Νέα ερευνητική συνεργασία στη Βραζιλία θα διερευνήσει τις χρήσεις των καταλοίπων βωξίτη

βωξίτη

Η Hydro υπέγραψε συμφωνία 2,2 εκατομμυρίων BRL με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο για την έρευνα πιο βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων για τα απόβλητα βωξίτη σε αστικές κατασκευές.


Η διετής συμφωνία στοχεύει στη χρήση καταλοίπων βωξίτη από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Hydro στην πολιτεία Pará στον κατασκευαστικό κλάδο, ειδικότερα στον τομέα των εξαρτημάτων τσιμέντου.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί αρχικά στη χρήση αυτών των αποβλήτων στην παραγωγή δαπέδων τσιμέντου που αποδεικνύονται επωφελείς από περιβαλλοντική άποψη και καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Άλλες χρήσεις στον κατασκευαστικό τομέα θα εντοπιστούν και θα αναπτυχθούν επίσης κατά τη διάρκεια του έργου.

Η έρευνα θα διεξαχθεί από το Εργαστήριο Μικροδομής και Οικολογικής Απόδοσης του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (USP).

Πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις

«Έχουμε επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην αναζήτηση πιο βιώσιμων εναλλακτικών χρήσεων για υπολείμματα βωξίτη. Η συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο ενισχύει την εμβέλεια και το χαρτοφυλάκιό μας στην έρευνα και ανάπτυξη. Αυτή η ομάδα ερευνητών διεθνώς αναγνωρίζεται για τη δουλειά της με αυτόν τον τύπο απορριμμάτων και για την ανάπτυξη οικολογικά αποδοτικών τσιμεντοειδών προϊόντων, λέει ο Marcelo Montini, ανώτερος σύμβουλος χημικών στον τομέα της τεχνολογίας Hydro και συντονιστής της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Rafael G. Pileggi, συντονιστή του έργου, «Το Εργαστήριο Μικροδομής και Οικολογικής Απόδοσης Υλικών στην Πολυτεχνική Σχολή του USP είναι ένας από τους διεθνείς ηγέτες στην αειφορία τσιμεντοειδών υλικών, με εκτεταμένη εμπειρία στη χρήση ορυχείων και αστικών απόβλητα ως πρώτη ύλη για την παραγωγή οικολογικά αποδοτικών συστατικών καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους».

Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας

Η συμφωνία θα δώσει προτεραιότητα σε λύσεις με μεγάλες δυνατότητες κατανάλωσης αποβλήτων, ικανοποιώντας τις ανάγκες των δήμων όπου η Hydro δραστηριοποιείται στην Παρά, οι οποίες είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά ανταγωνιστικές και ενισχύουν την τοπική οικονομία.

Η εισαγωγή αυτών των νέων προϊόντων στην αγορά είναι επίσης μια ευκαιρία για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, απασχόλησης και εισοδήματος, προωθώντας την ανάπτυξη της περιοχής. Η χρήση εναλλακτικών πρώτων υλών όπως τα απόβλητα βωξίτη έχει τη δυνατότητα να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να συμβάλει στη βιωσιμότητα της βιομηχανίας τσιμέντου, η οποία σήμερα είναι υπεύθυνη για το 10% των εκπομπών CO2 στον κόσμο.

Εκτός από τον καθηγητή Pileggi, το έργο βασίζεται στους ανώτερους ερευνητές του LME Roberto César de Oliveira Romano και Markus Samuel Rebmann, και περιλαμβάνει αποφοίτους, προπτυχιακούς και τεχνικούς φοιτητές.

Απάντηση