Νικόλαος Κεραμίδας: Εγκατάσταση κουφωμάτων

Νικόλαος-Κεραμίδας

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Κατασκευαστών Αλουμινίου – Σιδήρου (ΠΟΒΑΣ) την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 πραγματοποίησε το 1ο Κλαδικό διαδικτυακό Forum. Η εκδήλωση είχε διάρκεια 4 ωρών και διεξήχθη στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ. Με κεντρικό σύνθημα «Η ΠΟΒΑΣ Ακούει, Ενημερώνει, Εκπαιδεύει και Απαντά σε όλους και για όλα» και με περισσότερους από 120 συμμετέχοντες, αναλύθηκαν, συζητήθηκαν και απαντήθηκαν ερωτήσεις για θέματα που απασχολούν τον κλάδο.


Ο Επιστημονικός Σύμβουλος της ΠΟΒΑΣ κος Νικόλαος Κεραμίδας απαντά στις εξής ερωτήσεις που του τέθηκαν κατά το 1ο Web Forum της ΠΟΒΑΣ:

1. Ως επιστημονικός σύμβουλος της ΠΟΒΑΣ συμμετείχατε στη σύνταξη του Τεχνικού Εγχειριδίου για την εγκατάσταση των κουφωμάτων. Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς είναι το Τεχνικό Εγχειρίδιο και για ποιο λόγο δημιουργήθηκε;

Το τεχνικό εγχειρίδιο είναι ένα απλό κείμενο με πολλά σκίτσα, που δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές και τις ορθές πρακτικές για την εγκατάσταση των κουφωμάτων. Γίνεται αναφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά των υλικών που πρέπει επιλέξουμε και τον ορθό τρόπο εφαρμογής τους.

“Η ΠΟΒΑΣ κάλυψε το κενό που υπήρχε με την έκδοση ενός πλήρους οδηγού εγκατάστασης κουφωμάτων με τον ορθό τρόπο”

Ο βασικός λόγος που δημιουργήθηκε είναι η τεχνολογική εξέλιξη των κουφωμάτων, καθώς και οι νέες απαιτήσεις που έρχονται από τη νομοθεσία περί κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης. Αυτές οι αλλαγές απαιτούν ειδικές γνώσεις από τον εγκαταστάτη για τα νέα υλικά στεγάνωσης / μόνωσης αλλά και τους τρόπους εφαρμογής τους.

Οι κατασκευαστές ζητούσαν τον ορθό τρόπο εγκατάστασης και η ΠΟΒΑΣ κάλυψε το κενό που υπήρχε στην αγορά για την έκδοση ενός πλήρους οδηγού εγκατάστασης κουφωμάτων. Σκοπός είναι με την ορθή χρήση του να επιτευχθεί το ζητούμενο Uw τοποθέτησης. Εάν δεν χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα υλικά με τον ορθό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα το κούφωμα εγκατασταθεί σε λάθος θέση στην τοιχοποιία, αναιρούνται οι πιστοποιήσεις.

2. Γιατί να το εφαρμόζει ο Έλληνας κατασκευαστής; Τι έχει να κερδίσει τηρώντας αυτούς τους κανόνες;

Ο βασικότερος λόγος εφαρμογής είναι ότι προστατεύει την ποιότητα του προϊόντος και κατ’ επέκταση την Εταιρεία του. Προστατεύει τον πελάτη του από τις συνέπειες μια κακής εγκατάστασης. Δουλεύει με κανόνες και στάνταρτ και άρα μπορεί να εγγυηθεί για το αποτέλεσμα.

Είναι σύννομος με το σχετικό πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 14351-1.

Το πρότυπο ορίζει υπεύθυνο για τον κατασκευαστή που αν δεν εγκαθιστά ο ίδιος θα πρέπει να έχει εγχειρίδιο για την αποθήκευση και διαχείριση κατασκευασμένου προϊόντος τις απαιτήσεις και τις τεχνικές εγκατάστασης στο έργο, καθώς και τις οδηγίες τελικού χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών για αντικατάσταση εξαρτημάτων και οδηγίες για την ασφαλή χρήση του προϊόντος.

3. Πόσο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του κουφώματος ο τρόπος εγκατάστασης; Θα θέλατε να μας αναφέρετε ορισμένα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι κατασκευαστές;

Η εγκατάσταση ξεκινάει από την καλή μεταφορά και εναπόθεση στο γιαπί. Αν γρατζουνιστούν ή κτυπήσουν τα προφίλ τελειώνει πριν αρχίσει η διαδικασία εγκατάστασης. Το ορθό τακάρισμα είναι η βάση για την καλή λειτουργία των φύλλων.

Νικόλαος-Κεραμίδας-εγκατάσταση-κουφωμάτων

Όσο αφορά την επιλογή της θέσης στο δομικό στοιχείο και τον τρόπο στεγάνωσης και μόνωσης μπορεί να μεταβάλει έως και 75% τις αρχικές επιδόσεις του κουφώματος, εάν δε γίνουν με βάση την μελέτη και το εγχειρίδιο εγκατάστασης. Βεβαίως η κακή στήριξη μπορεί κατ’ ελάχιστον να επηρεάσει την λειτουργία του κουφώματος και σε μερικές περιπτώσεις να καταστεί επικίνδυνη για τους ενοίκους, αν κοπούν τα αγκύρια στήριξης.

Συνεπώς μπορεί να την επηρεάσει στατικά. Όμως αλλάζει και την θερμική ιδιότητα του κουφώματος.

4. Άρα αν κατάλαβα καλά, αν ένας καταναλωτής έχει τη διάθεση να πληρώσει αρκετά χρήματα προκειμένου να αγοράσει ένα πολύ καλό ποιοτικά κούφωμα, αν η εγκατάσταση δεν γίνει με το σωστό τρόπο, πέρα από το γεγονός ότι μπορεί του μπορεί να του πέσει στο κεφάλι, ουσιαστικά θα έχει χάσει και τα χρήματα που θα έχει επενδύσει.

Προφανώς αν δεν γίνει ορθή εγκατάσταση στην καλύτερη περίπτωση αναιρούνται οι αρχικές επιδόσεις του κουφώματος, με οικονομικές συνέπιες για τον ιδιοκτήτη.

5. Τελικά, επειδή οι κατασκευαστές που συμμετέχουν σήμερα εδώ, μοιραία θα σκεφτούν ότι μέσα και από αυτό θα επιβαρυνθεί περισσότερο η δουλειά τους. Θα επιβαρυνθεί ή θα τους αναβαθμίσει; Και αν ναι, με ποιον τρόπο;

Προτού απαντήσω στην ερώτηση θα ήθελα να διευκρινίσω ότι σήμερα οι Αρχιτέκτονες και γενικότερα οι μηχανικοί δεν είναι ακόμα έτοιμοι για να υποστηρίξουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις εργασίες στην οικοδομή. Δηλαδή τα κουφώματα θα πρέπει να μπαίνουν πριν γίνουν τα επιχρίσματα, ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τα στεγανωτικά και μονωτικά υλικά.

Άρα η απάντηση είναι ότι σε παλαιά σπίτια η επιβάρυνση μπορεί να είναι 5-15% στην αξία των κουφωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των υλικών αλλά και των εργασιών μετατροπής του δομικού στοιχείου στο σημείο εφαρμογής του κουφώματος.

Σε καινούργιες κατασκευές που σχεδιάζονται εξ’ αρχής τα κουφώματα τοποθετούνται πριν τα επιχρίσματα και συνεπώς η επιβάρυνση είναι 3-5%το μέγιστο. Σε κάθε περίπτωση η κατασκευή θα αναβαθμιστεί και μόνον από το γεγονός ότι δεν θα αλλοιωθούν οι αρχικές επιδόσεις του κουφώματος και θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες διαμονής.

Είναι σημαντικό να τονίσω ότι εκτός από το Uw που υπολογίζεται σύμφωνα με τις σχετικές πιστοποιήσεις, στην τοποθέτηση το Uw μετατρέπεται στο Uw εγκατάστασης πάντα προς το χειρότερο, διότι λαμβάνεται υπόψη και η διαρροή του αέρα μεταξύ του αρμού του κουφώματος και του δομικού στοιχείου.

Τέλος με βάση την καινούργια νομοθεσία υπάρχει και η έκδοση του ΠΕΑ (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης) με έλεγχο κάθε πέντε έτη με βάση την ηλεκτρική κατανάλωση. Εάν δεν έχουμε ορθή εγκατάσταση, θα ξεπεράσουμε την ετήσια ηλεκτρική κατανάλωση (15kW/m2).

6. Πού μπορεί να βρει κάποιος το Τεχνικό Εγχειρίδιο;

Πληκτρολογώντας τεχνικό εγχειρίδιο εγκατάστασης ΠΟΒΑΣ μπορείτε να το κατεβάσετε από το διαδίκτυο. Επίσης βρίσκεται αναρτημένο και στην ιστοσελίδα της ΠΟΒΑΣ (www.povas.gr).

7. Με ποιο τρόπο η ΠΟΒΑΣ θα εκπαιδεύσει τους κατασκευαστές σχετικά με το Τεχνικό Εγχειρίδιο;

Οι εκπαιδεύσεις άρχισαν τους πρώτους μήνες του 2020, αλλά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε τον προγραμματισμό μας.

Στο μέλλον, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα προχωρήσουμε σε εκπαίδευση τόσο των κατασκευαστών, όσο και των μηχανικών σε όλη την Ελλάδα.

Απάντηση