Νέα στρατηγική επένδυση ΑΠΕ σε 3 περιφέρειες της Ελλάδας

ΑΠΕ

Ακόμα περισσότερο αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις ενεργειακές επενδύσεις στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας καθώς όλο και περισσότερες εταιρίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό επιδιώκουν να εγκαταστήσουν έργα ΑΠΕ και ειδικά φωτοβολταϊκά πάρκα προσβλέποντας σε μεγάλα ενεργειακά χαρτοφυλάκια και επενδύσεις που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.


Μία εξ αυτών είναι και η Solar Project SC I ΙKE, της οποίας βασικός μέτοχος είναι η Solar Century Holdings Limited με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εν λόγω εταιρία επιδιώκει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκα πάρκα συνολικής ισχύος 250 ΜW σε μία εκ των παραπάνω περιφερειών. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία έχει καταθέσει τις προτάσεις της για 3 διαφορετικά φωτοβολταϊκά πάρκα στο Enterprise Greece με στόχο να πάρει το ΟΚ και οι επενδύσεις να χαρακτηριστούν ως στρατηγικές.

Η επενδυτική πρόταση για τις 3 περιφέρειες

H πρώτη επενδυτική πρόταση αφορά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων συνολικής ισχύος 260 MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 393.380,00 MWh στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου (Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας Φαρσάλων – Δημοτική Ενότητα Ναρθάκη), η οποία ανήκει στο δήμο Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η δεύτερη πρόταση αφορά τη δημιουργία ηλιακού σταθμού παραγωγής ηλιακής ενέργειας που υπολογίζεται στα 392.190,00 MWh στην περιοχή Ρύζι – Δημοτική Ενότητα Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειαw Θεσσαλίας.

Όσον αφορά την τρίτη πρόταση της Solar Project SC I ΙKE, η μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας 258 MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 396.804,00 MWh θα βρίσκεται στην περιοχή Βούζι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Τα οφέλη για το περιβάλλον και την οικονομία των περιφερειών

Η εταιρία επισημαίνει ότι με τη συγκεκριμένη επένδυση, η οποία ανέρχεται στα 140 εκατ. ευρώ (ξεπερνώντας το πλαφόν του Enterprise Greece προκείμενο να χαρακτηριστεί το έργο ως «στρατηγική επένδυση») φιλοδοξεί να διοχετεύσει στην ελληνική αγορά σημαντική ποσότητα ενέργειας από Α.Π.Ε. συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων, στην επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και στην επίτευξη των εθνικών στόχων του ανανεωμένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Η υλοποίηση της επένδυσης θα συνδράμει στην σημαντική μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατ’εκτίμηση ύψους 237,519 τόνων σε ετήσια βάση. Ουσιαστικά, η επένδυση θα συμβάλλει στη περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας. Επίσης, θα ενισχυθεί σημαντικά η περιφερειακή ανάπτυξη και οικονομία κατά την περίοδο κατασκευής (380-500 θέσεις εργασίας), και κατά την περίοδο λειτουργίας των φωτοβολταϊκών σταθμών (14 θέσεις εργασίας Ε.Μ.Ε.).

Η παγκόσμια δράση της Solar Century

Η Solar Century είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ηλιακής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετράει τουλάχιστον 20 χρόνια ζωής, ενώ από τις αρχές του τρέχοντος μήνα ανήκει πλέον στη νορβηγική Statkraft. Ο κύκλος των ετησίων εσόδων της το 2019 ανερχόταν σε 100 εκατ. λίρες, ενώ δραστηριοποιείται στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, την Αφρική καθώς και τη Λατινική Αμερική. Μάλιστα έχει προχωρήσει σε συνεργασία με την ECOSolar που έχει βάση τον Παναμά και έχει εξαγοράσει το Divisa Project το οποίο υπολογίζεται περί τα 400 ΜW.

Συνολικά το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της Solar Century υπολογίζεται στα 6 GW με τις επενδύσεις της να ξεπερνούν τα 3.5 δις δολάρια ενώ τα 1.3 GW εξ αυτών παράγονται από ηλιακή ενέργεια. Η εταιρία παράγει 6 δις. kwh και έχει «γλιτώσει» το περιβάλλον από 1.7 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή: ypodomes.com

Απάντηση