Ο ξεχωριστός πύργος – κοχύλι του Πεκίνου που «σπάει» στη μέση

πύργος

Ο πύργος «Leeza SOHO», που άνοιξε πρόσφατα στην Κίνα, σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο της Ζάχα Χαντίντ.


Ο εντυπωσιακός πύργος, που έχει το μεγαλύτερο αίθριο του κόσμου, κατάφερε ήδη να προσδώσει νέο χαρακτήρα στη βιομηχανική περιοχή Fengtai, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του κέντρου του Πεκίνου.

Η νέα ταυτότητα της περιοχής είναι πλήρως εναρμονισμένη με το σχέδιο πόλης της κινεζικής πρωτεύουσας, χωρίς όμως να επηρεάζονται τα υπάρχοντα δίκτυα υποδομών. Το κτίριο έχει 45 ορόφους και συνολικά 172.800 τ.μ., με το εσωτερικό του να περιλαμβάνει μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Φωτο: hufton + crow

Ο πύργος έχει το μεγαλύτερο αίθριο στον κόσμο (194,14 μέτρα) και μοιάζει σαν να περιστρέφεται στο εσωτερικό του.

«Το κτίριο βρίσκεται δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό της βιομηχανικής περιοχής Fengtai, πάνω σε μια διασταύρωση, όπου και πρόκειται να κατασκευαστούν πέντε νέες γραμμές του μετρό στο Πεκίνο», εξηγούν αρχιτέκτονες του γραφείου ΖΗΑ.

«Το design του πύργου είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να σπάει κατά κάποιον τρόπο στη μέση, ενώ παράλληλα καλύπτεται εξωτερικά από μια πρόσοψη που θυμίζει το σχήμα του κοχυλιού». Ο πύργος έχει το μεγαλύτερο αίθριο στον κόσμο (194,14 μέτρα) και μοιάζει σαν να περιστρέφεται στο εσωτερικό του.

Φωτο: hufton + crow

Η περιστροφή του αίθριου συνδέει μεταξύ τους τα δύο μέρη του πύργου, ενώ στον 13ο, τον 24ο, τον 35ο και τον 45ο όροφο υπάρχει η δυνατότητα να διασχίσει κανείς κυκλικά το εμβληματικό κτίριο. Μάλιστα, το αίθριο έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σαν μια δημόσια πλατεία για την καινούργια βιομηχανική περιοχή συνδέοντας διάφορους χώρους και δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να χαζέψουν τη μαγευτική θέα από ψηλά.

πύργος
Φωτο: hufton + crow

Παράλληλα, το κενό που υπάρχει στη μέση του πύργου διαχέει τη λάμψη του φυσικού φωτός, ενώ την ίδια στιγμή λειτουργεί και σαν «θερμική καμινάδα» με ενσωματωμένο σύστημα εξαερισμού.

Τα δύο μέρη του «Leeza SOHO Tower» σκιάζουν τρόπον τινά το αίθριο, ενώ η διπλή μόνωση που εξασφαλίζει η πρόσοψή του, προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον στο εσωτερικό του κτιρίου καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.

πύργος
Φωτο: hufton + crow
πύργος
Φωτο: hufton + crow
πύργος
Φωτο: hufton + crow

*Με πληροφορίες από design boom

Πηγή: lifo.gr

Απάντηση