Οι αριστουργηματικές κατοικίες που εμπνέονται από τη γη της Σαντορίνης

Σαντορίνης

Οι δύο κατοικίες βρίσκονται σε αγροτική περιοχή εκτός του οικισμού Βουρβούλου, στο βορειοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης. Το οικόπεδο βρίσκεται σε πλαγιά με έντονη υψομετρική κλίση, έχει προσπέλαση από αγροτικό δρόμο-«ποταμό» και θέα στο Αιγαίο.


Ζητούμενο από τους ιδιοκτήτες ήταν η δημιουργία δύο όμοιων κατοικιών στο βορειοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης, σε σχετική γειτνίαση, η επίτευξη επαρκούς ιδιωτικότητας και μέγιστης θέας προς τη θάλασσα. Η ενσωμάτωση της σύνθεσης στο φυσικό ηφαιστειακό τοπίο αλλά ταυτόχρονα η δυναμική αρχιτεκτονική παρουσία της ήταν επίσης σημαντικές παράμετροι για αυτούς.

Βάσει των παραπάνω, η κεντρική ιδέα της σύνθεσης είναι η τεχνητή κοπή ενός κομματιού της πλαγιάς από το φυσικό τοπίο και η μετακίνησή του αυτούσιου προς τα εμπρός, μιμούμενη αντιστικτικά τη διάβρωση, τις φυσικές ρωγμές και η ολίσθηση τμημάτων συμπαγούς μάζας πετρωμάτων, λόγω φυσικών αιτιών, που συναντώνται στο ηφαιστειακό τοπίο της Σαντορίνης.

Το τεχνητό κομμάτι γης στη νέα του θέση διαμορφώνει ένα στεγασμένο πέρασμα κάτω από αυτό, μέσω του οποίου γίνεται η κύρια είσοδος στις δύο κατοικίες και ένα ρήγμα-κενό στο πίσω μέρος του, όπου γίνεται η στάθμευση και η δευτερεύουσα είσοδος των δύο κατοικιών με φόντο την τομή του φυσικού βράχου. Το τεχνητό κομμάτι γης στη συνέχεια διαβρώνεται τεχνητά δημιουργώντας τους χώρους των κατοικιών στο εσωτερικό και εξωτερικό του και τα ανοίγματα τους προς το έξω και τη θέα.

κατοικίες-Σαντορίνης

Οι δύο κατοικίες αποτελούνται από χώρο καθιστικού-τραπεζαρίας, κουζίνας, υπνοδωματίου, λουτρού και wc, ενώ εντός της μάζας καθ’ύψος διαμορφώνεται χώρος παταριού όπου τοποθετείται υπνοδωμάτιο με το λουτρό του. Στους υπόγειους χώρους που διαμορφώνονται τοποθετούνται χώροι αποθήκευσης, μηχανοστασίων και δεξαμενής συλλογής βρόχινου νερού. Οι κατοικίες πλαισιώνονται εκατέρωθεν από τους υπαίθριους χώρους τους.

κατοικίες-Σαντορίνης

Στο πίσω αίθριο της κάθε κατοικίας διαμορφώνεται υπαίθρια γωνία καθιστικού με τζάκι, ενώ στη μπροστινή αυλή προς τη θέα τοποθετείται υδάτινη επιφάνεια νερού, lounge καθιστικό για ηλιοθεραπεία και εστίαση. Η πορεία που ξεκινάει τέλος από το υπαίθριο πάρκινγκ των επισκεπτών επί του αγροτικού δρόμου και περνάει κάτω από το κτίριο-είσοδος κατοικιών- καταλήγει στην άκρη του οικοπέδου σε μία κοινή αυλή bbq-τραπεζαρίας για τις δύο κατοικίες, πλαισιωμένη από αμπέλια, φραγκοσυκιές και άγριους.

κατοικίες-Σαντορίνης

Ο εσωτερικός χώρος σχεδιάζεται ώστε να δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα κατοίκησης μέσα στον βράχο. Οι επιμέρους λαξευμένοι χώροι συνεπώς προκύπτουν από τις τεθλασμένες γραμμές της γήινης γεωμετρίας που μαζί με τις αφαιρέσεις και τις εσοχές στους τοίχους και στις οροφές προκαλούν ποικιλία οπτικών φυγών και μυσταγωγικών περασμάτων του φυσικού φωτός στο εσωτερικό της μάζας του τεχνητού βράχου.

κατοικίες-Σαντορίνης

Οι εξωτερικές όψεις του κτιρίου κατασκευάζονται με ανεπίχριστο σκυρόδεμα σε γήινη απόχρωση με ξυλότυπο να προσομοιάζει στις στρώσεις του φυσικού ανάγλυφου, αλλού λείου και αλλού ανεπεξέργαστου ή πελεκημένου. To ίδιο υλικό και υφή χρησιμοποιείται στις εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων, ενώ πατητή τσιμεντοκονία εφαρμόζεται στα δάπεδα. Φυσική ξυλεία στα κουφώματα, οξειδωμένη λαμαρίνα για τα ερμάρια, και διάφορα φυσικά πετρώματα για ορισμένα έπιπλα σε σκονισμένες και ματ υφές και γήινες αποχρώσεις συμπληρώνουν της αίσθηση της γήινης κατοίκησης.

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός και Εσωτερική Διακόσμηση: KAPSIMALIS ARCHITECTS
Τρισδιάστατη Απεικόνιση: SUGARVISUALS

Πηγή: didee.gr

Απάντηση