Οι εξωτερικές περσίδες σε πολυκατοικία έχουν νόημα;

Οι εξωτερικές περσίδες σε πολυκατοικία έχουν νόημα;

Ενώ οι εξωτερικές περσίδες είναι ένα φυσικό θέαμα σε οικογενειακά σπίτια, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ή οι ενοικιαστές σε πολυκατοικίες εξακολουθούν να διστάζουν.


Αξίζει τον κόπο η μεγαλύτερη επένδυση σε περσίδες που τοποθετούνται μπροστά; Μπορούν να τοποθετηθούν κομψά σε μια ολοκληρωμένη πρόσοψη; Έχει νόημα η αγορά; Θα απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις λεπτομερώς σε αυτό το άρθρο.

Τιμή: η εσωτερική σκίαση είναι φθηνότερη, η εξωτερική είναι υψηλότερης ποιότητας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σε ένα διαμέρισμα εξακολουθούν να προτιμούν βενετσιάνικα στόρια ή ρολά λόγω της χαμηλότερης τιμής . Δεν υπάρχει τίποτα να προσθέσετε εκεί, η εσωτερική σκίαση είναι πράγματι φθηνότερη. Από την άλλη πλευρά, η χαμηλότερη τιμή αντικατοπτρίζει την ποιότητα – πλαστικά εξαρτήματα όπως αλυσίδες, ράβδοι ελέγχου ή συνδέσεις φθείρονται στον ήλιο, τα πηχάκια είναι εύθραυστα και τείνουν να σπάνε . Επομένως, τα blinds διαρκούν συνήθως μόνο λίγα χρόνια πριν χρειαστεί να επενδύσετε σε νέα.

Οι εξωτερικές περσίδες διαρκούν περισσότερο. Είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο και ανοξείδωτο χάλυβα και η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται σε δεκαετίες . Επιπλέον, χρησιμοποιούμε υφασμάτινη ταινία 8mm στις περσίδες NEVA (αντί για τις πιο συνηθισμένες 6mm), τις οποίες κατασκευάζουμε από ελβετικά και γερμανικά εξαρτήματα. Με αυτόν τον τρόπο παρατείνουμε ακόμη περισσότερο τη διάρκεια ζωής τους.

Η τιμή των περσίδων επηρεάζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη μέθοδο ελέγχου. Εάν επιλέξετε εξωτερικά στόρια με μηχανική λειτουργία με μανιβέλα ή καλώδιο , θα είναι φθηνότερα από αυτά που ελέγχονται από έναν κινητήρα. Αυτό το concept προτιμούν οι Ελβετοί που μένουν συχνά σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και αγοράζουν εξωτερικές περσίδες με μηχανικό έλεγχο. Λαμβάνουν έτσι σκίαση κορυφαίας ποιότητας σε καλή τιμή.

Και εάν εσείς, ως ένωση ιδιοκτητών ή ενοικιαστές, συμφωνήσετε να τοποθετήσετε ολόκληρο το κτίριο με εξωτερικές περσίδες, έχετε μια μεγάλη ευκαιρία να λάβετε μαζική έκπτωση από τον προμηθευτή . Αυτό θα μειώσει ακόμη περισσότερο την τιμή για τα blinds.

Συναρμολόγηση: έχετε δύο επιλογές

Όταν αγοράζετε εξωτερικές περσίδες για μια πολυκατοικία, δεν μπορείτε να κρύψετε κομψά τα πηχάκια και το διαμέρισμα του καλύμματος κάτω από την πρόσοψη, αλλά έχετε δύο επιλογές.

Στο πλαίσιο του παραθύρου. Ο συναρμολογητής εγκαθιστά μια βαμμένη πλάκα κάλυψης στο παράθυρο στο οποίο κυλούν οι περσίδες. Οι ράγες οδήγησης είναι προσαρτημένες στο εξωτερικό κάλυμμα (τα πλαϊνά τοιχώματα) ή απευθείας στο πλαίσιο του παραθύρου. Εάν οι ράγες οδήγησης δεν μπορούν να τοποθετηθούν, οι περσίδες μπορούν να οδηγηθούν από ένα σύρμα οδήγησης.

Κατευθείαν στην πρόσοψη. Σε αυτήν την περίπτωση, ο συναρμολογητής εγκαθιστά τα στοιχεία αγκύρωσης στο μπροστινό μέρος της πρόσοψης. Σε αυτή την περίπτωση, οι περσίδες και η πλάκα καλύμματος «προεξέχουν» περισσότερο, αλλά από την άλλη δεν μειώνουν το διάκενο του παραθύρου. Στη NEVA, προσφέρουμε ένα σύστημα πρόσοψης για αυτό το concept σε στρογγυλές και τετράγωνες εκδόσεις, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποιο ταιριάζει καλύτερα στα παράθυρά σας.

Αποτέλεσμα: η διαφορά μπορεί να είναι έως και 10 °C

Σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών Σκίασης, έως και το 36% της ηλιακής ενέργειας περνά από περσίδες. Αντίθετα, οι εξωτερικές περσίδες αφήνουν μόνο το 3,7% της ηλιακής ενέργειας μέσα στο δωμάτιο – δηλαδή δέκα φορές λιγότερο.

Θα δείτε τη διαφορά πιο έντονα όταν σκιάζετε παράθυρα στη νότια ή δυτική πλευρά της πολυκατοικίας. Σε αυτή την περίπτωση, το σπίτι σας είναι έως και 10 °C πιο δροσερό με εξωτερικές περσίδες σε σύγκριση με τα βενετσιάνικα. Και αυτή είναι μια διαφορά που πραγματικά εκτιμάτε στο μακρύ ζεστό καλοκαίρι.

Τι λέει η νομοθεσία;

Οι εξωτερικές περσίδες επηρεάζουν εν μέρει την εμφάνιση του κτιρίου, επομένως πρέπει να λάβετε έγκριση από τον ιδιοκτήτη ή την ένωση ιδιοκτητών.

Εάν ζείτε σε συνεταιρισμό ή ενοικιαζόμενο διαμέρισμα, η εγκατάσταση εξωτερικών περσίδων πρέπει επίσης να εγκριθεί από τον ιδιοκτήτη ή τον συνεταιρισμό .

Εάν είστε ιδιοκτήτης του διαμερίσματός σας, υπόκεινται στους κανονισμούς της ένωσης ιδιοκτητών μονάδων . Η αγκύρωση των περσίδων στο πλαίσιο του παραθύρου και η τοποθέτηση οδηγών στην πρόσοψη μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση του κτιρίου και υπόκειται πάντα στους κανονισμούς της συγκεκριμένης ένωσης ιδιοκτητών.

Η καλύτερη στρατηγική είναι να βρείτε μια συμφωνία με τα άλλα μέλη και να λύσετε τη σκίαση ολόκληρης της κατοικίας ή της πολυκατοικίας για όλες τις μονάδες με μία κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εναρμονίσετε το σχέδιο σκίασης, να κανονίσετε την έγκριση όλων των ιδιοκτητών και ίσως ακόμη και να εξασφαλίσετε μια μαζική έκπτωση.

Ετυμηγορία: οι εξωτερικές περσίδες έχουν επίσης τη θέση τους στα διαμερίσματα

Αν και οι εξωτερικές περσίδες είναι πιο ακριβές όσον αφορά το αρχικό κόστος και η συναρμολόγησή τους είναι μερικές φορές πιο περίπλοκη (πρέπει να τρυπήσετε το παράθυρο ή τον τοίχο για να εγκαταστήσετε το σύστημα ελέγχου), μπορούμε να τις προτείνουμε σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ή ενοικιαστές πολυκατοικιών. Η άνεση που προσφέρουν τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού αξίζει τον κόπο.

*Από τον Γιάννη Καραβούλια

Απάντηση