Νέο ρεκόρ συμμετοχής της πράσινης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα

ενέργειας

Εντυπωσιακή παραγωγή από ΑΠΕ που έφτασε να καλύπτει έως το 80% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώθηκε χθες Κυριακή 9 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόβλεψης του ΑΔΜΗΕ.


Πιο συγκεκριμένα, το εκτιμώμενο φορτίο αναμενόταν περί τις 108.000 μεγαβατώρες από τις οποίες περίπου 70.000 καλύπτονται από μονάδες ΑΠΕ (Φ/Β και αιολικά στην πλειονότητα τους), 7.000 από υδροηλεκτρικά, 23.000 από θερμικούς σταθμούς παραγωγής και περίπου 13.000 από εισαγωγές μέσω των διασυνδέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μόνες θερμικές μονάδες που δούλευαν κατά τη διάρκεια του μεσημεριού, ήταν μια λιγνιτική μονάδα (του Αγίου Δημητρίου στην Δυτική Μακεδονία) και 3 μονάδες φυσικού αερίου, η Μεγαλόπολη 5, η μονάδα της Protergia και η μονάδα Συμπαραγωγής –Θερμότητας (ΣΥΘΗΑ) του Αλουμινίου ενώ σε όλη διάρκεια της ημέρας δούλεψαν με λίγη επίσης παραγωγή και άλλες 3 μονάδες φυσικού αερίου (Αλιβέρι, Ηρων και Elpedison).

Οι περισσότερες από αυτές εντάσσονται υποχρεωτικά στο σύστημα, προκειμένου να καλύψουν θέματα ασφάλειας, με τους περιορισμούς που βάζει ο ΑΔΜΗΕ.

Ειδικότερα, στις 12 το μεσημέρι χθες που καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση (περίπου 5.500 μεγαβατώρες), η παραγωγή των ΑΠΕ ήταν 4.300 μεγαβατώρες μόλις 770 μεγαβατώρες από θερμικές μονάδες, 110 από υδροηλεκτρικά και περίπου 500 μεγαβατώρες από εισαγωγές.

Με την είσοδο και νέων έργων ΑΠΕ στο Σύστημα, η λιγνιτική παραγωγή θα μηδενιστεί. Οι μόνες θερμικές μονάδες που θα παραμείνουν θα είναι οι μονάδες φυσικού αερίου και αυτές σε περιόδους αυξημένης παραγωγής ΑΠΕ και χαμηλής ζήτησης όπως είναι Φθινόπωρο και Άνοιξη, θα δουλεύουν ελάχιστα.

Πέρα από τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που συντελούν στην αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ (αυξημένοι άνεμοι και ηλιοφάνεια), οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δείχνουν σταδιακά να παίρνουν την θέση που τους αναλογεί στο ηλεκτρικό μας σύστημα.

Επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό και την εικόνα που παρατηρήθηκε εντός του α΄ τριμήνου του 2021 κατά το οποίο, η πρώτη πηγή ενέργειας ήταν οι ΑΠΕ και η παραγόμενη πράσινη ενέργεια από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Μαζί με τα υδροηλεκτρικά, κατάφεραν να κυριαρχήσουν στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας με ποσοστό 49,13%.

Πηγή: newmoney.gr

Απάντηση