Νέο «εξοικονομώ» για 20.000 κατοικίες από το ’19 – Τα νέα προγράμματα

εξοικονομώ-κατοικίες

Τέσσερα νέα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης στον κτιριακό τομέα, που αφορούν σε ιδιωτικές κατοικίες, δημόσια κτίρια, τη βιομηχανία και τις τουριστικές εγκαταστάσεις προετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και είναι έτοιμο να ανακοινώσει το προσεχές διάστημα την εφαρμογή τους μέσα στο 2019.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ecopress στις άμεσες προτεραιότητες του ΥΠΕΝ είναι η προκήρυξη από τις αρχές του 2019 νέου προγράμματος «εξοικονομώ κατ΄οίκον» για 20.000 ιδιωτικές κατοικίες σε όλη τη χώρα, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.

Στην παρουσίαση προς τους εκπροσώπους του Τύπου, του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, αναφερόμενος στην ενεργειακή εξοικονόμηση στον κτιριακό τομέα ό υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ» για 50.000 νοικοκυριά και τόνισε:

«Θα ακολουθήσει και νέα προκήρυξη για τις κατοικίες», προσθέτοντας ότι ακολουθούν «ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα που ετοιμάζουμε για την εξοικονόμηση στα δημόσια κτήρια και συμπληρωματικές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για εξοικονόμηση ενέργειας σε βιομηχανία, τουριστικές εγκαταστάσεις, εξειδικευμένα προγράμματα που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή».

Δημόσια κτίρια

Σημειώνεται ότι με μα βάση συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 2 δις ευρώ, με την μορφή ανοιχτού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα υπουργεία Περιβάλλοντος Ενέργειας και Οικονομίας Ανάπτυξης προγραμματίζουν εντός του 2019 να ενεργοποιήσουν το νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα τόνισε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος προβλέπει 10%, αναβάθμιση – βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στο κτιριακό απόθεμα της χώρας έως το 2030, χωρίς τα νέα κτίρια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι θα έχουμε ένα νέο εξοικονομώ κάθε χρόνο.

Οικιακός τόμεας

Αναλύοντας την εξέλιξη του εγχώριου ενεργειακού συστήματος στο κεντρικό σενάριο επίτευξης των εθνικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων έως το 2030 ο κ Βερροιόπουλος αναφέρθηκε και στην κατανάλωση στον οικιακό τομέα.

Ειδικότερα, προβλέπεται μεγάλη αύξηση φυσικού αερίου (137%) έναντι πετρελαίου (μείωση 30%) και σημαντική αύξηση στη χρήση ηλιακών θερμικών (50%) και αντλιών θερμότητας (400%).

Επίσης, προβλέπεται οριακή μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού λόγω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης ηλεκτρικών συσκευών και εξοπλισμού, αν και θα υπάρχει αυξημένη χρήση.

Γενικότερα, στον τριτογενή τομέα, διακρίνεται η μεγάλη διείσδυση αντλιών θερμότητας ως βέλτιστη τεχνικο-οικονομική επιλογή (αύξησης 300%) και αύξηση φυσικού αερίου (49%) έναντι πετρελαίου (μείωση 43%).

«Έχουμε μπροστά μας ένα θηριώδες πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης» τόνισε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και σημείωσε ότι «το κόστος της ενέργειας το βλέπουμε συνολικά σε ένα νοικοκυριό, σε ένα γραφείο δικηγορικό, σε ένα φούρνο. Το κόστος της ενέργειας με αυτά τα μέτρα μειώνεται πάρα πολύ σημαντικά».

Κόστος ενέργειας

Τονίζοντας ότι τα νέα προγράμματα οδηγούν σε μείωση της δαπάνης ενέργειας ο ίδιος σημείωσε ότι:

«Δέστε επίσης το κόστος ενέργειας σε ένα Δήμο με τα μέτρα εξοικονόμησης.

Μπορούμε να φέρουμε παραδείγματα με Δήμους οι οποίοι έχουν ξεκινήσει και έχουν μελετήσει έργα εξοικονόμησης στο σύνολο του Δήμου. Δηλαδή και στο φωτισμό τους και στην κίνηση και για τις αντλίες που έχουν για τα νερά και τα λοιπά είναι τεράστιο.

Πρόκειται για χρήματα τα οποία θα αποδεσμευτούν από τα μεν νοικοκυριά για να πάνε κάπου αλλού, στους δε Δήμους για να πάνε σε υπηρεσίες δημοτικές, στις δε επιχειρήσεις προφανώς για να πάνε σε άλλες ενέργειες».

Σημειώνεται ότι για την ενεργειακή θωράκιση των ιδιωτικών κτιρίων που αποσκοπούν στην ανακαίνιση του 10% του κτιριακού αποθέματος ως το 2030 το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα , δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress προβλέπει 9 μέτρα για τις ιδιωτικές κατοικίες και 7 μέτρα για τα δημόσια κτίρια.

Πηγή: ecopress.gr

Απάντηση