Νέα εποχή και στις κατασκευές με τη χρήση τεχνολογιών BIM

χρήση-BIM

Η ψηφιοποίηση των κατασκευών με τη χρήση της ΒΙΜ σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής με έξυπνες και βιώσιμες υποδομές, καθώς η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη χρήση των πόρων, οι εξελίξεις στην τεχνολογία αποτελούν κάποιες από τις προκλήσεις του μέλλοντος.


Η μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών (χρήση Building Information Modeling – BIM) είναι το εργαλείο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κατασκευαστικού τομέα. Βασίζεται στη χρήση «έξυπνων» ψηφιακών μοντέλων, τα οποία προσφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να γίνεται ο σχεδιασμός και η μελέτη κτιρίων και υποδομών γρηγορότερα, φθηνότερα, με καλύτερη ποιότητα και με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ο Συνεργατικός Σχηματισμός IsZEB, σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ και υπό την αιγίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ διοργάνωσε την τηλε-ημερίδα, με θέμα «Μια νέα Ψηφιακή εποχή για τον κατασκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα μέσω τεχνολογιών BIM» και με κεντρικό άξονα τη τεχνολογία Building Information Modelling (ΒΙΜ), με βασικό στόχο να ενημερώσει επιχειρήσεις και επαγγελματίες του ευρύτερου κατασκευαστικού κλάδου σχετικά με την τεχνολογία αυτή καθ’ εαυτή καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της χρήσης μέσα από πραγματικές εφαρμογές.

Εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΤΕΕ, η ΠΕΔΜΕΔΕ και άλλοι κλήθηκαν να παρουσιάσουν τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο τις τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις, τις βλέψεις και τα παρεχόμενα κίνητρα, σχετικά με δράσεις και πρωτοβουλίες για την ψηφιοποίηση του κατασκευαστικού κλάδου.

Επιπλέον παρουσιάστηκαν πρακτικές εφαρμογές και παραδείγματα επιτυχημένων έργων με λύσεις ΒΙΜ, ενώ τέλος, στα συμπεράσματα αναδείχθηκαν νέα εργαλεία και πρακτικές, ως αποτέλεσμα ερευνητικών δραστηριοτήτων, που έχουν στόχο την περαιτέρω εξέλιξη του ΒΙΜ.

Απώτερος στόχος της εκδήλωσης είναι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες του κλάδου να αποκτήσουν μία καλύτερη αντίληψη της τεχνολογίας που ήδη αλλάζει τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δείτε videos με όλες τις εισηγήσεις ΕΔΩ.

Πηγή: b2green.gr

Απάντηση