Τελικά, το έργο θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει πέντε διαφορετικές τοποθεσίες, η τελευταία εκ των οποίων θα χρησιμοποιείται για τη δοκιμή νέων τεχνολογιών αιολικής ενέργειας. Με τις δύο πρώτες τοποθεσίες να έχουν χαμηλότερο κόστος, εν μέρει χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις, είναι πιθανό να επιταχυνθεί το χρονοδιάγραμμα για το υπόλοιπο έργο.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχει κατασκευαστεί ποτέ ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο σε τόσο χαμηλό κόστος», δήλωσε ο Χενκ Καμπ, Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Ολλανδίας.
«Το ολλανδικό σύστημα, στο οποίο οι εταιρείες ανταγωνίζονται μεταξύ τους, ενώ η κυβέρνηση ρυθμίζει όλες τις προϋποθέσεις για την κατασκευή του αιολικού πάρκου, έχει αποδειχθεί πολύ επιτυχημένο. Αυτή η μείωση του κόστους αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη στη μετάβαση προς τη βιώσιμη ενέργεια» πρόσθεσε.
Το αιολικό πάρκο θα παρέχει καθαρή ενέργεια σε σχεδόν ένα εκατομμύριο σπίτια, αριθμός που θα φτάσει τελικά τα πέντε εκατομμύρια όταν κατασκευαστούν και τα υπόλοιπα αιολικά πάρκα. Το έργο θα δημιουργήσει περίπου 10.000 θέσεις εργασίας, καθώς και άλλα οικονομικά οφέλη για τις κοντινές κοινότητες. Αυτά τα πάρκα είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της χώρας για την αύξηση της συνολικής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας από 1.000 σε 4.500 μεγαβάτ.

Απάντηση