Οικοδομική δραστηριότητα: Οι περιοχές – ατμομηχανή της κτηματαγοράς

Οικοδομική δραστηριότητα: Οι περιοχές – ατμομηχανή της κτηματαγοράς

Σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης έχει εισέλθει η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα, κόντρα στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι συνεχείς «αναζωπυρώσεις» της πανδημίας.


Η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας ξαναπήρε μπροστά τα δύο τελευταία χρόνια, ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια… χειμερίας νάρκης. Κάτι που αποτυπώνεται στην οικοδομική δραστηριότητα και στον αριθμό έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών σε όλη την Ελλάδα, ο οποίος για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 26,8% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2020 (σε απόλυτα νούμερα διαμορφώθηκαν σε 17.353 από 13.685).

Σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης έχει εισέλθει η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα, κόντρα στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι συνεχείς «αναζωπυρώσεις» της πανδημίας. Η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας ξαναπήρε μπροστά τα δύο τελευταία χρόνια, ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια… χειμερίας νάρκης. Κάτι που αποτυπώνεται και στην αριθμό έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών σε όλη την Ελλάδα, ο οποίος για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 26,8% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2020 (σε απόλυτα νούμερα διαμορφώθηκαν σε 17.353 από 13.685).

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Η μεγαλύτερη ζήτηση εντοπίζεται στο λεκανοπέδιο Αττικής και ειδικότερα στα νότια προάστια λόγω και της ανάπλασης του Ελληνικού. Ενα έργο που αναμένεται να μεταμορφώσει την ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικό της ζήτησης που υπάρχει για την περιοχή είναι η μεγάλη προσφορά σε νεόδμητα, ένας όρος που κόντεψε να εκλείψει από την ελληνική κτηματαγορά τα προηγούμενα χρόνια. Ο μεγαλύτερος αριθμός νεόδμητων ακινήτων κατασκευής μετά το 2018, καταγράφεται στα νότια προάστια (Νέα Σμύρνη, Γλυφάδα, Βούλα, Ηλιούπολη, Αλιμο, Παλαιό Φάληρο κ.λπ.), όπου τα νεόδμητα ακίνητα αποτελούν το 52,61% του συνόλου των νεόδμητων προς πώληση ακινήτων στον νομό Αττικής.

Επιπλέον, όλοι όσοι κινούνται στα νότια προάστια σίγουρα θα έχουν παρατηρήσει ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια ανεγείρονται νέες οικοδομές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις «ξεφυτρώνουν» σαν μανιτάρια. Μεγάλη ζήτηση συγκεντρώνουν μετά την Αττική, οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και ακολουθούν κατά σειρά το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη.

Οικοδομική δραστηριότητα: Οι περιοχές - ατμομηχανή της κτηματαγοράς

Πηγή: tanea.gr

Απάντηση