Ποσοστό άνω του 60% των κτιρίων του κέντρου της Αθήνας είναι κατασκευασμένα πριν από το 1960, ενώ σχεδόν 9 στα 10 – ποσοστό 85% – χρήζουν παρεμβάσεων.
Την ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για την αξιοποίηση του παλιού κτιριακού αποθέματος ανά την Ελλάδα βλέπουν ήδη οι ιδιώτες επενδυτές που έχουν προχωρήσει σε ουκ ολίγες αγορές ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ζητούν κίνητρα προκειμένου να προχωρήσουν σε ευρείες παρεμβάσεις.
Αυτό φαίνεται ότι μπορεί να είναι κι ένα από τα επόμενα «στοιχήματα» του κυβερνητικού επιτελείου, τουλάχιστον, με βάση τα όσα ανέφερε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης με αφορμή τη μεγάλη ανάπλαση στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στις πρώτην εγκαταστάσεις της «Παπαστράτος», η οποία υπολογίζεται ότι θα κινητοποιήσει κεφάλαια συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ.
«Η χωροταξική και πολεοδομική πολιτική αποτελεί ένα τεράστιο ανεκμετάλλευτο επενδυτικό εργαλείο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Η δική μας δουλειά είναι να μπορούμε να θέτουμε το πλαίσιο. Να είμαστε ο καταλύτης εκείνος που μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις, είτε αφορούν τα φορολογικά κίνητρα, είτε αναφερόμαστε κυρίως σε παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, η δουλειά μας είναι να απελευθερώνουμε αξία. Να κινητοποιούμε τις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα, να θέτουμε το πλαίσιο της συνεργασίας και μετά να δίνουμε τη δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά.
Έχουμε εκπονήσει, συνολικά, ένα ευρύ πρόγραμμα τοπικών χωρικών σχεδίων σε ολόκληρη τη χώρα. Στόχος είναι οι περιοχές που έχουν σχεδιασμό γης να πάνε από το 20% που είναι σήμερα στο 55% μέχρι το 2023.
Αναμορφώνουμε επίσης συνολικά το θεσμικό πλαίσιο για τις πολεοδομικές παρεμβάσεις. Μέσα στο χρόνο θα έχουν αποκρυσταλλωθεί τα κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό του κτιριακού αποθέματος. Θα ενεργοποιήσουμε εργαλεία όπως η μεταφορά συντελεστή και θα αντιμετωπίσουμε με νόμο τη δυνατότητα παρέμβασης σε εγκαταλελειμμένα κτίρια».
Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού αποτελoύν πάγιο αίτημα της εγχώριας αγοράς ακινήτων, τα τελευταία πολλά χρόνια και «μένει να φανεί», όπως σχολιάζεται σχετικά, «αν θα γίνει πράξη».
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα την περασμένη Πέμπτη και στο θέμα της αειφορίας και της «πράσινης» ανάπτυξης με αφορμή το έργο του Αγίου Διονυσίου για τη δημιουργία γραφειακού πάρκου στις πρώην εγκαταστάσεις της Παπαστράτος από το σχήμα των Dimand- Grivalia- EBRD, ένα έργο το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των 200 επιπλωμένων κατοικιών που σχεδιάζει η Dimand στη γύρω περιοχή).
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ολοένα και περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί αλλά και πολλά ιδιωτικά κεφάλαια- θα έχουν ως βασικό κίνητρο επιλεξιμότητας για τις επενδύσεις τους τη δυνατότητα αυτές οι επενδύσεις να έχουν γενικά πράσινα χαρακτηριστικά.
Μόνο οι πράσινες επενδύσεις θα μπορούν πολύ σύντομα να κινητοποιούν σημαντικά κεφάλαια και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαφεύγει της προσοχής μας», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.
Στην Αθήνα πάντως υπάρχει πεδίο δόξης …λαμπρό, αν ληφθεί υπόψη ότι ποσοστό άνω του 60% των κτιρίων του κέντρου της Αθήνας είναι κατασκευασμένα πριν από το 1960, ενώ σχεδόν 9 στα 10 (85%) χρήζουν παρεμβάσεων αποκατάστασης, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της λειτουργικότητας και της ενεργειακής τους απόδοσης, μετά από μία περίοδο κρίσης όπου δεν υπήρξαν νέες κατασκευές και μόλις το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να κινείται η αγορά.
Πηγή: newmoney.gr