Νέα αρχιτεκτονική πνοή γύρω από τη μοιραία γέφυρα Morandi στη Γένοβα

γέφυρα

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα σχέδια ενός κυκλικού υπερυψωμένου πεζόδρομου που θα δημιουργηθεί κάτω από τη γέφυρα του Renzo Piano, η οποία θα αντικαταστήσει, στη Γένοβα της Ιταλίας, τη Γέφυρα Morandi που κατέρρευσε τον Αύγουστο του 2018, σκοτώνοντας 43 ανθρώπους.


Ο πεζόδρομος σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Stefano Boeri Architetti, σε συνεργασία με τα στούντιο Metrogramma Milano και Inside Outside, και σύμφωνα με το ΑΠΕ αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου για το Πάρκο Πολτσεβέρα και τον Κόκκινο Κύκλο που στοχεύουν «να δώσουν νέα πνοή» στο τοπίο που ανακάμπτει μετά την κατάρρευση της γέφυρας.

«Το Πάρκο Πολτσεβέρα και ο Κόκκινος Κύκλος επινοήθηκαν ως ένα σύστημα πάρκων με ποικίλες οικολογίες και δομές» διευκρινίζουν από το γραφείο Stefano Boeri Architetti.

Στο κέντρο του, ένας γιγαντιαίος πεζόδρομος θα δώσει σάρκα και οστά σε έναν κυκλικό «διάδρομο» για ποδηλάτες και πεζούς, επιτρέποντάς τους να κινούνται εύκολα ανάμεσα στα πάρκα και τα κτήρια.

Με μήκος 1.570 μέτρων και ακτίνα 250 μέτρων, θα είναι κατασκευασμένος από χάλυβα, ως αναφορά στην ισχυρή τοπική παράδοση υψικαμίνων και γερανών.

Ο πεζόδρομος θα σηματοδοτείται από έναν πύργο-ανεμογεννήτρια, ύψους 120 μέτρων, για να τροφοδοτούνται με «πράσινη» ενέργεια τα κτήρια της περιοχής. Κάτω από τον πεζόδρομο θα είναι το Πάρκο Πολτσεβέρα, διαχωρισμένο σε «σειρά χωραφιών» που θα ευθυγραμμίζονται με τους στύλους-υποστυλώματα της καινούργιας γέφυρας την οποία σχεδίασε ο Piano.

Επιπλέον, τα αρχιτεκτονικά στούντιο θα ενσωματώσουν στην καρδιά του Πάρκου την εγκατάσταση «Η Γένοβα στο Δάσος» του καλλιτέχνη Luca Vitone: 43 δέντρα στη μνήμη των θυμάτων της κατάρρευσης της γέφυρας. Στην εγκατάσταση θα υπάρχουν επίσης παγκάκια με παράξενα σχήματα όπως ρόδες και σταυροί, δημιουργώντας ήσυχες γωνιές για διάβασμα ανάμεσα στα δέντρα.

Το συνολικό σχέδιο για το Πάρκο Πολτσεβέρα και τον Κόκκινο Κύκλο συμπληρώνουν συστάδες βιομηχανικών κτηρίων γύρω από τις πλευρές του πάρκου -σχεδιασμένες από το στούντιο Metrogramma Milano- με την ελπίδα να αποτελέσουν έναν βιώσιμο κόμβο καινοτομίας για την πόλη.

Το όλο πρότζεκτ θα εξελίσσεται παράλληλα με την κατασκευή της καινούργιας γέφυρας, την οποία ο ίδιος ο Renzo Piano έχει περιγράψει ως «μια πολύ γενοβέζικη γέφυρα».

Πηγή: in.gr

Απάντηση