Οι ΑΠΕ στην κορυφή των προτεραιοτήτων του μπλε φακέλου του Χατζηδάκη

μπλε

Ο μπλε φάκελος με τις προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που παρέλαβε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο έχει ανάμεσα στις προτεραιότητες την «επανεκκίνηση των ΑΠΕ».


Την αντιμετώπιση των προβλημάτων για τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είχε βάλει ψηλά στην ιεραρχία και ο ίδιος ο υπουργός κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Πρόσφατα οι πρόεδροι του ΕΣΗΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης και της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος είχαν περιγράψει τα γραφειοκρατικά και άλλα διοικητικά εμπόδια για τη διείσδυση των ΠΑΕ, με τον πρώτο να εκτιμά, επικαλούμενος σχετικές μελέτες, πως ελλοχεύει ο κίνδυνος της μη υλοποίησης 8,5 δις. ευρώ επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αποθήκευση και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Πρόκειται για έργα τα οποία είχαν προγραμματιστεί την ερχόμενη πενταετία.

Οι καθυστερήσεις στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, των εκδόσεων δικαστικών αποφάσεων που έχουν προκληθεί από προσφυγές καθώς και των χρονοβόρων διαδικασιών αδειοδότησης της ΡΑΕ μπορούν να τραβήξουν τη διάρκεια της υλοποίησης επενδύσεων έως και 20 χρόνια.

Οι καθυστερήσεις αυτές αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν θετικά την ελληνική αγορά.

Παράλληλα, απαιτείται θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας προκειμένου να προχωρήσουν οι επενδύσεις με έργα ΑΠΕ για το σκοπό αυτό.

Η ΡΑΕ όπως έγραψε χθες το energypress, επεξεργάζεται σχέδιο κανονισμού για την απλούστερη χορήγηση αδειών παραγωγής έργων ΑΠΕ με τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα υποδέχεται τις αιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα οι επενδυτές θα μπορούν να παρακολουθούν απευθείας κι ανά πάσα στιγμή τα στάδια της πορείας της αίτησης τους.

Πάντως ΕΣΗΑΠΕ και ΕΛΕΤΑΕΝ στην πρόσφατη παρουσίαση που έκαναν στους δημοσιογράφους ζήτησαν ως άμεσα βήματα από τη νέα κυβέρνηση:

  • να εργαστεί αμέσως μετά τις εκλογές σκληρά και σε στενή συνεργασία με τον κλάδο για να οριστικοποιήσει και συγκεκριμενοποιήσει το σχέδιο της για την αιολική ενέργεια και τις Α.Π.Ε. για την επόμενη δεκαετία, και
  • να προβεί αμέσως σε μερικές απλές και συμβολικές κινήσεις που θα εκπέμψουν το μήνυμα ότι αφουγκράζεται την αγορά και γνωρίζει τα προβλήματα.

Έτσι, οι φορείς των ΑΠΕ ζητούν εντός του Ιουλίου, να καταργηθεί το τέλος διατήρησης αδειών παραγωγής, διότι, όπως υποστηρίζουν, «πρόκειται πλέον για μια παράλογη φορολόγηση που ποινολογεί τις επιχειρήσεις για τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που το ίδιο το κράτος τους θέτει».

Όπως εξηγούν ΕΣΗΑΠΕ και ΕΛΕΤΑΕΝ: «Η συμβολική αυτή ενέργεια θα σημαίνει ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να λάβει και όλα τα άλλα – όχι τόσο απλά και προφανή – μέτρα ώστε να απελευθερώσει τις επιχειρήσεις και τον επιστημονικό κόσμο που απασχολούν, από το σφιχτό εναγκαλισμό της γραφειοκρατίας».

Πηγή: energypress.gr

Απάντηση