Νηπιαγωγείο υπόδειγμα αειφόρου αρχιτεκτονικής

νηπιαγωγείο-αρχιτεκτονική

Πρωτοποριακό έργο διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς. Οι εικόνες εντυπωσιάζουν, οι δυνατότητες του κτιρίου ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Το νηπιαγωγείο «ΙΩΑΝΝΗΣ Μ. ΚΑΡΡΑΣ» του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος είναι ένα πρωτοποριακό έργο διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς, καθώς και υπόδειγμα αειφόρου αρχιτεκτονικής.

Το κτίριο ακολουθεί όλες τις σύγχρονες τεχνικές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως γεωθερμία, ηλιοθερμία, light management system, επαναχρησιμοποίηση ομβρίων υδάτων, κ.α.

Οι οροφές «επιπλέουν» στο κτίριο μέσω μιας οριζόντιας διάφανης ζώνης από φεγγίτες και τοποθετείται μεταξύ των πέτρινων επιφανειών και της στέψης, η οποία επενδύεται με ξύλο.

Οι φεγγίτες που έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν, μπορούν να δροσίσουν το κτίριο κατά τους θερινούς μήνες, ενώ παράλληλα φωτίζουν τον εσωτερικό κεντρικό διάδρομο και τις αίθουσες.

Τα δώματα φυτεύονται, ώστε, αφενός να καλύπτονται με τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες θερμομόνωσης του κτιρίου, αφετέρου να αποδίδεται στο ευρύτερο περιβάλλον πράσινος χώρος.

Το κτίριο – πρότυπο, η αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη της κατασκευής του οποίου είναι προσφορά «pro bono» του γραφείου Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς & Συνεργάτες, κατέχει την παγκόσμιας εμβέλειας ανώτατη διάκριση Platinum LEED (Leadership in Energy & Environmental Design – Ηγέτες στον Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό).

Tο νηπιαγωγείο είναι το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα που παίρνει αυτή την διάκριση, αλλά και το πρώτο εκπαιδευτικό κτίριο, εκτός των ΗΠΑ, το οποίο διακρίνεται με το βραβείο αριστείας του Συμβούλιου Πράσινων – Αειφόρων Κατασκευών των ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Αρχιτεκτονικό Γραφείο Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς & Συνεργάτες

Πηγή: protothema.gr

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση