Οικοδομή: Εκτοξεύθηκε έως και κατά 40% το κόστος κατασκευής

Οικοδομή: Εκτοξεύθηκε έως και κατά 40% το κόστος κατασκευής

Φρένο στην ανοδική τροχιά που καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα απειλεί να βάλει η ξέφρενη κούρσα των τιμών των οικοδομικών υλικών.


Το κόστος κατασκευής στην οικοδομή έχει αυξηθεί κατά 35% – 40% τον τελευταίο χρόνο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, με ορατό τον κίνδυνο, εάν συνεχιστεί η κατάσταση, να παγώσουν πολλά από τα έργα που είναι σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσουν.

Το ράλι των τιμών στα οικοδομικά υλικά έχει ανεβάσει το κόστος κατασκευής, πιέζει προς τα πάνω τις τιμές πώλησης των νεόδμητων ακινήτων ενώ έχει αντίκτυπο και στις ανακαινίσεις κατοικιών που γνωρίζουν άνθηση αλλά και την αντιπαροχή, η οποία ύστερα από πολλά χρόνια έχει αρχίσει να ζεσταίνεται.

Είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση στα οικοδομικά υλικά τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε στο 9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021, καθώς ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε όλες ανεξαιρέτως τις επιμέρους κατηγορίες.

Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν ως εξής: Ηλεκτρική ενέργεια (71,4%), πετρέλαιο κίνησης (26,1%), σίδηρος οπλισμού (19,1%), αγωγοί χάλκινοι (17%), τούβλα (14,2%), σωλήνες χαλκού (12,9%), πλαστικοί σωλήνες (9,6%), θερμαντικά σώματα (8,7%), ξυλεία oικοδομών (8,4%), κουφώματα αλουμινίου (7%), πόρτες εσωτερικές (6,6%), παρκέτα (6,6%), έτοιμο σκυρόδεμα (5,9%), παράθυρα ξύλινα (5,8%), τσιμέντο (4,9%).

Η άνοδος των τιμών των υλικών έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2020. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες λόγω του κύματος ανατιμήσεων στην ενέργεια αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, η κατάσταση έχει ξεφύγει και στην αγορά δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα.

Οι φορείς του real estate εκφράζουν φόβους πως αν συνεχιστεί το κύμα των αυξήσεων, ίσως επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανόδου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, τουλάχιστον μέχρι να εξασθενήσουν οι πιέσεις στις τιμές των οικοδομικών υλικών.

Η αύξηση των υλικών αυξάνει και το κόστος κατασκευής των δημοσίων έργων, όλων των κατηγοριών, που μεταφράζεται σε δημοσιονομικό βάρος, καθώς οι κατασκευαστικές εταιρείες βρίσκονται σε συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία για την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού των έργων και την ενσωμάτωση του αυξημένου κόστους των οικοδομικών υλικών.

Οι φορείς της αγοράς χτυπούν καμπανάκι για τις τιμές των οικοδομικών υλικών, καθώς απειλούν να ανακόψουν τους ρυθμούς της οικοδομικής δραστηριότητας και να περιορίσουν τις τρέχουσες κεφαλαιακές αποδόσεις της αγοράς ακινήτων.

Πηγή: tanea.gr

Απάντηση