Οι νέες κατοικίες αύξησαν τις επενδύσεις στο 9μηνο 2021

Οι νέες κατοικίες αύξησαν τις επενδύσεις στο 9μηνο 2021

Yψηλές επενδυτικές επιδόσεις είχε η Ελλάδα το 2021, κάτι που συνάδει με την προχθεσινή πρόβλεψη της Κομισιόν για αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,5%, τη δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωζώνη.


Τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους ήταν επίσης ο δεύτερος υψηλότερος (μετά την Ιταλία) στην Ευρωζώνη,16,3%, σχεδόν τετραπλάσιος από τον μέσο όρο της συγκεκριμένης ομάδας χωρών (4,3%). Μάλιστα, η Ελλάδα αύξησε τις επενδύσεις της το 9μηνο του 2021 κατά 15,6% και σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, ενώ αντίθετα στην Ευρωζώνη σημειώθηκε μείωση κατά 2,3%.

Τα στοιχεία εμπνέουν αισιοδοξία, καθώς οι επενδύσεις μπορούν να στηρίξουν μια υγιή ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμη βάση, μετατοπίζοντας το βάρος από την κατανάλωση που κυριαρχεί σήμερα στο ΑΕΠ. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι πρόκειται απλώς για ένα πρώτο καλό βήμα και πως η χώρα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις επενδυτικές επιδόσεις.

Κατ’ αρχάς η σημαντική αυτή αύξηση, επισημαίνουν, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της χαμηλής βάσης από την οποία ξεκινάει, καθώς όχι μόνο το 2020 ήταν χρονιά πανδημίας, αλλά προηγήθηκε και μία δεκαετία σχεδόν αποεπένδυσης, λόγω κρίσης, οπότε οι ανάγκες είναι μεγάλες.

Οι νέες κατοικίες αύξησαν τις επενδύσεις στο 9μηνο 2021

Πάνω από 100 δισ. εκτιμάται το επενδυτικό κενό που πρέπει να καλυφθεί. Επιπλέον, παρατηρούν, οι επενδύσεις, ακόμη και μετά την αύξηση αυτή, αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το 13% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, έναντι περίπου 21% κατά μέσον όρο στην Ευρώπη. Είναι προφανές ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια υψηλών ρυθμών για να φτάσει η χώρα στον μέσο όρο και να καλύψει το κενό των μνημονιακών χρόνων. Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών των επενδύσεων πρωταγωνιστούν σε αύξηση οι κατασκευές, και δη κατοικιών.

Εξηγείται, βεβαίως, από τη μεγάλη υποχώρηση της συγκεκριμένης κατηγορίας τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης των κατοικιών κατά την εν λόγω περίοδο του 2021 έναντι της αντίστοιχης του 2020 έφτασε το 34,7%, διπλάσιος από τον μέσο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων, όταν στην Ευρώπη ήταν 8,6% (επίσης διπλάσιος από την αύξηση των επενδύσεων εκεί). Οι επενδύσεις σε κατοικίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνόλου των επενδύσεων, και οι κατασκευές συνολικά, που αυξήθηκαν κατά 16,7%, αντιπροσωπεύουν το 35% των επενδύσεων.

Σημαντικοί ρυθμοί αύξησης, πάντως, σημειώνονται σε όλες τις κατηγορίες. Στον μηχανολογικό εξοπλισμό και στα οπλικά συστήματα, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 45% του συνόλου των επενδύσεων, έχουμε αύξηση 20,3%, με περίπου διπλάσιο ρυθμό από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στον εξοπλισμό μεταφορών έχουμε αύξηση 33%, ενώ υπάρχει μια σημαντική αύξηση 19,6% στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και στην πληροφορική, που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των επενδύσεων.

Οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι βασικό ρόλο έπαιξε και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που τροφοδότησε αυτές τις αυξήσεις, και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, που έρχονται, για συνέχιση της καλής πορείας. Αυτό, όμως, που θεωρούν ότι θα αποτελέσει καμπή για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα.

Πηγή: kathimerini.gr

Απάντηση