Νέο «Εξοικονομώ»: Έλεγχοι της Εφορίας για «μαύρο χρήμα» και υπερτιμολογήσεις υλικών και εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης

Εξοικονομώ-έλεγχοι-Εφορίας

Είναι πολλά τα λεφτά, 700 εκατ. ευρώ, από το νέο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» για να μη «φλερτάρουν» με την ιδέα οι επιτήδειοι να βουτήξουν το δάχτυλο στο μέλι, αναφέρουν στο Documento πηγές από το υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ έχει ως εξής: Ούτε τα 700 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» που τρέχει δεν θα μείνουν εκτός ελέγχου της εφορίας, υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές στο υπουργείο Οικονομικών, διότι είναι πολλά τα λεφτά – τα οποία διατίθενται πρωτίστως στα νοικοκυριά – για να μην μπουν στον πειρασμό οι επιτήδειοι.

Κι όταν λένε «επιτήδειοι» στο ΥΠΟΙΚ εννοούν από τον κλάδο των λογιστών, των μηχανικών και των συνεργαζόμενων με αυτούς επαγγελματικών ομάδων (αλουμίνιο, κουφώματα, μπογιές κ.ά.).

Μόλις τελειώσει η αποτίμηση από τη συμμετοχή των δικαιούχων στο νέο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», στο οποίο, σημειωτέον, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος διπλασίασε τον αρχικό προϋπολογισμό από 350 εκατ. στα 700 εκατ. ευρώ, τον λόγο έχει η εφορία.

Κι αυτό γιατί κατά το παρελθόν είχαν στηθεί ολόκληρα κυκλώματα, δεδομένου ότι στις αρχές της δεκαετίας, για παράδειγμα, τα ποσά που διατίθεντο για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων (επαγγελματικών και κατοικιών) είχαν φτάσει έως και το 1,3 δια ευρώ.

Και πλέον οι τράπεζες διαθέτουν δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση και μάλιστα άτοκα.

Ο πειρασμός λοιπόν, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι μεγάλος.

Με υπερτιμολογήσεις

Η πλέον συνηθισμένη κομπίνα κατά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι η υπερτιμολόγηση στις παραγγελίες αλλά και στην τοποθέτηση, π.χ. κουφωμάτων αλουμινίου στις κατοικίες.

Όπως τονίζουν από το ΥΠΟΙΚ, τον μηχανικό ή τον επαγγελματία στην τοποθέτηση προϊόντων αλουμινίου δεν τον επιλέγουν ούτε οι τράπεζες (από τις οποίες περνούν τα λεφτά) ούτε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τρέχει το πρόγραμμα.

Το οποίο σημαίνει ότι από τον Αύγουστο και μετά που ολοκληρώνεται η τουριστική περίοδος, όπως αναφέρουν στο Documento οι ίδιες πηγές, ανοίγεται πεδίον ελέγχων λαμπρόν σε επαγγελματικούς κλάδους που σχετίζονται με το Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον.

Σημειώνεται ότι μέρος του προϋπολογισμού ενεργειακής αναβάθμισης μιας κατοικίας μπορεί να καλυφθεί με άτοκο δάνειο το οποίο χορηγούν οι τράπεζες.

Το ποσοστό της επιχορήγησης διαμορφώνεται από 25% έως 70%, ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου.

Ως εκ τούτου, το δάνειο που μπορεί να ληφθεί κινείται μεταξύ του 30% και του 75% του προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες προσφέρουν κίνητρα ώστε να πείθουν τους δικαιούχους να τις επιλέξουν για το δάνειο που ενδεχομένως θα χρειαστούν.

Πέραν της ταχείας εξυπηρέτησης που υπόσχονται και των ποιοτικών υπηρεσιών συμβουλευτικής, δύο συστημικοί όμιλοι επιβραβεύουν τους πελάτες τους στο πλαίσιο των προγραμμάτων ανταμοιβής καρτών.

Τι αφορούν οι παρεμβάσεις

Τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πάντως δείχνουν ότι η τοποθέτηση σύγχρονων ενεργειακών τζαμιών και παραθυρόφυλλων αποδεικνύεται η πιο δημοφιλής παρέμβαση, καθώς σχεδόν το 50% των περίπου 50.000 αιτήσεων που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον II αφορά αντικατάσταση κουφωμάτων.

Ακολουθούν με μεγάλα μερίδια η τοποθέτηση θερμομόνωσης και η αναβάθμιση συστημάτων ψύξης/ θέρμανσης, ενώ το 11,5% αφορά παρεμβάσεις στο σύστημα ζεστού νερού προς οικιακή χρήση.

Πόσοι και πόσα θα λάβουν

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα έχουν υπαχθεί ήδη 13.502 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 190.179.493,69 ευρώ.

Το ποσό επιχορήγησης φτάνει στα 111.540.404,56 ευρώ ή 58,7% του συνολικού προϋπολογισμού (τα υπόλοιπα 78.639.089,13 ευρώ θα καλυφθούν από κεφαλαία των ιδιωτών).

Επιπλέον δημόσιοι πόροι θα καλύψουν δαπάνες 11.429.921,34 ευρώ για σχετικές υπηρεσίες (π.χ. εκπόνηση μελετών, αμοιβή μελετητών για έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης κ.λπ.), αυξάνοντας έτσι τα συνολικά κεφαλαία που θα διακινηθούν μέσω του προγράμματος σε 201.609.415,03 ευρώ.

Το 71,2% των αιτήσεων που εγκρίθηκαν αφορά δικαιούχους που ανήκουν στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία, του χαμηλού εισοδήματος, δηλαδή με ατομικό εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ ή, αν πρόκειται για οικογένεια, ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Επιπλέον 17,1% αφορά δικαιούχους της δεύτερης κατηγορίας, με ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 25.000 ευρώ.

Δηλαδή, σχεδόν οι 9 στους 10 ωφελούμενους ανήκουν στις δύο πρώτες κατηγορίες με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Κεντρική Μακεδονία και Αττική

Η γεωγραφική κατανομή των αιτήσεων αναδεικνύει ως πρώτη περιφέρεια την Κεντρική Μακεδονία, όπου το άθροισμα των επιλέξιμων προϋπολογισμών ξεπερνά τα 33,5 εκατ. ευρώ (17,6% του συνόλου των 190 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων σχεδόν τα 20 εκατ. ευρώ αφορούν το ποσό της επιχορήγησης.

Προσθέτοντας και τους δημόσιους πόρους που καλύπτουν δαπάνες υπηρεσιών, το σύνολο των πόρων που θα διοχετευτούν στην αγορά προσεγγίζει τα 35,75 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 17,73% των 201,6 εκατ. ευρώ, των συνολικών πόρων του προγράμματος, δημόσιων και ιδιωτικών.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Αττική με επιλέξιμες παρεμβάσεις 31,25 εκατ. ευρώ ή μερίδιο 16,45%, εκ των οποίων οι επιδοτήσεις προσεγγίζουν τα 18 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει πρόσθετη δημόσια δαπάνη για υπηρεσίες άνω των 2 εκατ. ευρώ, οπότε το σύνολο των πόρων που θα διατεθούν στην αγορά φτάνει τα 33,35 εκατ. ευρώ (16,54%).

Το 60,37% του συνολικού προϋπολογισμού αφορά περιφέρειες που χαρακτηρίζονται λιγότερο αναπτυγμένες και άρα επιδοτούνται περισσότερο από τα κοινοτικά ταμεία (Κ. Μακεδονία, Αν. Μακεδονία και Θράκη, Δ. Ελλάδα, Ήπειρος και Θεσσαλία).

Αθροιστικά, στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής, όπου βρίσκονται τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, κατευθύνεται το ένα τρίτο των πόρων.

Το 73% των αιτήσεων αφορά διαμερίσματα πολυκατοικιών.

Πηγή: documentonews.gr

Απάντηση