Ο επόμενος διαγωνισμός για τις ΑΠΕ και οι όροι του

διαγωνισμός-ΑΠΕ

Η παρουσίαση των όρων διεξαγωγής του επικείμενου διαγωνισμού της ΡΑΕ για τις άδειες των ΑΠΕ καθώς επίσης και οι πρώτες Ενεργειακές Κοινότητες κυριάρχησαν στις εργασίες της χθεσινής δεύτερης ημέρας του συνεδρίου «Εξοικονόμηση Ενέργειας: Τοπική Ανάπτυξη, ΑΠΕ και Επιχειρηματικότητα» που ολοκληρώθηκαν αργά χθες το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Αναφερόμενος στους διαγωνισμούς ΑΠΕ με ανταγωνιστική διαδικασία ο κος Κώστας Σκρέκας, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ, στο χαιρετισμό του επεσήμανε ότι η Ν.Δ. έχει επανειλημμένως τονίσει τη σημασία τους για την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος όπως επίσης και την απαίτηση ολοκλήρωσης των διασυνδέσεων της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Τόνισε επιπλέον ότι σημαντικός πρέπει να είναι και ο ρόλος των μονάδων βιομάζας και βιοαερίου.

Από την δική του πλευρά χαιρετίζοντας την απογευματινή συνεδρία ο κος Βασίλης Κόκκαλης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επεσήμανε ότι το πρόγραμμα των ενεργειακών κοινοτήτων προχωρεί με αξιοποίηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου. Αναφερόμενος ειδικότερα στην πρώτη αγροτική ενεργειακή κοινότητα στο νομό της Λάρισας που θα καλύπτει όλη τη Θεσσαλία, επεσήμανε ότι για να επιτευχθεί αυτό το

Εγχείρημα έπρεπε να εκσυγχρονιστεί προηγουμένως το θεσμικό πλαίσιο των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ).

Με εταίρους 10 ΤΟΕΒ σε ολόκληρη την Θεσσαλία τα αποτελέσματα του εγχειρήματος θα τα δουν οι 15.000 αγρότες που καλύπτει η κοινότητα μέσω του εικονικού συμψηφισμού στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Οι όροι συμμετοχής στον Διαγωνισμό του Δεκεμβρίου

Ο κ. Διονύσης Παπαχρήστου, συντονιστής της ομάδας ανταγωνιστικών διαδικασιών της ΡΑΕ, παρουσίασε και ανέλυσε τα συμπεράσματα από τους δυο προηγούμενους διαγωνισμούς που οδήγησαν και σε χαμηλότερες τιμές.

Στους διαγωνισμούς χρησιμοποιείται ένα καινοτόμο εργαλείο για ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς που ανέπτυξε η ΡΑΕ με μεγάλη επιτυχία.

Τα συμπεράσματα αυτά χρησιμοποιούνται για τον τρίτο διαγωνισμό, ο οποίος εξαγγέλθηκε την προηγούμενη, 9 Οκτωβρίου και προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 4-5-6 Δεκεμβρίου για τις τρείς ομάδες έργων.

Στην συνέχεια παρουσίασε τους όρους με τους οποίους προτείνεται η πραγματοποίηση της επόμενης διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ένας εκ των όρων, ο φραγμός που προτείνεται να επιβληθεί για το 20% επί του συνόλου της ισχύος του διαγωνισμού για έναν συμμετέχοντα, όπως και για το ποσοστό 75% για την κάλυψη της ισχύος του διαγωνισμού, δημιούργησαν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις από την πλευρά των επενδυτών.

Με τη σειρά τους και στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου οι εκπρόσωποι των επενδυτών, κ.κ. Σωτήρης Καπέλλος, Πρόεδρος ΣΕΦ, Παναγιώτης Παπασταματίου, Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ και Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ παρουσίασαν τις δικές τους απόψεις. Ανάμεσα σε αυτές προτάθηκε η κατάργηση της άδειας παραγωγής που θα απαλλάξει και την ΡΑΕ από περιττή γραφειοκρατία, η αποδέσμευση από την υποχρέωση συμμετοχής στους διαγωνισμούς των μικρών φ/β, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε ότι για τις φ/β μονάδες, χρειάζεται βελτίωση των τιμών FIT, καθώς διαμορφώνονται χαμηλότερα από τις τιμές του διαγωνισμού, οπότε δεν κινείται η αγορά. Τέθηκαν επίσης θέματα σύνδεσης στο δίκτυο αλλά και εγγυητικών.

Ο κύριος Ηλίας Μοναχολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, παρουσίασε το πρόγραμμα και τους φιλόδοξους στόχους της εταιρίας όπως επίσης και την εμπειρία της από την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ ο κ. Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος ΣΕΦ, παρουσίασε θέματα και δράσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση στις ΑΠΕ.

Ενισχύοντας το έργο της ΡΑΕ

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η ΡΑΕ, δεδομένου του καταλυτικού της ρόλου πρέπει να ενισχυθεί αφενός με αύξηση του προσωπικού της και αφετέρου με αντιμετώπιση του θέματος των αποδοχών με δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας και όχι συμβασιούχων, πρόταση την οποία, ανάμεσα σε άλλους υποστήριξε και ο βουλευτής κος Ι. Σηφάκης.

Χρηματοδότηση των ΑΠΕ από την EBRD ύψους 300εκ€

Κατά τη διάρκεια εξάλλου των αρμόδιων στελεχών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) κ.κ. Δ. Χατζηιακώβου και Ε. Κωνσταντίνου επισημάνθηκε ότι η τράπεζα είναι ανοικτή να χρηματοδοτήσει ελληνικές επιχειρήσεις για επενδύσεις ΑΠΕ και ότι υπάρχουν διαθέσιμα 300εκ€ για την Ελλάδα αποκλειστικά για αυτό το σκοπό.

Η στροφή στις Ενεργειακές Κοινότητες

Στα πλαίσια της συνεδρίας για τις Ενεργειακές Κοινότητες, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι βοηθούν στη διάχυση της παραγωγής ενέργειας στις τοπικές κοινωνίες, στους ΟΤΑ, στις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ.

Απαραίτητες Παρουσιάστηκαν οι πρώτες ενεργειακές κοινότητες και το ενεργειακό πάρκο του Δήμου Φυλής όπως επίσης και τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας απαραίτητες για την παραπέρα ανάπτυξη του εικονικού συμψηφισμού και του net metering στη χώρα μας.

Η ΔΕΗ είναι απολύτως βιώσιμη

Απολύτως βιώσιμη χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, τη ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της χθεσινής απονομής τιμητικών διακρίσεων στα πλαίσια των εργασιών του συνεδρίου, σε φορείς και επενδυτές, που με συνέπεια προωθούν την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ στη χώρα μας.

Ειδικότερα, ο κος Βερροιόπουλος έδωσε έμφαση στη σταδιακή μετατροπή της ΔΕΗ σε επιχείρηση παροχής ενεργειακών υπηρεσιών και στην επιμέρους προσφορά της στην ανάπτυξη σημαντικών τομέων.

Αναφερόμενος στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας επεσήμανε ότι η χώρα βαδίζει σε νέο ενεργειακό μοντέλο, στα πλαίσια της Ενεργειακής Ένωσης.

Επέμεινε ιδιαίτερα στον κτηριακό τομέα όπου η στόχευση είναι αφενός νέα κτίρια με μηδαμινές εκπομπές ρύπων και αφετέρου ενεργειακή αναβάθμιση των παλιών κτιρίων.

Ο σχετικός στόχος για το 2030, σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου, είναι κάθε χρόνο 50.000 κατοικίες να προχωρούν σε ανακαίνιση ή αντικατάσταση ενώ το συνολικό κόστος ως το 2030, θα ξεπεράσει τα 30 δις ευρώ.

Αναφερόμενος επίσης στην ενεργειακή φτώχεια στη χώρα μας, ο κος Βερροιόπουλος επεσήμανε τα σχετικά στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία τo 29% των Ελλήνων δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τη θέρμανση του, όταν ο μέσος όρος για την υπόλοιπη Ευρώπη , είναι 9%.

Από τη δική του πλευρά, ο Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής, βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, πρότεινε ανάμεσα σε άλλα τα φορολογικά κίνητρα ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Για να φτάσουμε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο απαιτούνται επενδύσεις 100 δις, τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται συστράτευση και νέα φιλοσοφία.

Υπάρχει μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών, σύμφωνα με την οποία το κόστος της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα μας, θα φτάσει τα 700 δις ευρώ, έως το 2100.

Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει 8 εκατομμύρια κτίρια και διαμερίσματα και από αυτά το 85% είναι αθωράκιστα.

Το 2016 μελέτη αποδείκνυε ότι με τη φοροαπαλλαγή για την ενεργειακή θωράκιση σπιτιού, θα προσέφερε στο κράτος 100 εκατομμύρια κέρδος.

Να συνεργαστεί η πολιτεία με την τοπική αυτοδιοίκηση και να αξιοποιήσει την εμπειρία και τις προτάσεις της προκειμένου να επιταχύνει τη δρομολόγηση έργων που θα αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Για να προσθέσει ότι η επιτάχυνση των ενεργειακών έργων στους δήμους, ως βασικός πυλώνας της εθνικής ανάπτυξης, αποτελεί προτεραιότητα για την αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού.

Η χώρα μας, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει όπως είναι οι φυσικοί πόροι, το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και η τεχνογνωσία, πρέπει να πρωταγωνιστεί στο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

Την εξοικονόμηση ενέργειας στον οδοφωτισμό ως πρώτη προτεραιότητα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ανέδειξε ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κος Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, παρουσιάζοντας τα προγράμματα του ταμείου για την ενεργειακή αυτάρκεια των δήμων και των ΝΠΔΔ.

Ο κος Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ, επέμενε στην άμεση εφαρμογή των “πράσινων” ενεργειακών πολιτικών και στη δημιουργία της ηλεκτρονικής Τράπεζας γης.

Στη στρατηγική της ΔΕΗ στον τομέα των ενεργειακών υπηρεσιών αναφέρθηκε αναλυτικά ο κος Γιάννης Κοπανάκης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης ΔΕΗ Α.Ε, επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να στραφούν στην “πράσινη” ηλεκτροκίνηση στην οποία ενώ οι ευρωπαϊκές πόλεις έχουν προχωρήσει, η Ελλάδα καθυστερεί.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Τατιάννα Καλογιάννη αναφέρθηκε στα έργα και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Στο έργο αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στην Αθήνα αναφέρθηκε αναλυτικά ο κος Γιώργος Αποστολόπουλος αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής Κατασκευών και Κτιριακών Έργων του Δήμου της Αθήνας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κος Αποστολόπουλος, ενώ το έργο το οποίο προγραμματίζεται εδώ και καιρό, έχει εγκριθεί προ πολλού από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Αθήνας να γίνει με την μέθοδο των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) θα μπορούσε να έχει ήδη προχωρήσει.

Όμως έχει καθυστερήσει στις διαδικασίες σχετικής έγκρισης από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ από την οποία αναμένει την τελική έγκριση.

Το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλων των κοινόχρηστων λαμπτήρων του δήμου με LED και έχει συνολικό προϋπολογισμό 35εκ€ και αναμένεται να απασχολήσει μεγάλο αριθμό απασχολουμένων στον ευρύτερο τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και του ηλεκτροφωτισμού.

Η εκδήλωση, υλοποιήθηκε με την επίσημη συνεργασία της ΚΕΔΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας – ΡΑΕ, τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και επενδυτών, μεγάλων, αλλά και μικρών Δήμων της χώρας, Περιφερειών και φυσικά των συναρμόδιων υπουργείων και αρχών.

Πηγή: b2green.gr

Απάντηση