NONAGRIAM TWINS by A31: Οι κατοικίες στην Άνδρο κέρδισαν την πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής

A31

Μια σημαντική διεθνής διάκριση για το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο A31 – Το πρότζεκτ που κέρδισε το πρώτο βραβείο του Architizer A+ Awards 2020.


Την πρώτη θέση και μαζί την τεράστια διάκριση των βραβείων του Architizer A+ Awards 2020, κέρδισε το αρχιτεκτονικό γραφείο A31, μια από τις λίγες ελληνικές συμμετοχές στον παγκοσμίου φήμης διαγωνισμό.

Έχοντας να ανταγωνιστεί χιλιάδες αρχιτέκτονες με προτάσεις από μεγάλα γραφεία του εξωτερικού, το έργο NONAGRIAM TWINS by A31 με τις θερινές κατοικίες στην Άνδρο, πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες στους πέντε φιναλίστ και αμέσως φάνηκε η υπεροχή του, καθώς διατηρούσε προβάδισμα έναντι των «αντιπάλων». Δύο ημέρες μετά το τέλος της παγκόσμιας ψηφοφορίας, το αρχιτεκτονικό γραφείο A31 ενημερώνεται πως απέσπασε τις περισσότερες ψήφους και την πρωτιά.

Ο Πραξιτέλης Κονδύλης, ιδρυτής και αρχιτέκτονας του γραφείου, μιλά στη Lifo για τη σημασία αυτής της διάκρισης, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και για την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής στο παγκόσμιο στερέωμα.

Ο Πραξιτέλης Κονδύλης

«Ο θεσμός των βραβείων ARCHITIZER A+ AWARDS είναι ένας παγκόσμιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός κύρους στον οποίον συμμετέχουν σε διάφορες κατηγορίες έργου χιλιάδες αρχιτέκτονες και αρχιτεκτονικές ομάδες από πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Η επιλογή της συμμετοχής μας στους φιναλίστ -5 καλύτερα έργα παγκοσμίως- αποτέλεσε από μόνη της μία σημαντική αναγνώριση. Η κατάκτηση του 1ου Βραβείου, είναι επιπλέον μία μεγάλη και τιμητική διάκριση τόσο για το γραφείο μας όσο και για τη σύγχρονη Ελληνική Αρχιτεκτονική εν γένει», αναφέρει ο κ Κονδύλης. «Μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια, ενώ μας ταυτόχρονα μας δίνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε να υπηρετούμε μέσω της Αρχιτεκτονικής τις ουσιαστικές ανθρώπινες ανάγκες και τον Πολιτισμό αυτής της χώρας», συμπληρώνει.

To νικηφόρο πρότζεκτ NONAGRIAM TWINS by A31 αποτελείται από δύο θερινές Κατοικίες στην περιοχή Παλαιόπολη / Χειμωνίκη της Άνδρου. Με θέα στο Αιγαίο, ανάμεσα στις άγριες βουνοκορφές του νησιού, τις κοιλάδες και τους καταρράκτες, οι κατοικίες αποτελούν ένα εξαιρετικό δείγμα υπόσκαφης αρχιτεκτονικής, προφέροντας όλα όσα θα ονειρευόταν κανείς να περιλαμβάνει ένα καλοκαιρινό καταφύγιο στην Ελλάδα.

Ζητάμε από τον κ Πραξιτέλη Κονδύλη να μας πει γιατί πιστεύει πως το δικό τους έργο πέτυχε μια τόσο θεαματική επίδοση σε ένα διεθνή διαγωνισμό. Ποια ιδιαίτερα στοιχεία κάνουν τις κατοικίες αυτές «summer dream house»; «Το απαραίτητο και το ουσιαστικό δεν μπορεί παρά να είναι οικείο και όμορφο, ταυτόχρονα Ελληνικό και υπερελληνικό – διατοπικό, γεγονός που κατά τη γνώμη μας οδήγησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο στην ανάδειξη των NONAGRIAM TWINS ως τις δημοφιλέστερες κατοικίες στην κατηγορία τους παγκοσμίως».

NONAGRIAM-TWINS-A31

Η σημασία της συμμετοχής ελλήνων αρχιτεκτόνων σε διεθνείς διαγωνισμούς και ειδικά οι νίκες, έχουν πάντα διπλή αξία: Το «μετάλλιο» δεν είναι ποτέ μόνο κεκτημένο του γραφείου, αλλά γίνεται και όχημα για να αναδειχθούν εκτός συνόρων, η εγχώρια σκηνή και το ταλέντο των δημιουργών της χώρας. Ο Πραξιτέλης Κονδύλης παραμένει σεμνός, αλλά, πιστεύει στο branding της ελληνικής αρχιτεκτονικής.

«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, παρότι η οικοδομική δραστηριότητα λόγω της οικονομικής ύφεσης παρουσιάζει σημαντική υποχώρηση, η Ελληνική Αρχιτεκτονική έχει να επιδείξει κάποια αξιόλογα δείγματα ιδιωτικών κυρίως έργων, μικρού και μεσαίου μεγέθους, τα οποία στέκουν επάξια στην παγκόσμια αρχιτεκτονική σκηνή. Παραδείγματα εξωστρέφειας στο χώρο έχουν υπάρξει λίγα στο παρελθόν, ελπίζουμε να ενισχυθούν στο μέλλον».

«Τέλος, η οικονομική και κοινωνική κρίση που ακόμα διανύουμε μπορεί ν’ αποτελέσει έναυσμα όχι μόνο για επιστροφή στις βασικές αρχές της «αληθινής» Αρχιτεκτονικής, αυτής που δημιουργεί «δοχεία ζωής» και όχι μνημεία, αλλά και για να αναρωτηθούμε επίσης μέσα σε πιο κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο μπορεί αυτή πραγματικά να επιτελέσει το ρόλο της στις σύγχρονες συνθήκες· ρόλος ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος από την κάλυψη των αναγκών ολόκληρης της κοινωνίας για στέγαση, Υγεία, Παιδεία και Πολιτισμό», καταλήγει.

NONAGRIAM-TWINS-A31

Δύο τέλεια παραδείγματα Δωρικής απλότητας με απαράμιλλης ομορφιάς θέα στο Αιγαίο

Το συγκρότημα αποτελείται από δύο μονοκατοικίες Νοτιοδυτικού προσανατολισμού συνολικού εμβαδού 600m2, εντός μίας έκτασης 9200m2. Η Κατοικία Α αποτελείται από ένα χώρο διημέρευσης καθιστικό – τραπεζαρία, κουζίνα, λουτρό, δύο εν σειρά υπνοδωμάτια με θέα τη θάλασσα, ένα υπόσκαφο master bedroom, καθώς και έναν αυτόνομο ξενώνα σε χαμηλότερο επίπεδο. Η κατοικία Α συνδέεται οργανικά μέσω κλίμακας με το υφιστάμενο πέτρινο “κελί”. Η Κατοικία Β αποτελείται και αυτή με τη σειρά της από ένα χώρο διημέρευσης καθιστικό – τραπεζαρία, κουζίνα, λουτρό, ένα υπνοδωμάτιο με θέα τη θάλασσα και δύο υπόσκαφα υπνοδωμάτια στα οποία η πρόσβαση επιτυγχάνεται μέσω εσωτερικής αυλής – αίθριου. Η κατοικία διαθέτει αυτόνομο ξενώνα σε χαμηλότερο επίπεδο ενώ και οι δύο κατοικίες διαθέτουν υπόγειο και κολυμβητική δεξαμενή.

NONAGRIAM-TWINS-A31

Ο σύγχρονος και λιτός σχεδιασμός του συγκροτήματος φέρει καθαρές, μοντέρνες γραμμές και συνδέεται οργανικά με το φυσικό τοπίο της Άνδρου. Η ανάγκη για πλήρη ένταξη στον περιβάλλοντα χώρο των κατοικιών, καθώς επίσης και η ανάγκη για μέγιστη αξιοποίηση της απρόσκοπτης θέας προς τη θάλασσα, οδήγησαν στη δημιουργία χώρων με μεγάλα ανοίγματα δίχως υποστυλώματα και τοίχους πλήρωσης. Η στέψη των κατοικιών επιτυγχάνεται με τη χρήση δύο πλακών – στεγάστρων από οπλισμένο σκυρόδεμα οι οποίες για λόγους πλήρους ένταξης στο περιβάλλον αντιμετωπίζονται ως ” φυτεμένα δώματα” – “green roofs”. Το αποτέλεσμα είναι δύο κατοικίες υψηλής αισθητικής αξίας, που εξασφαλίζουν ιδιωτικότητα ενώ παρέχουν απρόσκοπτη θέα στο απέραντο γαλάζιο. Τόσο η ψύξη όσο και η θέρμανση των κατοικιών επιτυγχάνεται με σύστημα γεωθερμίας, μειώνοντας σημαντικά τις ενεργειακές ανάγκες τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι πράσινες στέγες συμβάλουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση, ενώ παράλληλα εναρμονίζονται πλήρως με την ομορφιά του κυκλαδικού φυσικού τοπίου.

Α31 ARCHITECTURE

Η Α31 ARCHITECTURE ιδρύθηκε το 2003 στην Αθήνα από τον Πραξιτέλη Κονδύλη ως μια διεπιστημονική ομάδα αρχιτεκτόνων, designers και μηχανικών με ένα ευρύ μελετητικό και κατασκευαστικό αντικείμενο που εκτείνεται από κτιριακά έργα μέχρι το σχεδιασμό εσωτερικού χώρου και επίπλου.

Το 2007 στο σχήμα εντάσσεται ο πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Καρράς, ως υπεύθυνος του κατασκευαστικού τμήματος του Γραφείου, οδηγώντας στη σύσταση της Μελετητικής και Τεχνικής Εταιρείας Α31 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ & ΔΟΜΗΣΗ.

Ο Πραξιτέλης Κονδύλης γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Βουδαπέστης (TUB). Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων στο Πολυτεχνείο της Καταλονίας (UPC) και αργότερα, σε διδακτορικό επίπεδο, στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Βαρκελώνης (ETSAB) με επιβλέποντα καθηγητή τον Helio Piñón, Καθηγητή και επί σειρά ετών συνεργάτη του διεθνώς αναγνωρισμένου Ισπανού αρχιτέκτονα Enric Miralles.

Έργα της Α31 έχουν επανειλημμένα αποσπάσει διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ενώ έχουν παρουσιασθεί σε εκθέσεις και δημόσιους χώρους στην Αθήνα, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στη Βουδαπέστη, στη Βαρκελώνη, στο Μπιλμπάο, στη Λιουμπλιάνα, στη Λευκωσία και αλλού και έχουν δημοσιευθεί εκτενώς τόσο στον ελληνικό όσο και στο διεθνή Τύπο.

Πηγή: lifo.gr

Απάντηση